Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Ο ειδικός Παθολόγος, Χάρ. Λάμπρου στον Χ-τύπο: “Λάθος να πιστεύουμε ότι έχουμε ξεφύγει τον κίνδυνο”

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο ειδικός Παθολόγος και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Νέας Ιωνίας Χάρης Λάμπρου μίλησε στον Χ-Τύπο για την επιδημία του κορωνοϊού που έχει πλήξει την χώρα αλλά και την έλλειψη ετοιμότητας που παρατηρήθηκε στον Δήμο Ν.Ιωνίας τις πρώτες κρίσιμες μέρες της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Ο κ. Λάμπρου ανέφερε ότι τα γρήγορα αντανακλαστικά της κυβέρνησης, με τα τολμηρά μέτρα που έλαβε, οδήγησαν την Ελλάδα στο να βρίσκεται χαμηλά στην καμπύλη των κρουσμάτων, τονίζοντας ωστόσο ότι “παρακολουθώντας τις εξελίξεις στην Ευρώπη, θα ήταν λάθος να πιστεύουμε ότι εμείς έχουμε ξεφύγει τον κίνδυνο. Πρέπει να ακολουθήσουμε τις οδηγίες των ειδικών και να μείνουμε σπίτι. Την μάχη θα την κερδίσουμε αν καταφέρουμε και κρατήσουμε τον κόσμο μακριά από τα νοσοκομεία. Αν η μάχη δοθεί μέσα σε αυτά θα δούμε δυσάρεστα πράγματα”, ενώ για την άρση των περιοριστικών μέτρων τόνισε ότι θα είναι μία δύσκολη διαδικασία και απαιτείται η δέουσα προσοχή από όλους.

Παράλληλα, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης “Δημιουργία Αλληλεγγύη” αναφέρθηκε και στα μέτρα που έλαβε ο Δήμος Νέας Ιωνίας για την καταπολέμηση του ιού, επισημαίνοντας ότι ναι μεν ακολούθησε τις οδηγίες της κυβέρνησης αλλά “δεν έδειξε καμία πρωτοβουλία και ετοιμότητα τις πρώτες μέρες, που ήταν και οι πιο κρίσιμες” όπως και ότι για άλλη μία φόρα δεν υπήρξε καμία επικοινωνία της Δημοτικής Αρχής με τις δημοτικές παρατάξεις, ειδικά για ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά την υγεία των πολιτών, καθώς όπως ανέφερε “δεν έχει γίνει κανένα δημοτικό συμβούλιο – τηλεδιάσκεψη και δεν μας έχει ζητηθεί να κάνουμε τίποτα” καταλήγοντας στο ότι “πρέπει επιτέλους να γίνει μία συλλογική προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που φέρνει η πανδημία στην πόλη μας”.

Αναλυτικά όσα δήλωσε στον Χ-Τύπο ο κ. Λάμπρου

Τα συμπτώματα του κορωνοϊού και αν μπορούμε να τα ξεχωρίζουμε από το κοινό κρυολόγημα

“Οι κορωνοϊοί είναι μία ομάδα ιών που προκαλούν συνήθως ήπιες αναπνευστικές λοιμώξεις.  Οι περισσότεροι που μολύνονται παρουσιάζουν ήπια έως μέτρια συμπτώματα κοινού κρυολογήματος. Εξαπλώνεται από άνθρωπό σε άνθρωπο με τα σταγονίδια από τον βήχα ή το φτέρνισμα και τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως εντός 2-5 ημερών, με μέγιστο χρονικό διάστημα 14 ημερών από τη μόλυνση. Άτομα που θα νοσήσουν θα εμφανίσουν κυρίως πυρετό, βήχα και δύσπνοια. Ο πυρετός είναι συνήθως πάνω από 38 βαθμούς C. Ήπια συμπτώματα που δεν αναγκάζουν τον ασθενή να νοσηλευτεί, είναι η απώλεια της όρεξης, η ρινική συμφόρηση, ο πονόλαιμος, ο πονοκέφαλος και ενοχλήσεις από το γαστρεντερολογικό. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν πνευμονία, σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, σήψη και σηπτικό σοκ και θάνατος. Οι ηλικιωμένοι, οι καρδιοπαθείς, τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, άτομα με ηπατοπάθειες, με πνευμονοπάθειες και οι ανοσοκατασταλμένοι, είναι πιθανότερο να εμφανίσουν σοβαρή νόσο. Περίπου 85% όσων προσβληθούν, εμφανίζουν ήπια κλινική εικόνα και θα μείνουν στο σπίτι τους, ενώ περίπου 15% θα χρειαστούν νοσηλεία. Τα συμπτώματα της εποχικής γρίπης και του κοινού κρυολογήματος είναι παρόμοια με εκείνα που προκαλεί ο κορωνοϊός και επομένως κάθε ασθενής με συμπτώματα γρίπης ή κοινού κρυολογήματος  πρέπει να  θεωρείται ύποπτος.”

Για την αναγκαιότητα της καραντίνας και πώς πρέπει να γίνει η άρση της

“Το ότι δεν υπάρχει ακόμη φάρμακο και δεν έχουμε ακόμη εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού, το μόνο όπλο που δείχνει ότι αυτή τη στιγμή μπορεί να χρησιμοποιηθεί είναι η καραντίνα. Απόδειξη είναι η χώρα μας που πήρε τα πιο γρήγορα και τολμηρά μέτρα στην Ευρώπη και αυτά έχουν αποδώσει καθώς η Ελλάδα βρίσκεται χαμηλά στην καμπύλη των κρουσμάτων. Φυσικά χρειάζονται εβδομάδες για να δούμε αν τα μέτρα αυτά έφεραν αποτέλεσμα και το τονίζω αυτό επειδή έρχονται οι μέρες του Πάσχα. Αλλά ο κόσμος έχει καταλάβει πόσο σημαντικό είναι να ακούμε τις οδηγίες των ειδικών και είμαι σίγουρος ότι και τις δύσκολες μέρες του Πάσχα, που είχαμε μάθει να τις περνάμε με τις οικογένειές μας θα μείνουμε όλοι στα  σπίτια μας. Είμαστε στην αρχή ακόμη και τίποτα δεν έχει τελειώσει.

Η άρση της καραντίνας, είναι κάτι πολύ δύσκολο που θα πρέπει να το διαχειριστούν πολλοί ειδικοί μαζί, γιατί το θέμα μετά δεν έχει να κάνει μόνο με την υγεία, αλλά με την οικονομία, με την ανεργία, με την ψυχική υγεία. Πολλά πράγματα θα αλλάξουν, αλλά ας είμαστε όλοι εκεί και να μην λείπει κανείς και όλα θα γίνουν.” 

Τι προτείνει για τη θωράκιση του οργανισμού απέναντι στον κορωνοϊό

“Με τον όρο ανοσοποιητικό σύστημα εννοούμε όλες εκείνες τις άμυνες που διαθέτει ο οργανισμός μας απέναντι σε εισβολείς. Μερικές χρήσιμες συμβουλές για την θωράκιση του οργανισμού είναι:

  • Λίγα λεπτά μέτριας έντασης άσκησης καθημερινά,
  • η συχνή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών,
  • η αποφυγή καπνίσματος,
  • η σωστή πρόσληψη των υγρών και όχι εξαντλητικές δίαιτες, που εξασθενούν τον οργανισμό.”

Για τη συζήτηση που γίνεται για το αν θα πρέπει να φοράμε μάσκες ή όχι

“Μεγάλη συζήτηση γίνεται στις τηλεοράσεις για το αν πρέπει να φοράμε μάσκες ή όχι. Το σίγουρο είναι ότι μάσκα πρέπει να φοράει αυτός που νοσεί, που είναι φορέας ή είναι ύποπτος.  Όλοι οι υπόλοιποι αν μπορούμε να κρατάμε μία απόσταση πάνω από δύο μέτρα από τον διπλανό μας, δεν χρειάζεται να φοράμε μάσκα. Από την εμπειρία την δική μου ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που φοράει μάσκα, την ακουμπάει πολύ συχνά για να την τοποθετήσει σωστά και έτσι φέρνει πάρα πολλές φορές τα χέρια στο πρόσωπό του, χωρίς να τα έχει πλύνει ή να  έχει βάλει αντισηπτικό. Πρέπει να αποφεύγουμε να φέρνουμε σε επαφή τα χέρια μας με το στόμα, τη μύτη και τα μάτια μας  και να τα πλένουμε τακτικά για 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι ή να βάζουμε αντισηπτικό.  Εγώ προτείνω μάσκα μόνο όταν πάμε σε μέρη που δεν μπορεί να κρατηθεί η απόσταση των δύο μέτρων, όπως π.χ super market και μόνο για λίγο χρονικό διάστημα.”

Αν η άνοδος της θερμοκρασία θα βοηθήσει στη μη εξάπλωση του ιού και το ενδεχόμενο να επανέλθει ξανά το φθινόπωρο

“Αν και οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι πιθανό η άνοδος της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών να επηρεάσει  και τον νέο κορωνοϊό, δεν υπάρχει τρόπος να είμαστε σίγουροι. Πρόσφατα η  κ. Ελένη Γιαμαρέλλου – Λοιμωξιολόγος, Ομότιμη καθηγήτρια Παθολογίας στο ΕΚΠΑ, υποστήριξε ότι  «η αύξηση ενός βαθμού της θερμοκρασίας μειώνει τη μεταδοτικότητα του ιού κατά 45% όπως έχουν δείξει μέχρι τώρα μελέτες. Η θερμοκρασία θα βοηθήσει,  οι μέχρι τώρα κορωνοϊοί δεν άντεχαν στις υψηλές θερμοκρασίες, είναι μόνο τον χειμώνα». Θέλω να πιστεύω λοιπόν και εγώ, με τα μέτρα που έγκαιρα πάρθηκαν στη χώρα μας και με την αύξηση της θερμοκρασίας γρήγορα θα δούμε την σημαντική μείωση των κρουσμάτων. Επειδή όμως καλοκαίρι δεν είναι παντού ταυτόχρονα, πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και κατά τη γνώμη μου την τουριστική περίοδο και κυρίως στα νησιά μας.  Είναι δύσκολο να σας πω τι θα γίνει τον Φθινόπωρο, γιατί είναι ένας νέος ιός, αλλά ελπίζω να έχει βρεθεί κάποιο φάρμακο και να είναι και σε καλό δρόμο η έρευνα για το εμβόλιο.”

Αν θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει αποφύγει τον κίνδυνο της ραγδαίας αύξησης

“Απ’ ό,τι φαίνεται στη χώρα μας, λόγω των γρήγορων αντανακλαστικών που έδειξε η κυβέρνηση, έχουμε καταφέρει την λεγόμενη επιπεδοποίηση της καμπύλης, ένδειξη πως «έχουμε συγκρατήσει» την πανδημία. Αυτό οφείλεται όμως και σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό στην πειθαρχεία που έδειξαν οι Έλληνες και πρέπει να είμαστε πολύ περήφανοι γι αυτό.  Θεωρώ όμως ότι δεν έχουμε αποφύγει ακόμη τον κίνδυνο της ραγδαίας αύξησης και ότι έχουμε δρόμο ακόμη μπροστά μας. Παρακολουθώντας τις εξελίξεις στην Ευρώπη, θα ήταν λάθος να πιστεύουμε ότι εμείς έχουμε ξεφύγει τον κίνδυνο. Πρέπει να ακολουθήσουμε τις οδηγίες των ειδικών και να μείνουμε σπίτι. Για ακόμη μία φορά θα τονίσω ότι την μάχη θα την κερδίσουμε αν καταφέρουμε και κρατήσουμε τον κόσμο μακριά από τα νοσοκομεία. Άν η μάχη δοθεί μέσα στα νοσοκομεία θα δούμε δυσάρεστα πράγματα.”

Για τον Δήμο Νέας Ιωνίας και αν έλαβε εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα προστασίας 

“Ο Δήμος της Νέας Ιωνίας ακολούθησε όλες τις οδηγίες της Κυβέρνησης χωρίς καθυστέρηση και σωστά έπραξε. Δεν έδειξε όμως καμία πρωτοβουλία και ετοιμότητα τις πρώτες μέρες, που ήταν και οι πιο κρίσιμες. Από την πρώτη στιγμή έπρεπε να παρθούν όλα τα μέτρα σαν να είχαμε επιβεβαιωμένα κρούσματα και όχι σαν να μην είχαμε.  Δυστυχώς δεν υπάρχει καμία επικοινωνία μεταξύ μας, δεν μας έχει δοθεί η ευκαιρία να πούμε τη γνώμη μας, δεν έχει γίνει κανένα δημοτικό συμβούλιο (με τηλεδιάσκεψη) και δεν μας έχει ζητηθεί να κάνουμε τίποτα. Αν η κ. Θωμαίδου  σε μία τόσο δύσκολη στιγμή για όλους μας, είχε επιλέξει να έχει δίπλα της όλους τους 41 εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους και όχι μόνο τους 9 της παράταξής της, πιστεύω πολλά πράγματα θα είχαν γίνει διαφορετικά προς όφελος των δημοτών μας.”

Για περαιτέρω πρωτοβουλίες που θα έπρεπε να έχει λάβει ο Δήμος Νέας Ιωνίας

“Από την πρώτη κιόλας στιγμή έπρεπε να είχε συγκροτηθεί μία ομάδα από Ιατρούς και Ψυχολόγους τους οποίους θα μπορούσε η Δήμαρχος να συμβουλεύεται. Η περίοδος είναι κρίσιμη και τα δύσκολα έρχονται. Πρέπει επιτέλους να γίνει μία συλλογική προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που φέρνει η πανδημία στην πόλη μας. Πρέπει στο τέλος να μετρηθούμε και να μην λείπει κανείς! Μένουμε σπίτι και ακούμε τις οδηγίες των ειδικών”

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ