Ελάτε στην παρέα μας

Εργασία

Ο Σ. Πρωτοψάλτης στον Χ-Τύπο: Τεράστια η ζήτηση για τον Κοινωνικό Τουρισμό – Σειρά προγραμμάτων για 100.000 νέες θέσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Σπύρος Πρωτοψάλτης μίλησε στον Χ-Τύπο για το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού που «τρέχει» αυτές τις μέρες και παρουσιάζει τεράστια ζήτηση, ενώ αναφέρθηκε και σε άλλες δράσεις του οργανισμού που στοχεύουν στη στήριξη του εργατικού δυναμικού εν καιρώ πανδημίας, τονίζοντας ότι ο ΟΑΕΔ έχει ανταποκριθεί στο έπακρο στις τεράστιες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί κατά τη διάρκειας αυτής της έκτακτης κατάστασης που βιώνει η χώρα.

Ο διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Σπύρος Πρωτοψάλτης μίλησε στον Χ-Τύπο για το πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού και την μεγάλη ζήτηση που έχει λέγοντας πως έχει διαμορφωθεί με τρόπο που να γίνεται ελκυστικό τόσο στους δικαιούχους όσο και στις επιχειρήσεις που συμμετάσχουν. «Το φετινό πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού είναι πολύ ενισχυμένο και διευρυμένο. Θα υπάρξουν 300.000 επιταγές σε σχέση με άλλες χρονιές που ήταν 140.000. Έχει αυξηθεί η μέγιστη διάρκεια διανυκτερεύσεις από 5 σε 6 βράδια, επίσης έχουμε μειώσει την ιδιωτική συμμετοχή σε όλα τα ξενοδοχεία ενώ για πρώτη φορά έχουμε προσθέσει ακτοπλοϊκά εισιτήρια στο πρόγραμμα. Γενικότερα έχουμε δημιουργήσει ένα πρόγραμμα που είναι πολύ πιο ελκυστικό και για τους δικαιούχους αλλά και για τις τουριστικές επιχειρήσεις που θέλουν να συμμετάσχουν. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση, το πρώτο 24ωρο είχαμε 110.000 αιτήσεις, η ανταπόκριση που υπάρχει είναι πραγματικά απίστευτη. Ταυτόχρονα κάνουμε ένα κάλεσμα σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου να συμμετάσχουν ώστε ο εσωτερικός τουρισμός να τονωθεί και να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.» σημείωσε αρχικά ο κ. Πρωτοψάλτης.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στις περιοχές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προσφυγικών εισροών, για τις όποιες επισήμανε ότι «Στα νησιά Λέσβο,Χίο, Λέρο, Σάμο, Χίο και Κω και για πρώτη φορά φέτος στο νομό Έβρου αντί οι διανυκτερεύσεις να είναι για 5 ή 6 βράδια γίνονται 10 και το σημαντικότερο είναι ότι  δεν υπάρχει ιδιωτική συμμετοχή, δηλαδή ο ΟΑΕΔ σε αυτές τις περιοχές καλύπτει το 100%.»

Για τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων και το πότε θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα ανέφερε: «Οι αιτήσεις για το πρόγραμμα κλείνουν 2 Ιουλίου, από εκεί και πέρα υπάρχει μία διαδικασία όπως γίνεται κάθε χρόνο για να βγουν οι προσωρινοί πίνακες, όπως και οι πίνακες των απορριφθέντων, να δοθεί μία περίοδος για ενστάσεις και μετά να εκδοθούν οι οριστικοί πίνακες. Θεωρώ ότι μέσα στο πρώτο 15ημερο του Ιουλίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και ο κόσμος θα γνωρίζει αν θα λάβει την επιταγή.»

Σχετικά με άλλες δράσεις του ΟΑΕΔ τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο: “Πέρα από την έκτακτη ενίσχυση του εργατικού δυναμικού στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης των ανέργων, όπως τη 2μηνη παράταση που έληξε το πρώτο 5μηνο του έτους, ταυτόχρονα έχουμε και την έκτακτη οικονομική αποζημίωση, μηνιαία, που θα δοθεί σε όσους εποχικά εργαζόμενους του επισιτισμού και του τουρισμού δεν θα επαναπροσληφθούν και παραμένουν άνεργοι για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο. Παράλληλα, υπάρχουν προγράμματα απασχόλησης τα οποία θα ανακοινώσουμε και θα αρχίσουν να υλοποιούνται πολύ σύντομα, όπως το μεγάλο κοινωφελές πρόγραμμα των 36.500 θέσεων, ένα νέο πρόγραμμα για μακροχρόνια ανέργους (55-67 ετών) που αφορά 8.500 θέσεις και γενικότερα έχουμε μία σειρά προγραμμάτων που θα στηρίξουν την αγορά εργασίας με συνολικά 100.000 νέες θέσεις το επόμενο διάστημα.”

Τέλος, για τις ενέργειες του ΟΑΕΔ εντός της πανδημίας αλλά και μετέπειτα τόνισε ότι “Ο ΟΑΕΔ βρέθηκε στην πρώτη γραμμή από την πρώτη στιγμή και με αισθητά μειωμένο διαθέσιμο προσωπικό κατάφερε να ανταποκριθεί στις ανάγκες που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας για τη στήριξη του εργατικού δυναμικού. Πιο συγκεκριμένα έγινε μία ψηφιακή μετάβαση, όλες οι υπηρεσίες μας πλέον παρέχονται ηλεκτρονικά και έτσι έχουμε την δυνατότητα να εξυπηρετούμε τον κόσμο απρόσκοπτα και αδιάλειπτα όλο αυτό το διάστημα. Ο οργανισμός έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων με υψηλό αίσθημα ευθύνης, τόσο οι εργαζόμενοι όσο και η διοίκηση έχουμε κάνει τα αδύνατα δυνατά για να εξυπηρετήσουμε τις τεράστιες ανάγκες του κοινού και ταυτόχρονα να αναλάβουμε νέες δράσεις και πρωτοβουλίες, αφενός για την δημιουργία κοινωνικού δικτύου προστασίας και αφετέρου για ευκαιρίες απασχόλησης και προγράμματα για το επόμενο διάστημα και την επόμενη μέρα. Η εικόνα που εισπράττουμε εμείς από τον κόσμο είναι ότι ο ΟΑΕΔ έχει ανταποκριθεί στο έπακρο στις τεράστιες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί κατά τη διάρκειας αυτής της έκτακτης κατάστασης.» 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ