Ελάτε στην παρέα μας

Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στο www.xtypos.gr του Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Νέας Ιωνίας Γιάννη Κολμανιώτη

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε μια συνέντευξη με πολύ συναίσθημα  ο επικεφαλής της “Αριστερής Όχθης” και Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Νέας Ιωνίας, κ. Γιάννης Κολμανιώτης, μιλάει στο www.xtypos.gr για την απόφαση της παράταξης να συμμετάσχει στη σύμπραξη κεντροαριστερών δυνάμεων της πόλης στις εκλογές του Νοεμβρίου, αλλά και για τα συναισθήματά του τη δεύτερη Κυριακή όταν έγινε η μεγάλη ανατροπή.
Επίσης, απαντάει σε ερωτήσεις μας για την προσπάθεια της διοίκησης να ενισχύσει τις κοινωνικές δομές του Δήμου και δεν κρύβει την απογοήτευσή του λόγω των περικοπών από το κεντρικό κράτος. Τέλος, δεν διστάζει να χαρακτηρίσει ως “μάθημα αυτοδιοικητικής διοίκησης” την καθημερινή επαφή του με τον κ. Πέτρο Μπουρδούκο και το Δήμαρχο, κ. Ηρακλή Γκότση.

 

 

• Στις εκλογές του Νοεμβρίου η «Αριστερή Όχθη» πήρε την απόφαση να συμμετάσχει στο συμμαχικό συνδυασμό της «Ενότητας». Ποιοι ήταν οι λόγοι που την οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση;
Μην ξεχνάτε ότι από τον Μάρτη του 2010 αρχίζει η εφαρμογή του μνημονίου. Έχουμε μια μεγάλη και σημαντική επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων και μια αποδυνάμωση θεσμών και λειτουργιών σε ότι έχει να κάνει με το κοινωνικό κράτος.
Από τότε κάποια από τα μέλη της «Αριστερής Όχθης» αρχίζουν να θέτουν ζήτημα μια ευρύτερης τοπικής συμμαχίας, η οποία θα μπορούσε να αντισταθεί σε αυτή τη λαίλαπα του φιλελευθερισμού.
Στην αρχή υπήρχαν αντιδράσεις. Αντιδράσεις που αφορούν κυρίως την δυνατότητα συμμαχίας πάνω σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης. Άλλωστε, οι εκλογές ήταν κοντά και τα περιθώρια συζήτησης και συνεννόησης ήταν λίγα
Τότε, όμως, παράλληλα άρχισε και μια μεγάλη πίεση από πολίτες της πόλης για τη δημιουργία μιας άλλης παράταξης. «Βρείτε τα. Τι νόημα έχει να κατεβείτε μόνοι σας;» ήταν κάτι που το ακούγαμε καθημερινά.
Κάναμε αλλεπάλληλες συνεδριάσεις, συζητήσαμε διεξοδικά μέσα στην παράταξη και αποφασίσαμε να ορίσουμε αντιπροσωπία για να αρχίσουμε συζητήσεις.
Οι συζητήσεις με τις άλλες εμπλεκόμενες αυτοδιοικητικές δυνάμεις κατέληξαν σύντομα σε συμφωνία. Τα ζητήματα του προγράμματος συζητήθηκαν διεξοδικά, συμφωνήθηκαν σχεδόν ομόφωνα ενώ για το πρόσωπο του υποψήφιου Δημάρχου, μετά και την πρόθεση του κ. Μπουρδούκου να μην είναι επικεφαλής, επιλέχθηκε ο κ. Ηρακλής Γκότσης, που διέθετε τη μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα και την περισσότερη εμπειρία αυτοδιοικητικής διοίκησης.

• Πιστεύατε ότι με το 18,75% θα κάνατε την ανατροπή στο δεύτερο γύρο; Ποια ήταν τα συναισθήματα σας το βράδυ που κερδίσατε;
Σε όλη την προεκλογική περίοδο είχαμε ενδείξεις ότι μπορούμε να μπούμε στο δεύτερο γύρο.
Γύρω από την παράταξη είχε συσπειρωθεί ένα πλήθος πολιτών που δούλευε με ανιδιοτέλεια και αυταπάρνηση κάνοντας παράλληλα και πολλές εποικοδομητικές προτάσεις.
Τα αποτελέσματα των εκλογών του α΄ γύρου, δηλαδή το 18,75%, ήταν λίγο πιο κάτω από αυτό που περιμέναμε, αλλά βέβαια μας έδινε το δικαίωμα να διεκδικήσουμε τον δήμο.
Δεν σας κρύβω ότι το βράδυ της πρώτης Κυριακής των εκλογών εκτίμησα ότι είχαμε λιγότερες πιθανότητες από τον κ. Χαραλάμπους για να πάρουμε το δήμο.
Στη διάρκεια, όμως, αυτής της εβδομάδας πριν τις εκλογές του β΄ γύρου έγινε πραγματικά ένας λαϊκός ξεσηκωμός.
Ενεργοποιήθηκαν εκατοντάδες πολίτες, μοιράστηκαν πόρτα πόρτα χιλιάδες φυλλάδια, κάναμε καθημερινές εξορμήσεις πρωί και απόγευμα και φάνηκε ότι το κλίμα άλλαζε και τα μηνύματα ήταν ενθαρρυντικά.
Μέτρησε βέβαια και το γεγονός ότι η παράταξη του κ. Χαραλάμπους ήταν επί μία οχταετία δημοτική αρχή και με τις επιλογές της είχε φέρει αρκετή δυσαρέσκεια στους πολίτες της πόλης.
Όπως βέβαια μέτρησε και το γενικότερο πολιτικό κλίμα που προδιέθετε τους ψηφοφόρους να καταδικάσουν τα αυτοδιοικητικά σχήματα που υποστηρίζονταν από την κυβέρνηση.
Το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν ένας θρίαμβος. Η επικράτηση μας ήταν εντυπωσιακή σε όλα σχεδόν τα εκλογικά τμήματα της Ν. Ιωνίας. Το βράδυ των αποτελεσμάτων θέλω να σας πω ότι ήμουν πραγματικά ευτυχισμένος και ήταν από τις ημέρες που θα θυμάμαι σε όλη μου τη ζωή. Ξέρετε ότι εμείς που ανήκουμε στα μικρά κόμματα της αριστεράς έχουμε συνηθίσει στις απογοητεύσεις. Οι πολιτικές μας επιλογές, ελάχιστες φορές υιοθετούνται, και οι προσπάθειές μας να παρέμβουμε στην πολιτική ζωή μοιάζουν πολλές φορές δονκιχωτικές.
Καταλαβαίνετε ότι το να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε ένα σημαντικό δήμο όπως αυτό της Ν. Ιωνίας έδωσε μια μεγάλη χαρά αλλά και δικαίωση σε πολλούς πολίτες αυτής της χώρας. Όταν λοιπόν αυτό το βράδυ είδα όλους αυτούς τους φίλους και συναγωνιστές να χαίρονται σαν μικρά παιδιά, ένιωσα παράλληλα με την χαρά μου και μια τεράστια ευθύνη, απέναντι σε όλους αυτούς για τον τρόπο που εμείς θα διαχειριζόμασταν τα δημοτικά πράγματα την επόμενη τετραετία. Και να ξέρετε ότι αυτή η ευθύνη είναι μια πραγματική έγνοια που με κυνηγά σχεδόν καθημερινά.

 

• Η «Ενότητα» προεκλογικά είχε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη υποστήριξης των κοινωνικά αδύναμων συμπολιτών μας. Ποιες δράσεις έχετε αναλάβει προς αυτήν την κατεύθυνση; Μήπως τελικά η υποχρηματοδότηση από το κράτος και το θολό οικονομικό τοπίο δεν θα σας επιτρέψει να υλοποιήσετε όλα αυτά που σχεδιάζατε;
θέλω να σας πω ότι καθημερινά βιώνω μια απογοήτευση. Το κράτος, το ξέρετε άλλωστε και εσείς, είναι υπό πτώχευση. Κάθε τι που έχει σχέση με κοινωνικές παροχές μειώνεται ή παύει να υφίσταται.
Ζητήσαμε να προσλάβουμε 8 οικιακούς βοηθούς για να αρχίσουμε την «βοήθεια στο σπίτι» και δεν ενέκριναν κανένα. Ζητήσαμε να αντικαταστήσουμε παιδαγωγούς στους βρεφονηπιακούς σταθμούς γιατί κάποιοι παλαιοί συνταξιοδοτήθηκαν και μας το αρνήθηκαν. Από τους 22 γυμναστές που δουλεύουν στον αθλητικό οργανισμό και γυμνάζουν 3.500 Ιωνιώτες ενέκριναν να εργαστούν την επόμενη περίοδο μόνο 10.
Οι κρατικές επιχορηγήσεις, μειώνονται δραστικά και κάθε δαπάνη ελέγχεται αυστηρότατα από την επίτροπο. Το πλαίσιο λειτουργίας μας έχει γίνει ασφυκτικό. Η επιλογή μας όμως να δώσουμε έμφαση στην υποστήριξη των αδύνατων συμπολιτών μας παραμένει ισχυρή και αδιαπραγμάτευτη.
Μειώσαμε τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, φέρνοντας παράλληλα μια άλλη λογική όπου ο καθένας θα πληρώνει ανάλογα με τα εισοδήματα του και θεσπίζοντας κριτήρια ώστε στους παιδικούς σταθμούς να μπαίνουν παιδιά των οικονομικά ασθενέστερων.
Μειώσαμε στο 50% την οικονομική συμμετοχή των παιδιών στις κατασκηνώσεις, βάζοντας οικονομική συμμετοχή 50 μόνο ευρώ για 13 ημέρες και απαλλάσσοντας από αυτή παιδιά των φτωχών οικογενειών. Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με πολίτες, Super Market, κρεοπωλεία, καταστήματα εξασφαλίζοντας τρόφιμα και ρούχα για οικονομικά ασθενέστερους.
Οργανώνουμε την «βοήθεια στο σπίτι», το κοινωνικό παντοπωλείο και την  ιματιοθήκη και θα είμαστε έτοιμοι μέχρι το τέλος του χρόνου να τα λειτουργήσουμε. Είμαστε σε συνεχή επαφή με τη στέγη ανηλίκων και συμπαραστεκόμαστε ενεργά σε κάθε αίτημά τους. Προσφέρουμε μέσω των ψυχολόγων μας και των κοινωνικών μας λειτουργών, ψυχολογική και ουσιαστική βοήθεια σε εκατοντάδες συμπολίτες μας.
Αυτές τις ημέρες επιχειρούμε μια ουσιαστική παρέμβαση στο Πηνελόπειο, που υπολειτουργεί γιατί οι εργαζόμενοι του έχουν να πληρωθούν από το Δεκέμβρη, χρηματοδοτούμε ένα μέρος των εξόδων του, και το θέτουμε υπό την άμεση επιτήρησή μας για την καλύτερη και απρόσκοπτη λειτουργία του, θέτοντας σαν όρο την αύξηση των νηπίων που φιλοξενεί από 100 σε 150.
Δημιουργούμε  μια βάση δεδομένων για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες του δήμου μας και βάσει αυτής θα χαράξουμε κατάλληλες πολιτικές που θα μας βοηθήσουν στην επίλυση των προβλημάτων τους.
Με το κέντρο πρόσληψης κατά των ναρκωτικών την «ΙΡΙΔΑ» επιχειρούμε καθημερινές παρεμβάσεις στα δημοτικά, στα γυμνάσια, σε ομάδες εφήβων, γονέων και καθηγητών ώστε να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο αυτό πρόβλημα, που γίνεται εντονότερο σε εποχές μεγάλης οικονομικής κρίσης.
Η ενασχόληση μας με τα κοινωνικά προβλήματα είναι συνεχής και έχω τη βεβαιότητα ότι οι παρεμβάσεις αυτές θα έχουν ορατά αποτελέσματα πολύ σύντομα στην πόλη μας.

 

• Τα ΚΑΠΗ του Δήμου πέρασαν στην ευθύνη της Κοινωνικής Υπηρεσίας της οποίας προΐστασθε. Θα δούμε κάτι διαφορετικό στη λειτουργία των Κέντρων;
Το να περάσουν τα ΚΑΠΗ στην ευθύνη της κοινωνικής υπηρεσίας ήταν ένα πάγιο αίτημα των εργαζομένων σε αυτά. Παράλληλα εξυπηρετεί και τις ανάγκες της κοινωνικής υπηρεσίας.
Η κοινωνική υπηρεσία διέθετε 8 άτομα μέχρι την συγχώνευση και παρά την εμπειρία τους και την μεγάλη προσπάθεια τους δεν ήταν δυνατόν να ανταποκριθούν στα αιτήματα των συμπολιτών μας, που λόγω βέβαια της κρίσης και των νέων αρμοδιοτήτων του Καλλικράτη, γινόταν καθημερινά περισσότερα.
Με την συγχώνευση αυτή προστέθηκαν άλλα 19 άτομα πολύ έμπειρου και ικανού προσωπικού στην κοινωνική μας υπηρεσία ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε με πολύ καλύτερο τρόπο στα αιτήματα των καιρών.
Εδώ και πολλά χρόνια η λειτουργία των ΚΑΠΗ έχει εξελιχθεί σε μια κλειστή λέσχη ορισμένων μελών. Τα ίδια και τα ίδια μέλη που δεν ξεπερνούν τα 100, επισκέπτονται τα 4 ΚΑΠΗ, με ότι παρενέργειες μπορεί αυτό να επιφέρει.
Ένας ικανός αριθμός, εξυπηρετούνται από τους 2 γιατρούς των ΚΑΠΗ για την συνταγογράφηση, ενώ αρκετά από τα μέλη κάνουν χρήση των φυσικοθεραπευτηρίων.
Ο μεγάλος αριθμός των 2400 μελών μας, συμμετέχει μόνο στις εκδρομές, στις συνεστιάσεις, στα θαλάσσια μπάνια κ.τ.λ..
Αυτό που επιδιώκουμε είναι να αναβαθμίσουμε την καθημερινή λειτουργία των ΚΑΠΗ. Αρχίζουμε να εφαρμόζουμε προγράμματα εσωτερικής λειτουργίας, ώστε να τονωθεί η καθημερινή προσέλευση των μελών.  , ώστε να γίνουν πάλι ελκυστικά και τόπος συνάντησης περισσότερων μελών.
Έχουμε την διαβεβαίωση από τον διοικητή του ΙΚΑ ότι θα μπούμε στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ώστε να συνεχίσουμε την βοήθεια αυτή στα μέλη μας.
Εφαρμόζουμε όλο και  περισσότερα προγράμματα προληπτικής ιατρικής, ώστε να μπορέσουμε να παρέχουμε ένα πλήθος προληπτικών εξετάσεων στους ηλικιωμένους.
Επιδιώκουμε να εκμεταλλευτούμε προγράμματα αλλά και κρατικά ιδρύματα που υπάρχουν σε διάφορα μέρη της Ελλάδος, ώστε να προσφέρουμε στα μέλη μας φθηνές και ποιοτικές διακοπές.
Ο μεγάλος μας όμως στόχος είναι να βοηθήσουμε ουσιαστικά τα πιο ανήμπορα και οικονομικά πιο ευπαθή μέλη μας. Στα μέλη αυτά μέσω της «βοήθειας στο σπίτι» θα προσπαθήσουμε να παρέχουμε την πιο ουσιαστική βοήθεια μας. Οι κοινωνικοί λειτουργοί και οι νοσοκόμες που εργάζονται στο ΚΑΠΗ θα αναλάβουν μια ουσιαστική δράση στο πρόγραμμα της «βοήθειας στο σπίτι» ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των μελών μας.

 

• Το τελευταίο διάστημα διαπιστώνεται πως υπάρχει αυξανόμενη διάθεση από πολίτες που θέλουν να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους σε διάφορους τομείς. Πως αντιμετωπίζει ο Δήμος αυτήν την προσφορά; υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν πως αυτό το γεγονός ίσως προκαλέσει μια ακόμα μεγαλύτερη μείωση στην κρατική χρηματοδότηση προς τους Δήμους. Ποιο είναι το σχόλιο σας;
Ο εθελοντισμός είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που μπορεί να πάρει διάφορες μορφές και διαστάσεις με βάση τις αξίες, τις αρχές και την κοινωνικό – οικονομική και πολιτιστική πραγματικότητα της κοινωνίας και ιδιαίτερα των τοπικών κοινωνιών.
Αν λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι ένας εθελοντής μπορεί να είναι οποιασδήποτε ηλικίας, οικονομικής κατάστασης, μορφωτικού επιπέδου, τότε μπορούμε εύκολα να ισχυριστούμε ότι σχεδόν όλοι οι πολίτες μπορεί να είναι υποψήφιοι εθελοντές.
Σκοπός του Δήμου μας είναι να ενεργοποιηθούν και αυτές οι δυνάμεις «οι ελεύθερες», που θέλουν να προσφέρουν να δώσουν αξία στον ελεύθερο χρόνο τους, να συμβάλλουν στην πρόοδό της κοινωνίας, να φανούν χρήσιμοι, να ανήκουν σε μια ομάδα με κοινό στόχο, να αξιοποιήσουν τα προσόντα τους, να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να κάνουν νέους φίλους.
Πρέπει να τους προσεγγίσουμε θεωρώντας τους περισσότερο συνεργάτες παρά φιλάνθρωπους ώστε να αντιμετωπίζουν τα άτομα αυτά στα οποία θα προσφέρουν εθελοντική εργασία, όχι με οίκτο, αλλά σαν άτομα, τα οποία περνούν δυσκολίες προσωρινά ή μόνιμα.
Οφείλουμε να τους οργανώσουμε και να τους εντάξουμε στη λειτουργία των υπηρεσιών και των προγραμμάτων, να αναλαμβάνουν εξειδικευμένους ρόλους οργανωμένα, συντονισμένα και με γνώσεις να έρχονται σε επαφή με τους ωφελούμενους. Ο εθελοντισμός αποτελεί μοχλό για την πρόοδο ενός τόπου.
Για να πάρει σάρκα και οστά η ιερή έννοια της ανιδιοτέλειας και της συμβολής στο κοινό καλό, χρειάζεται να συναντηθούν και να συνεργαστούν αυτές οι δυο δυνάμεις, η διάθεση για προσφορά και η ανάγκη για την υλοποίηση μιας δράσης.
Στην πόλη μας ο εθελοντισμός μέσω των τοπικών συλλόγων μας παρουσιάζει έντονη δραστηριότητα παρά τις πενιχρά οικονομικά δυνατότητές τους. Το πρόβλημα εντοπίζεται στην έλλειψη κοινής στρατηγικής και συντονισμού των συλλόγων αυτών.
Υπάρχει λοιπόν ανάγκη δημιουργίας υποδομής στον Δήμο μας για μεγαλύτερη «συστράτευση» και οργάνωση των συμπολιτών μας που έχουν ευαισθησίες, δυνατότητες αλλά και ελεύθερο χρόνο για την συμμετοχή τους σε προσπάθειες εθελοντισμού.
Απαιτείται έτσι η ίδρυση ενός γραφείου εθελοντών που θα λειτουργεί ως δομή στήριξης και κόμβος συνεννόησης και συνεργασίας τόσο μεταξύ των «ελεύθερων» εθελοντών όσο και μεταξύ των διαφόρων τοπικών συλλόγων που διαδραματίζουν ανάλογο ρόλο στην πόλη μας.
Όλη αυτή η λειτουργία βέβαια καμία σχέση δεν έχει με πάγιες και διαρκείς ανάγκες του δήμου μας και με κανένα τρόπο δεν προσβλέπει να αντικαταστήσει εργασίες που διεκπεραιώνουν οι δημόσιες υπηρεσίες μας.
Οι εθελοντές απασχολούνται σε έκτακτες και όχι διαρκείς ανάγκες όπως π.χ. σε μια δενδροφύτευση, σε ένα καθαρισμό αλσυλλίου, στη διοργάνωση έκτακτων πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων, στην εξυπηρέτηση ενός ηλικιωμένου βοηθώντας το στην πληρωμή λογαριασμών ή στην αγορά κάποιων προϊόντων.
Είναι εθελοντική βοήθεια που όπως φαίνεται δεν αποκαθιστά καμία θεσμική λειτουργία του κράτους ή του δήμου.

Έχει διαπιστωθεί πως υπάρχουν διαφορετικές τάσεις στη δημοτική ομάδα της συμπολίτευσης. Υπάρχει μέλλον για την «Ενότητα» ή μήπως είναι μια ευκαιριακή συμμαχία, όπως σας προσάπτουν κάποιοι, με στόχο την κατάκτηση του Δήμου;
Πράγματι η δημοτική ομάδα της «Ενότητας» συγκροτείται από διαφορετικές πολιτικές τάσεις. Και βέβαια είναι γεγονός ότι για τα διάφορα ζητήματα που προκύπτουν δεν υπάρχει πάντα ομοφωνία ή σε αρκετά ζητήματα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Η καθημερινή μας ενασχόληση με τα προβλήματα, η συνεχής ανταλλαγή απόψεων και θέσεων, η δυσκολία που συναντάμε όλοι στην άσκηση των δραστηριοτήτων μας με την εφαρμογή του Καλλικράτη και οι αξεπέραστες δυσκολίες που επιβάλλει το μνημόνιο ,  μας έχουν μάθει να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε.
Σας πληροφορώ ότι ημέρα με την ημέρα, αποκτάμε όλο και περισσότερο μια κοινή κουλτούρα συμπεριφοράς που μας βοηθά να συνεννοούμαστε και να συνεργαζόμαστε ομαδικά.
Άλλωστε ποτέ δεν πίστεψα και ούτε πιστεύω στους ομογενοποιημένους στρατούς.Θεωρώ ότι έχει μεγάλη αξία η διαφορετική άποψη και ότι συμβάλλει θετικά στη διαμόρφωση μιας θέσης.
Γι’ αυτό και σε μερικά ζητήματα και αυτό φαίνεται και σε αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου υπάρχει καταγραφή διαφορετικών απόψεων.
Πιστεύω ακράδαντα ότι η «Ενότητα» έχει μέλλον. Το διαπιστώνω στις καθημερινές επαφές με τη δημοτική μας ομάδα, στην συνεργασία μου με τον Δήμαρχο και τους αντιδημάρχους, στην επαφή μου με την γραμματεία της παράταξης.
Η σύνθεση των απόψεων και ο σχεδιασμός μιας αυτοδιοικητικής στρατηγικής στα πλαίσια της πόλης μας που προσδιορίζεται μέσα από συνεχείς συζητήσεις, διαβουλεύσεις και ανταλλαγή απόψεων μου επιβεβαιώνει την βεβαιότητα αυτή.

 

• Θα σας δούμε να ηγείστε της «Ενότητας» στο μέλλον;
Η “Ενότητα” βρίσκεται στα πρώτα βήματα της. Προσπαθούμε  να φανούμε συνεπείς σε αυτό που υποσχεθήκαμε , επιλέγουμε να είμαστε καθημερινά κοντά στα προβλήματα του πολίτη , επιδιώκουμε την λαϊκή συμμετοχή  και βασιζόμαστε σοβαρά σε αυτή .  Παράλληλα  επιδιώκουμε την εσωτερική λειτουργία της. Έχουμε εκλέξει γραμματεία , την οποίαν αποτελούν μέλη της παράταξης που δεν  είναι δημοτικοί σύμβουλοι και πολύ συχνά ανά τρίμηνο έχουμε θεσπίσει γενικές συνελεύσεις των μελών της.  Οι πολιτικές συνθήκες είναι πολύ ρευστές , θα έχουμε αρκετές   πολιτικές ανακατατάξεις στο μέλλον και είμαι σίγουρος ότι η “Eνότητα” θα γίνει πόλος συσπείρωσης και άλλων ακόμη αυτοδιοικητικων δυνάμεων , αλλά και μεμονωμένων ατόμων. Οι δημοτικές εκλογές έχουν ακόμη πολύ χρόνο , πολλά απρόοπτα μπορούν αν συμβούν σε αυτό το διάστημα και είναι εντελώς ανεπίκαιρο να μιλάμε για μελλοντικές ηγεσίες.
 Άλλωστε η παράταξη έχει αρχηγό και επιπλέον έχει μέλη και μέσα στο συμβούλιο και έξω από αυτό,  που μπορούν μελλοντικά να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο.
Δεν έχω , ούτε είχα ποτέ καμία ιδιαίτερη φιλοδοξία  ώστε να εκβιάσω καταστάσεις και να απαιτήσω αρχηγίες. Το δείχνει άλλωστε και η προηγούμενη πολιτική μου πορεία .
 Αν κάποια στιγμή είμαι σίγουρος ότι μπορώ και αξίζω να  ηγηθώ και να προσφέρω στη πόλη μου από μια άλλη θέση,  τότε θα το ζητήσω από τα μέλη της παράταξης και αν και αυτοί με κρίνουν ικανό και με επιλέξουν, θα προχωρήσω.

“Σχολείο αυτοδιοικητικής διοίκησης η επαφή με Μπουρδούκο και Γκότση”

• Περιγράψτε μας τη συνεργασία σας με τους δυο άλλους βασικούς συντελεστές της παράταξης τον κ. Γκότση και τον κ. Μπουρδούκο.
Έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία και θέλω να με πιστέψετε. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαφωνίες και διαφορετικές απόψεις. Δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν στιγμές έντασης.
Όσο όμως περνάει ο καιρός και ο καθένας μαθαίνει πως σκέφτεται και συμπεριφέρεται ο άλλος και παράλληλα διακρίνει την συνεχή αγωνία ώστε να λυθούν τα προβλήματα, τόσο η συνεργασία αυτή προχωρά και εμπεδώνεται.
Θέλω να σας πω ότι η καθημερινή επαφή τόσο με τον κ. Γκότση όσο και με τον κ. Μπουρδούκο είναι ένα μάθημα αυτοδιοικητικής διοίκησης για μένα. Ο Πέτρος έχει μια τεράστια γνώση των νόμων, έχει εμβαθύνει στον Καλλικράτη καλύτερα από όλους μας και ξέρει να προτείνει λύσεις στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, ενώ ο Ηρακλής έχει μια πολύ μεγάλη εμπειρία στο να ασκεί διοίκηση και αυτό μας βοηθά όλους να δίνουμε λύσεις.
Η δημόσια διοίκηση δεν έχει καμία σχέση με την διοίκηση και τους κανόνες που διέπουν τον ιδιωτικό τομέα, έχει τις ιδιαιτερότητες της και τις μεγάλες αγκυλώσεις της και πρέπει συνεχώς όχι μόνο να βρίσκεις λύσεις στα προβλήματα αλλά και τρόπους που θα ξεπεράσεις τα συνεχή εμπόδια που επιβάλλει ο δημοσιονομικός κώδικας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ