Ελάτε στην παρέα μας

Αφιερώματα

Το Άλμα Ζωής στον αγώνα κατά του Καρκίνου του Μαστού – Στον Χ-τύπο η Αντιπρόεδρος Π. Μιχαλοπούλου

Δημοσιεύθηκε

στις

Με αφορμή τον Οκτώβρη – μήνα πρόληψης κατά του Καρκίνου του Μαστού η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου «Άλμα Ζωής» μιλά αποκλειστικά στον Χ-τύπο

Είναι γεγονός ότι το «Άλμα Ζωής» αποτελεί ίσως τον μεγαλύτερο Πανελλήνιο Σύλλογο στήριξης γυναικών που πάσχουν από Καρκίνο του Μαστού. Με ενεργό δράση από το 1988 αποτελεί ανελλιπώς το στήριγμα αναρίθμητων γυναικών, παρέχοντάς τους τόσο έμπρακτη, όσο και ψυχολογική βοήθεια.

Η δημοσιογράφος Ιφιγένεια Μπελή μίλησε με την Αντιπρόεδρο του Συλλόγου, κα Παρασκευή Μιχαλοπούλου, η οποία παρουσίασε τις δράσεις που λαμβάνουν χώρα το μήνα αυτό, καθώς επίσης και το τι έχει αλλάξει στο έργο του Συλλόγου εν μέσω της πανδημίας.

Όπως γνωρίζουμε ο Οκτώβριος έχει χαρακτηριστεί ως ο μήνας πρόληψης κατά του Καρκίνου του Μαστού. Σε τι δράσεις έχει προχωρήσει το Άλμα Ζωής αυτό το διάστημα;

«Όπως ξέρετε το Race for the cure που γίνεται το τελευταίο σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου φέτος έγινε διαδικτυακά λόγω της πανδημίας. Είναι η μεγαλύτερη καμπάνια που γίνεται για την πρόληψη και διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Και φέτος έγινε αυτός ο αγώνας. Είχαμε πάνω από 12.000 εγγραφές και αυτό, έχει τον αντίκτυπο ότι ανθρώποι ήρθαν σε επαφή με τον σύλλογο μέσα από αυτή τη δράση και πληροφορήθηκαν για τη σημασία της πρόληψης και της διάγνωσης. Θεωρούμε ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη καμπάνια. Από κει και πέρα έχουμε πάρα πολλές εκδηλώσεις ευτυχώς διαδικτυακά, μας καλούν για ομιλίες σε εταιρείες, σε διάφορες επιχειρήσεις και έτσι μιλάμε πάλι για το έργο του συλλόγου και την έγκαιρη διάγνωση. Ταυτόχρονα γίνονται όλα τα προγράμματα του συλλόγου, μέσα από την στήριξη που έχει ανάγκη κάθε γυναίκα, μέσα από συμβουλευτική πο αφορά τα νομικά θέματα με δικηγόρο. Ξεκινά μέσα και το πρόγραμμα της διατροφολόγου. Τα προγράμματα μας δηλαδή σε γενικές γραμμές συνεχίζονται.

Αυτή την περίοδο κάνουμε και 2 πολύ σημαντικά πρότζεκτ. Το ένα είναι για το μεταστατικό καρκίνο, δηλαδή ήδη έχει βγει ενα πολύ όμορφο βίντεο που μιλάει για αυτό, και είναι πολύ σημαντικό για αυτές τις γυναίκες να τις ενδυναμώσουμε και να πούμε ότι πλέον είναι πολύ σημαντικό ότι γίνονται απίστευτες προσπάθειες έτσι ώστε η μετάσταση να γίνει μια χρόνια νόσος. Και το 2ο είναι ένα πρότζεκτ που λέγεται «Το Ρούχo της Ζωής – Nine Muse Project», στο οποίο η κα Ζαράρη, που είναι καλλιτέχνης κοσμημάτων, και ο Τάσος Βρεττός που είναι φωτογράφος έχουν φωτογραφίσει 9 γυναίκες – μέλη του Συλλόγου, πάρα πολύ δυνατές. Ένα πολύ ωραίο πρότζεκτ, που φορώντας αυτό «το ρούχο της ζωής», φαίνεται η δύναμη των γυναικών ότι δεν το βάζουν κάτω, ότι η ζωή είναι ωραία και ότι συνεχίζουν με δύναμη για αυτό.»

Πώς επηρεάσε το έργο σας η πανδημία του κορωνοϊού;

«Η πανδημία έχει επηρεάσει πάρα πολύ το έργο μας με την εξής έννοια. Ότι το βασικό μας μήνυμα είναι το είμαστε εδώ για σένα. Πράγματι είμαστε εκεί για την κάθε γυναίκα που έχει νοσήσει και για τα μέλη της οικογένειας της, και για τους φροντιστές. Αλλά δεν είμαστε εκεί για να της δώσουμε το χέρι και την αγκαλιά μας, δηλαδή έμπρακτα. Πολλές φορές από πάρα πολλά μέλη ήρθαν εκεί και είπαν ότι “πήρα πάρα πολλή δύναμη από την αγκαλιά που είχα μαζί της”. Επίσης ένα πρόγραμμα που έχει επηρεαστεί πάρα πολύ, και που θεωρούμε ότι είναι και η κορυφή, είναι ότι έχουμε αναστείλει την παρουσία μας στα νοσοκομεία. Υπάρχουν 4 νοσοκομεία που πηγαίναμε με εθελόντρια που ερχόταν σε επαφή με γυναίκα μετά το χειρουργείο του μαστού και αρκούσε και η παρουσία της για να πάρει δύναμη η γυναίκα. Δηλαδή μια γυναίκα που βγαίνει από ένα χειρουργείο μετά από διάγνωση καρκίνου του μαστού και βλέπει μια εθελόντρια που μπορεί να έχουν περάσει 10-15 χρόνια από τη δικιά της περιπέτεια και είναι εκεί, και όχι μόνο είναι εκεί και είναι και καλά,αλλά είναι και εθελόντρια και προσπαθεί να βοηθήσει κι άλλες, είναι ένα πολύ ενδυναμωτικο στοιχείο και η γυναίκα παίρνει πολλή δύναμη από αυτό γιατί βλέπει μπροστά της το ζωντανό παράδειγμα. Δεν είναι λόγια. Είναι η γυναίκα η ίδια που έχει νοσήσει. Αυτό δυστυχώς το έχουμε αναστείλει τις την προστασία των μελών μας,των ασθενών στα νοσοκομεία και του ιατρονοσηλευτικου προσωπικού. Είμαστε όμως εκεί με άλλους τρόπους, τηλεφωνικά για οποία κυρία επιθυμεί.»


Παρατηρήσατε μια μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση από τον κόσμο με αφορμή και την έξαρση της πανδημίας;

«Η αλήθεια είναι ότι πραγματικά με έναν τρόπο υπάρχει μια πάρα πολύ μεγάλη κινητικότητα με άλλο τρόπο. Δηλαδή άνθρωποι που παίρνουν,που θέλουν να βοηθήσουν,που κάνουν δωρεές στο σύλλογο για να βοηθήσουν το έργο μας, διαφορα άτομα που προσπαθούν ο, τι έχουν να το βάλουν στους σκοπούς του συλλόγου. Είναι πραγματικά πολύ συγκινητικό. Ειδικά φέτος αν σκεφτούμε τι περνάμε όλοι. Νιώθω και εισπράττω ότι υπάρχει μια μεγάλη κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση. Και ξέρετε, η πανδημία μπορεί να είναι έξω αλλά ταυτόχρονα και ο καρκίνος του μαστού, δεν τον έχει επηρεάσει αυτό και συνεχίζει να υπάρχει.»

Με ποιο τρόπο μπορεί να συνεισφέρει κάποιος στη δράση σας;

«Μπορεί να βοηθήσει πρώτα πρώτα με δωρεά. Οι δωρεές χρησιμοποιούνται όλες για τα προγράμματα του συλλόγου. Θα ήθελα να αναφέρω και για λόγους διαφάνειας ότι κάθε χρόνο έχουμε και οικονομικό έλεγχο από μια μεγαλύτερη εταιρία ελέγχου των οικονομικών και υπάρχει η απαραίτητη διαφάνεια για αυτές τις περιπτώσεις. Ταυτόχρονα μια εταιρεία που φτιάχνει ένα προϊόν μπορεί να κάνει ένα ιδιαίτερο δικό της προϊόν αυτό το μήνα και πουλώντας το έρχεται μέρος από τις πωλήσεις στο σύλλογο. Ή αν δεν κάνει ένα ιδιαίτερο προϊόν μπορεί να προϊόν που ήδη έχει πάλι για το μήνα αυτό να δώσει στο σύλλογο μέρος των εσόδων. Ταυτόχρονα βέβαια μπορεί να βοηθήσει -οχι τώρα κάτω από αυτές τις συνθήκες, ελπίζουμε του χρόνου να είμαστε πολύ καλύτερα – μέσα από την παρουσία του με εθελοντική προσφορά για τον αγώνα που κάνουμε, το τελευταίο σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου. Και επειδή είναι πολύ μεγάλη δράση υπάρχει ανάγκη από εθελοντές.»

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ