Ελάτε στην παρέα μας

Αφιερώματα

Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία – Ενιαίο Παράρτημα ΝΙΦΗΜ: Συνοδοιπόροι στους μαχητές της ζωής – Συνέντευξη με την Πρόεδρο κα Ελισάβετ Γεωργιάδου[Αφιέρωμα]

Δημοσιεύθηκε

στις

Ουκ ολίγες φορές έχετε διαβάσει στην ιστοσελίδα μας άρθρα και ειδήσεις σχετικά με δράσεις της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, ενός φορέα που επιτελεί έναν σπουδαίο σκοπό.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη οργάνωση που ασχολείται με την πρόληψη του καρκίνου, ενώ το Ενιαίο Παράρτημα ΝΙΦΗΜ που υπάγεται σε αυτή πρωταγωνιστεί στην ενημέρωση και στην πρόληψη για ποικίλα θέματα υγείας με δράση σε Νέα Ιωνία, Ηράκλειο κ.α.

Ο Χ-τύπος μίλησε αποκλειστικά με την Πρόεδρο του ΝΙΦΗΜ κα Ελισάβετ Γεωργιάδου για την ιστορία και τη δράση της ΕΑΕ και του ΝΙΦΗΜ, αλλά και για ένα πολύ ιδιαίτερο project που ξεκίνησε πρόσφατα και αφορά νέους ανθρώπους που κατάφεραν να βγουν νικητές από τη μάχη με τον καρκίνο.

 

Λίγα λόγια για την ΕΑΕ

Ιδρύθηκε το 1958 από φιλάνθρωπους επιστήμονες όπως ήταν ο σπουδαίος Γεώργιος Παπανικολάου και είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ελέγχου του καρκίνου. Έχει 115 παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα και έχει συμβάλλει πολλές φορές στο να γίνουν νομοσχέδια που προστατεύουν την πρόληψη της υγείας, όπως ήταν η συμβολή της στο να ψηφιστεί η αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Έχει δημιουργήσει ξενώνες φιλοξενίας ασθενών με καρκίνο στο γνωστό νοσοκομείο “Άγιοι Ανάργυροι”, στην Πυλαία Θεσσαλονίκης ένα άλλο υπερσύγχρονο κέντρο φιλοξενίας που συνδέεται με το Θεαγένειο, το Κέντρο Παιανίας ως ειδικό κέντρο αποθεραπείας, το οποίο λόγω του υψηλού κόστους δεν λειτουργεί σήμερα και γίνεται προσπάθεια να επαναλειτουργήσει ώστε να μπορέσει να γίνει ξενώνας φιλοξενίας των ασθενών και των συγγενών που έρχονται από την επαρχία για να κάνουν εδώ χημειοθεραπείες, εξετάσεις κ.λπ. Πρόσφατα, πέρα από την επιτυχημένη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας “Νίκος Κούρκουλος 1” στην Αθήνα δημιουργήθηκε μια δεύτερη στη Θεσσαλονίκη, το “Νίκος Κούρκουλος 2” η οποία επίσης επιχορηγήθηκε από την κα Μαριάννα Λάτση, με τη συμπλήρωση 13 ετών από το θάνατο του Νίκου Κούρκουλου και στελεχώνεται συνεχώς και εξοπλίζεται ώστε να μπορεί να φιλοξενεί πλέον και όλους τους ασθενείς της βόρειας Ελλάδας και κεντρικής Μακεδονίας γενικότερα.

Μέχρι στιγμής έχει πραγματοποιήσει πάνω από 100.000 δωρεάν μαστογραφίες, με δύο κινητές αυτές μονάδες που γυρίζουν όλη την Ελλάδα, έχει δημιουργήσει το ΚΕΥΕΕΨΟ έντρο Υποστήριξης, Επιμόρφωσης, Εκπαίδευσης και Έρευνας για την Ψυχοκοινωνική Ογκολογία) όπου εκεί επικεντρώνεται στην επιμόρφωση, και πρόσφατα έκανε και τη Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης των Εφήβων και Νέων Ενηλίκων που έχουν Νεοπλασματικές Ασθένειες.

 

Το παράρτημα ΝΙΦΗΜ

Το Ενιαίο Παράρτημα ΝΙΦΗΜ λειτουργεί από το 2015, στα γραφεία του επί της οδού Αγνώστων Ηρώων 118, στο 2ο όροφο στη Νέα Ιωνία, ακολουθώντας τους κανόνες και τους σκοπούς της ΕΑΕ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στις εξής περιοχές: Νέα Ιωνία, Ηράκλειο, Μεταμόρφωση, Νέα Φιλαδέλφεια-Νέα Χαλκηδόνα, με τη συμβολή γιατρών και εθελοντών (δείτε τη λίστα αναλυτικά στο xtypos.gr). Κατά καιρούς διοργανώνει ενημερωτικές δράσεις, μαστογραφίες κ.α. σε συνεργασία με συλλόγους όπως η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α, το Κ.Ε.Φ.Ι., ο Σύλλογος “Πεταλούδα” κ.λπ., ενώ διαθέτει και μηνιαίο πρόγραμμα δωρεάν εξετάσεων.

 

 

Η κα Γεωργιάδου επισημαίνει σχετικά: “Έχουμε τουλάχιστον 10 εθελοντές και έχουμε δημιουργήσει μια γραμματειακή υποστήριξη, η οποία προγραμματίζει τα ραντεβού και βοηθά σε όλες τις δράσεις που κάνουμε στους τέσσερις Δήμους. Το παράρτημά μας τουλάχιστον στα 7 χρόνια λειτουργίας του, αν αφαιρέσουμε βέβαια τα 2 δύο χρόνια που λόγω πανδημίας δεν μπορέσαμε να κάνουμε ενημερωτικές ομιλίες, έχει κάνει πάνω από 50 ενημερωτικές ομιλίες και δράσεις με ομάδες γιατρών που ήταν από μεγάλα νοσοκομεία, όπως το “Άγιος Σάββας”, το Κωνσταντοπούλειο, το “Άγιοι Ανάργυροι”, το “Έλενα” και με έγκριτους επιστήμονες του ιδιωτικού τομέα. Δράσεις και ενημερωτικές ομιλίες κάναμε επίσης σε σχολεία, καθώς μπορούμε να μπαίνουμε σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης για να μπορέσουμε ανάλογα με την ηλικία να μιλήσουμε για το κάπνισμα και τις συνέπειες του, την υγιεινή διατροφή και για τα μεγαλύτερα παιδιά από 3η Γυμνασίου και πάνω για τη σεξουαλική αγωγή, την πρόληψη και τον εμβολιασμό για τον ιό HPV. Ένα ακόμη σημαντικό που έχουμε κάνει είναι  η ίδρυση της τράπεζας αίματος στο Κωνσταντοπούλειο, όπου έχουμε κάνει αρκετές αιμοδοσίες. Μπορέσαμε και καλύψαμε το προηγούμενο διάστημα μεγάλο αριθμό  ατόμων που είχαν ανάγκη για επεμβάσεις και δεν μπορούσαν να δώσουν αίμα οι οικείοι τους, είτε ήταν μέλη μας είτε όχι”.

 

Ariadni Project

Η ΕΑΕ έχει ξεκινήσει ένα νέο πρόγραμμα, το Ariadni Project, την πρώτη πολύπλευρη προσπάθεια να αναγνωριστούν και να αντιμετωπιστούν οι επιδράσεις του καρκίνου σε νέους ενήλικες.

Το πρόγραμμα είναι αφιερωμένο στη μνήμη της δημοσιογράφου Αριάδνης Γερασιμίδου η οποία ήταν ακτιβίστρια και δυστυχώς πέθανε νέα από καρκίνο, και υλοποιείται με την προτροπή και υποστήριξη της Κυρίας Μαριάννας Λάτση.Είναι μία συνολική προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε τις επιδράσεις που προκαλεί ο καρκίνος σε νέους ενήλικες και δεν αφορά μόνο το σώμα, αλλά και την ψυχική και πνευματική τους ευδιαθεσία και έχει αποδειχθεί και από έρευνα ψυχολόγων και από τα κέντρα τα ερευνητικά που έχει η Αντικαρκινική Εταιρεία πόσο ευεργετική είναι η δράση αυτή και η επικοινωνία με τους ανθρώπους αυτούς που περνάνε αυτά τα προβλήματα. Μιλάμε για ανθρώπους νέους κατά κανόνα οι οποίοι πέρασαν τον καρκίνο, είναι επιβιώσαντες. Έτσι είναι μία πολυεπίπεδη ολιστική παρέμβαση που γίνεται από εξειδικευμένα στελέχη για να μπορέσει να τους πλησιάσει, να τους αποθεραπεύσει ψυχολογικά, να τους δημιουργήσει ενδιαφέροντα, να αποβάλουν αυτές τις αρνητικές τάσεις και σκέψεις εφόσον επιβίωσαν και να τους δώσει δύναμη, νέα ζωή στα χέρια τους.”, μας ενημερώνει η κα Γεωργιάδου.

 

 

Το πρόγραμμα παρέχει μια πλατφόρμα που περιλαμβάνει ιατρική ενημέρωση, ψυχολογική υποστήριξη, (ατομικές συνεδρίες, άμεση τηλεφωνική συμβουλευτική στο 215-215-1366 και διαδικτυακή) και πληροφορίες για ό,τι αφορά το σύστημα υγείας, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις υποστηρικτικές δομές. Επίσης, διαθέτει μια σειρά από εργαστήρια με δραστηριότητες που προάγουν την ευεξία, όπως η δημιουργική γραφή, η μουσική, η γιόγκα, τα μαθήματα πλεξίματός, κεντήματος κ.α

 

Πώς μπορείτε να συνδράμετε το έργο του ΝΙΦΗΜ και της ΕΑΕ

Δεν έχουμε πάρει ένα ευρώ από πουθενά, από κανένα Δήμο, από κανέναν άλλον κρατικό φορέα. Το παράρτημά μας στηρίζεται αποκλειστικά στις συνδρομές των μελών και σε κάποιες ελάχιστες συνεστιάσεις που κάνουμε, και σε προσφορές συλλόγων. […] Μεγάλους χορηγούς δεν έχουμε, προσπαθούμε με νύχια και με δόντια στην κυριολεξία, με οικονομίες, με ό,τι μπορούμε. Δυστυχώς υπάρχουν αγκυλώσεις στις διαδικασίες μέσα στους Δήμους για να μπορέσουμε να κάνουμε μία κοινή δράση και να μπορέσουν να εκταμιεύσουν ένα ποσό για τη δράση μας. Δηλαδή οπότε εμείς προγραμματίζουμε δράσεις δεν μας προλαβαίνουν, ακόμα κι να έχουν την καλή διάθεση οι ίδιοι. Θέλουν να κάνουν μαστογραφίες αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα και την ευελιξία, μόνο αν μπορέσουν να βρουν χορηγούς.”, αναφέρει η κα Γεωργιάδου σχετικά τον τρόπο που καταφέρνει να συντηρείται ο σύλλογος. Για το λόγο αυτό, στην ιστοσελίδα της ΕΑΕ (cancerhellas.org) μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες σχετικά με το πώς μπορείτε να στηρίξετε το έργο της είτε μέσω συνδρομής είτε προσφέροντας εθελοντική απασχόληση, και κατά συνέπεια ενισχύοντας αυτή τη σπουδαία προσπάθεια.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ