Ελάτε στην παρέα μας

Κόσμος

«Έρχονται νέες πανδημίες», προειδοποιεί κορυφαίος Βρετανός καθηγητής

Δημοσιεύθηκε

στις

Η σειρά μολυσματικών ασθενειών που έπληξαν το Ην. Βασίλειο τους τελευταίους έξι μήνες, όπως Covid-19, ευλογιά των πιθήκων και πολιομυελίτιδα, υποδηλώνει ότι η Βρετανία θα μπορούσε σύντομα να πληγεί από μια δολοφονική “ασθένεια Χ” σύμφωνα με τους ειδικούς.

Είναι η δεύτερη φορά (η πρώτη ήταν πέρσι τον Ιανουάριο) που ο καθηγητής Mark Woolhouse εκφράζει στη dailymail την ανησυχία του ότι κάτι “πιο σημαντικό”, ενδεχομένως μια νέα πανδημία με την ονομασία “ασθένεια Χ”, θα μπορούσε να βρίσκεται μπροστά μας και πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, ενώ ο καθηγητής Ιατρικής Paul Hunter του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας δήλωσε πρόσφατα στην Telegraph ότι: «Πρέπει να δώσουμε προσοχή, να ενισχύσουμε την ετοιμότητά μας για ενδεχόμενη πανδημία». Μάλιστα ο καθηγητής Woolhouse προσθέτει: “Οι αρχές του 21ου αιώνα ήταν μια τέλεια καταιγίδα για τις αναδυόμενες μολυσματικές νόσους και όλα δείχνουν ότι είναι πιθανό να υπάρξουν όλο και περισσότερα κρούσματα. Όλοι οι παράγοντες που οδηγούν σε επιδημίες στην πραγματικότητα χειροτερεύουν αντί να βελτιώνονται, με την πάροδο του χρόνου”. Και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η επόμενη πανδημία θα προκληθεί από “ζωονοσογόνες” ασθένειες, οι οποίες εκδηλώνονται όταν οι λοιμώξεις μεταφέρονται από τα ζώα στον άνθρωπο.

Αφού εντοπίστηκαν ίχνη πολιομυελίτιδας σε δείγματα λυμάτων σε περιοχές του Λονδίνου για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια την περασμένη εβδομάδα, ο ειδικός λοιμωξιολόγος είναι εξαιρετικά ανήσυχος. Πέρυσι μάλιστα ο ΠΟΥ προειδοποίησε ότι η επόμενη πανδημία θα μπορούσε να είναι “στην κλίμακα” του Μαύρου Θανάτου, ο οποίος σκότωσε περίπου 75 εκατομμύρια ανθρώπους μεταξύ 1346 και 1353.

Το τελευταίο εξάμηνο στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εντοπιστεί ένα στέλεχος της γρίπης των πτηνών Η5Ν1 σε έναν άνθρωπο, τρία κρούσματα πυρετού Lassa (που μεταδίδεται από τρωκτικά), από τα οποία το ένα κατέληξε από την ασθένεια, ένα κρούσμα αιμορραγικού πυρετού του Κριμαϊκού Κονγκό (μιας ιογενούς ασθένειας που συνήθως μεταδίδεται από τσιμπούρια και ζώα σε χώρες όπου η ασθένεια ενδημεί) και πρόσφατα η ευλογιά των πιθήκων, με καταγεγραμμένα σχεδόν 800 κρούσματα από τον περασμένο Μάιο.
Σήμερα οι υπεύθυνοι υγείας ανακοίνωσαν τη χορήγηση σε ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες, που διατρέχουν “υψηλό κίνδυνο” να προσβληθούν από την ευλογιά των πιθήκων, του εμβολίου Imvanex, το οποίο προστατεύει κατά 85% από τη μόλυνση, καθώς σχεδόν όλες οι λοιμώξεις μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί σε άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες.

Ξέσπασμα πολιομυελίτιδας

Το ξέσπασμα της πολιομυελίτιδας ανάγκασε τους υγειονομικούς υπεύθυνους της Βρετανίας να κηρύξουν «συναγερμό» καλώντας τους γονείς να ευαισθητοποιηθούν και να αφυπνιστούν σχετικά με τον εμβολιασμό. Όλα τα παιδιά υποτίθεται ότι έχουν κάνει στη βρεφική ηλικία το πρώτο από τα τρία εμβόλια πολιομυελίτιδας, αλλά ο εμβολιασμός στο Λονδίνο υστερεί σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Η πανδημία προκάλεσε επίσης ύφεση στην ανοσοποίηση ιδιαίτερα των παιδιών που είναι μια ευάλωτη ομάδα.

Η πολιομυελίτιδα μεταδίδεται μέσω του βήχα και του φτερνίσματος ή μέσω της επαφής με μολυσμένα αντικείμενα ή με περιττώματα, προκαλώντας μόνιμη παράλυση σε περίπου μία στις 100 περιπτώσεις.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA), ο ιός εντοπίστηκε αρκετές φορές μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαΐου και συνέχισε να μεταλλάσσεται. Πιθανότατα εισήχθη στη χώρα μέσω ενός ταξιδιώτη από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν ή τη Νιγηρία, στον οποίο είχε χορηγηθεί το ζωντανό εμβόλιο της πολιομυελίτιδας από το στόμα και ο ίδιος “απέβαλε” ίχνη του ιού στα κόπρανά του κατά την παραμονή του στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πολλοί είναι οι παράγοντες που ευνοούν την εξάπλωση νέων και υπαρχόντων ιών, η ανάπτυξη της οικονομίας των αναπτυσσόμενων χωρών, η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, η αύξηση του εμπορίου άγριων ζώων, η μετακίνηση πληθυσμών σε ζούγκλες και δάση, αλλά και το Brexit που προκάλεσε μαζική μετανάστευση από χώρες εκτός ΕΕ, της Ασίας και της Αφρικής.

Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων αποτελεί την πιο πρόσφατη και πραγματική απειλή προς το παρόν για το Ηνωμένο Βασίλειο και για δεκάδες άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο από τότε που εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Μάιο. Οι ΗΠΑ, η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν επίσης πληγεί και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι υπάρχει “πραγματική” απειλή η ευλογιά των πιθήκων να γίνει ενδημική στην Ευρώπη, εάν δεν εξαλειφθεί επειγόντως το τρέχον ξέσπασμα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πιστώσει 25 εκατομμύρια λίρες για την ίδρυση νέου διεθνούς ταμείου για την πρόληψη ή την προετοιμασία για μελλοντικές πανδημίες. Τα χρήματα που προορίζονται για ένα νέο ταμείο της Παγκόσμιας Τράπεζας στοχεύουν στην πρόληψη μιας άλλης καταστροφής με επιπτώσεις στην υγεία και τις οικονομικές επιπτώσεις της Covid-19. Ανακοινώνοντας αυτό το σχέδιο στη σύνοδο κορυφής της G7 στο Schloss Elmau της Γερμανίας, ο Μπόρις Τζόνσον είπε: «Ενώ οι χειρότερες μέρες της πανδημίας του κορωνοϊού είναι, ευτυχώς, πίσω μας, δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε. Η επόμενη πιθανή πανδημία θα μπορούσε να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή και μαζί της οι καταστροφικές ανθρώπινες και οικονομικές συνέπειες που ζήσαμε τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι πήραμε τα μαθήματά μας από την Covid-19 και ότι θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι την επόμενη φορά. Οφείλουμε στους ανθρώπους του κόσμου να πούμε «ποτέ ξανά». Η χρηματοδότηση που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός καθιστά το Ηνωμένο Βασίλειο ιδρυτικό χορηγό στο ταμείο, μαζί με τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους εταίρους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ