Ελάτε στην παρέα μας

Ελεύθερο Βήμα

“Επενδύουμε στην Ψυχική Υγεία των νέων, των παιδιών και των εφήβων”, της Ζωής Ράπτη

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο της Υφυπουργού Υγείας, Ζωής Ράπτη στο Χ-τύπο

Οι ευνομούμενες και ακμάζουσες κοινωνίες εμπνέονται από το παρελθόν και εργάζονται στο παρόν για να επενδύσουν στο μέλλον. Αυτού του είδους την αντίληψη υπηρετεί με έργα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η δράση μας στο παρόν για την επένδυση στο μέλλον, για όλους εμάς, σημαίνει εργασία με πρόγραμμα και σαφώς προσδιορισμένους στόχους για να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες ζωής για τις νέες γενιές.

Αυτές τις αρχές υπηρετεί η κυβέρνησή μας και με βάση αυτές κινούμαστε στο Υπουργείο Υγείας και στον τομέας μας, που είναι εκείνος της Ψυχικής Υγείας και Εξαρτήσεων. Για όλους εμάς είναι προτεραιότητα η ψυχοκοινωνική υποστήριξη των παιδιών, εφήβων και νέων της χώρας μας με τη δημιουργία κατάλληλων και εξειδικευμένων δομών.

Ειδικότερα, αναπτύσσουμε νέες κλίνες για τα παιδιά και τους εφήβους σε Ψυχιατρικές Κλινικές σε όλη την Επικράτεια. Συγκεκριμένα, δημιουργήσαμε νέες κλίνες στην Πάτρα, στην Αλεξανδρούπολη και στο Ασκληπιείο Βούλας.

Παράλληλα, δημιουργούμε νέες Ψυχιατρικές Κλινικές για παιδιά και εφήβους, όπως η παιδοψυχιατρική κλινική στο ΓΝ Νίκαιας «Άγιος Παντελεήμων» – ΓΝ Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα», την οποία εγκαινιάζουμε την Τρίτη 14 Ιουνίου.

Αυτή η νέα δομή έγινε εφικτή επειδή έδωσαν αποθέματα ενέργειας, αγάπης και προσφοράς άνθρωποι που εργάζονται για τη Δημόσια Υγεία, αλλά και μεγάλοι δωρητές, όπως το ίδρυμα «Αντώνιος και Ιωάννης Αγγελικούσης». Με δωρεά του ιδρύματος προχώρησε η ανακαίνιση του κτιρίου «Κοπανάρη». Εκεί θα στεγαστεί η ψυχιατρική κλινική εφήβων 14-18 ετών, δυναμικότητας 15 κλινών.

Πραγματικότητα αποτελεί και η Μονάδα Ψυχογενούς Ανορεξίας και Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής στο Σισμανόγλειο, που θα εγκαινιαστεί σύντομα. Στόχος είναι να αποτελέσει πρότυπη Μονάδα του ΕΣΥ, καθόσον αυτή η μορφή εξάρτησης αποτελεί διογκούμενο πρόβλημα για πολλούς εφήβους, που καταλήγουν να χάσουν τη ζωή τους, αν δεν βοηθηθούν επιστημονικά.

Η αποστολή μας, όμως, δεν ολοκληρώνεται με αυτά τα έργα. Με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης δημιουργούμε δομές στην Κοινότητα:
– 13 κινητές μονάδες για παιδιά και εφήβους,
– 8 κέντρα ημέρας για παιδιά και εφήβους (1 εξ αυτών ειδικά για διατροφικές διαταραχές)
– 10 Μονάδες Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση,
– 4 Κέντρα Ημέρας για παιδιά και εφήβους με αυτισμό,
– 5 Κέντρα Ημέρας για υποστήριξη φοιτητών,
– 4 ξενώνες για παραβατικούς εφήβους και πρόσφυγες.

Κι όλα αυτά γίνονται πραγματικότητα επειδή η λαϊκή απαίτηση για βελτίωση της καθημερινότητάς του και παροχή ποιοτικών υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας γίνεται σεβαστή από την κυβερνητική πολιτική. Το σύνθημά μας «δεν αφήνουμε κανέναν μόνο του, δεν αφήνουμε κανέναν πίσω» γίνεται καθημερινή πρακτική μας.
 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ