Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτισμός

Ο Δημήτρης Κανέλλος στο Χ-τύπο: “Όσο είμαι όρθιος θα υπηρετώ το λαϊκό τραγούδι” – Η λαϊκή φωνή με το “χρίσμα” του Μίκη Θεοδωράκη

Δημοσιεύθηκε

στις

Με τη συμμετοχή της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης» και την έγκριση της κόρης του μεγάλου συνθέτη Μαργαρίτας, ο Δημήτρης Κανέλλος χαρίζει τη φωνή του σε 11 σπουδαία τραγούδια του αξέχαστου συνθέτη.

Ο λαϊκός τραγουδιστής που έχει κερδίσει τις εντυπώσεις στο χώρο του ελληνικού πενταγράμμου, αλλά και την αγάπη του κοινού με τις ερμηνείες του, κυκλοφόρησε το νέο του δίσκο «11 Ζεϊμπέκικα του Μίκη Θεοδωράκη» και μας ταξιδεύει στις νότες του “Μεγάλου Ανθρώπου” όπως τον χαρακτηρίζει ο ίδιος.

Σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση, ο κ. Κανέλλος αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο πίσω από την ξεχωριστή αυτή δουλειά, μιλά με τα πιο συγκινητικά λόγια για τον Μίκη και τη σύνδεση που έχει μαζί του, ενώ μας συστήνεται καλύτερα εξιστορώντας την πορεία του στη μουσική και τα μελλοντικά του σχέδια.

 

Πρόσφατα κυκλοφόρησε ο νέος σας δίσκος με τίτλο «11 Ζεϊμπέκικα του Μίκη Θεοδωράκη». Πώς ήταν για σας να κάνετε “δικά σας” στην ουσία όλα αυτά τα θρυλικά τραγούδια και πώς προέκυψε αρχικά η ιδέα;

Η ιδέα να πω τραγούδια του Μίκη «έπεσε στο τραπέζι» την περίοδο που ξεκίνησε ουσιαστικά η συνεργασία μου με τη Λαϊκή Ορχήστρα “Μίκης Θεοδωράκης”. Λίγο πριν την επέλαση του κορονοϊού, και χωρίς να γνωρίζει βεβαίως κανείς τι μας περιμένει και πόσο θα κρατήσει όλη αυτή η δυστοπία, σκεφτήκαμε, με τη συνεργάτιδα μου δημοσιογράφο Ελισάβετ Νικολαΐδου, να κάνουμε μια δισκογραφική δουλειά, με τραγούδια και συγκεκριμένα, με ζεϊμπέκικα του Μίκη. Έτσι λοιπόν, συζητώντας το με τη Μαργαρίτα (την κόρη του Μίκη την οποία για ακόμα μια φορά την ευχαριστώ πολύ για τη στήριξη και τα καλά της λόγια..), και τον Θανάση Βασιλά βεβαίως (μαέστρο τότε της ορχήστρας), και μιας που, ήδη με είχε εγκρίνει ο Μίκης και κατονομάσει ως, «δικό του τραγουδιστή» (αυτά ήταν τα λόγια του όταν του βάλανε να με ακούσει…), μπήκαμε στη διαδικασία της υλοποίησης της συγκεκριμένης αυτής ιδέας.

Όταν έφτασε λοιπόν η στιγμή να μπω στούντιο, να ηχογραφήσω με τη φωνή μου αυτά τα διαμάντια, (τραγούδια που κυριολεκτικά ακούω από τότε που γεννήθηκα), μέσα μου ένιωθα μια δόνηση, μια ενέργεια που ήταν απόρροια νομίζω τώρα πια, της σύγκρουσης των συναισθημάτων μέσα μου. Δέος, συστολή, περηφάνια, συγκίνηση και το βάρος ενδεχομένως της ιστορίας που έχουν το καθένα απ’ αυτά τα τραγούδια, ήταν πιστεύω μερικά από αυτά που ένιωθα εκείνη τη στιγμή. Χωρίς πολύ να το σκεφτώ, μπήκα στην αίθουσα ηχογραφήσεως, και κατέθεσα τη ψυχή μου μέσα απ’ αυτά τα τραγούδια. Αν το αποτέλεσμα με δικαιώνει, αυτό θα το κρίνει ο κόσμος κι όχι εγώ. Εγώ αυτό που θα συνεχίσω να κάνω όσο είμαι όρθιος, είναι να υπηρετώ στο μέτρο του δυνατού πάντα, το λαϊκό τραγούδι.

 

Με τι κριτήριο επιλέξατε τα συγκεκριμένα κομμάτια για το δίσκο;

Ήταν πραγματικά πολύ δύσκολη η τελική επιλογή των τραγουδιών, μιας κι ο Μίκης, έχει γράψει τόσα όμορφα ζεϊμπέκικα που αληθινά δε ξέραμε ποια να συμπεριλάβουμε στον δίσκο και ποια όχι. Εν τέλει, καταλήξαμε στα συγκεκριμένα 11, και προσπαθήσαμε να δώσουμε μια νέα πνοή ενορχηστρωτικά και ερμηνευτικά σ’ αυτά τα διαχρονικά ούτως η άλλως διαμάντια.

 

Υπάρχει κάποιο τραγούδι του δίσκου που “μιλά” στην καρδιά σας λίγο περισσότερο από τα άλλα;

Και με τα 11 αυτά τραγούδια έχω κλάψει στη ζωή μου, κάποια, τους στίχους τους, τους έχω βιώσει κυριολεκτικά στο πετσί μου. Κατάγομαι βλέπετε, από οικογένεια βιοπαλαιστών και όπως αντιλαμβάνεστε, τα συγκεκριμένα τραγούδια γράφτηκαν από τους δημιουργούς τους για αυτή τη μεγάλη και πλειοψηφική μερίδα των ανθρώπων που, παρά την οικονομική τους ένδεια, δεν το βάλανε ποτέ κάτω και συνέχισαν να αγωνίζονται με όποιο κόστος. Για να το ελαφρύνω λιγάκι, με όλα αυτά τα ζεϊμπέκικα έχω έρθει στο κέφι και σαφώς τα ‘χω χορέψει κιόλας.

 

Τι αντιπροσωπεύει για σας ο Μίκης Θεοδωράκης;

Ο Μίκης για μένα, αποτελεί την περίπτωση εκείνου του μεγάλου Ανθρώπου (μετρημένες στα δάχτυλα νομίζω..), που, κατά τη διάρκεια της ζωής του, συνέβαλλε καταλυτικά στην αναβάθμιση του τρόπου σκέψης και της καλυτέρευσης της ίδιας της ζωής συνολικά των καταπιεσμένων κοινωνικών τάξεων. “Μεγάλο Άνθρωπο” επειδή δε σταμάτησε ποτέ, μέχρι το τέλος της ύπαρξης του, να αναζητά ποια είναι η προοδευτική κατεύθυνση στα πράγματα που τον περιτριγύριζαν, και με ποιον τρόπο, τα κατασταλαγμένα από τη πείρα και την αναζήτηση συμπεράσματα του, θα τα επικοινωνούσε με τον πολύ κόσμο ούτως ώστε να επηρεάσει κι αυτός, απ’ το δικό του κάθε φορά μετερίζι, και με τα όποια πισωγυρίσματα κάνει η σκέψη σ’ αυτήν τη αδυσώπητη ιστορική πορεία, το ρου της ίδιας της ιστορίας. Σε μεγάλο βαθμό, και κρίνοντας πλέον εκ του αποτελέσματος, θεωρώ πως ο τόσο δύσκολος στόχος που ο ίδιος έθεσε στη ζωή του, επετεύχθη. Μακάρι να καταφέρουμε κι εμείς, ως νέα γενιά ερμηνευτών και δημιουργών, έστω ένα εκατοστό απ’ όσα πρόσφεραν αυτοί οι μεγάλοι στο πολιτισμό αυτού του τόπου.

 

 

 

Πότε ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με τη μουσική;

Από πολύ μικρός ασχολούμαι με τη μουσική. Από τα 11 μου χρόνια συγκεκριμένα, όταν ξεκίνησα και πήγα στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Νίκαιας να μάθω μπουζούκι. Έτσι, έκανα και τα πρώτα μου θεωρητικά μαθήματα στη μουσική. Στην πορεία, κι αφού πλέον η βασική μου ενασχόληση με τη μουσική και επαγγελματικά πλέον, ήταν το τραγούδι, πήγα στο Εθνικό Ωδείο και έκανα μαθήματα σύγχρονου τραγουδιού με την Άννα Διαμαντοπούλου, όπου μετά από εφτά χρόνια, αποφοίτησα.

 

Πού θα κατατάσσατε τον εαυτό σας ερμηνευτικά ;

Ο Θάνος Μικρούτσικος είχε πει πως είμαι λαϊκός τραγουδιστής όταν με πρωτοάκουσε. Μέτα από 25 χρόνια στο τραγούδι και 15 περίπου στην ελληνική δισκογραφία, το ίδιο θα έλεγα κι εγώ πλέον για τον εαυτό μου.

 

Έχετε κάνει σπουδαίες συνεργασίες όπως με τον Θάνο Μικρούτσικο, τη Γλυκερία, τον Μίλτο Πασχαλίδη κ.α. . Τι έχετε αποκομίσει από αυτές και υπάρχει κάποιος καλλιτέχνης που θαυμάζετε και θα θέλατε να συνεργαστείτε στο μέλλον;

Ναι, έχω συνεργαστεί με πολλούς σημαντικούς καλλιτέχνες, όπως επίσης και με τη Πολύ Πάνου, τον Γιάννη Καραμπεσίνη και πολλούς ακόμα του ελληνικού τραγουδιού. “Με όποιον δάσκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις” λέει μια σοφή λαϊκή παροιμία. Αυτό ακριβώς λοιπόν είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι για μένα, και τους ευγνωμονώ για πάντα και τον καθένα χωριστά. Μεγάλοι δάσκαλοι. Ασφαλώς και θα ‘θελα να συνεργαστώ με πολλούς ακόμα που δεν είχα τη χαρά μέχρι τώρα να συνεργαστώ, όπως τον Χρήστο Νικολόπουλο, τον Βαγγέλη Κορακάκη, τον Δημήτρη Παπαδημητρίου και άλλους σημαντικούς δημιουργούς και τραγουδιστές.

 

Κάποιος δίσκος που έχετε ξεχωρίσει το τελευταίο διάστημα;

Ένας δίσκος που επανακυκλοφόρησε τελευταία και με χαροποίησε ιδιαίτερα, από την ίδια δισκογραφική εταιρεία που κυκλοφόρησε και η δική μου τελευταία δουλειά με τα 11 ζεϊμπέκικα του Μίκη Θεοδωράκη, το Ogdoo music group, είναι το θρυλικό “Εμπάργκο”. Τραγουδισμένο από τον φίλο και αγαπημένο Μίλτο Πασχαλίδη και τον εξίσου λατρεμένο και επίσης καλό φίλο, Χρήστο Θηβαίο. Εύχομαι σ’ αυτήν την καταπληκτική δουλειά που για την ιστορία είναι σε ποίηση Άλκη Αλκαίου και μουσική Θάνου Μικρούτσικου των οποίων έχω κι εγώ την μεγάλη χαρά και τιμή να έχω τραγουδήσει δημιουργήματα τους, πολύ καλή επιτυχία!

 

Από πού πιστεύετε θα πρέπει να ξεκινήσει κάποιος που θέλει να ασχοληθεί με το τραγούδι;

Αν θέλει κάποιος να ασχοληθεί με το τραγούδι, κι αν πραγματικά το αγαπάει και έχει διάθεση να παλέψει γι’ αυτό, εγώ αυτό που προτείνω αρχικά, είναι να κάνει μαθήματα μουσικής και φωνητικής ταυτόχρονα, κι έτσι ξεκινώντας αυτό το μεγάλο καλλιτεχνικό ταξίδι που θα του προσφέρει πολλές χαρές αλλά και πάρα πολλές λύπες, θα του ευχηθώ μέσα από τη καρδιά μου, καλή δύναμη και καλή επιτυχία!

 

Ετοιμάζετε κάποιες εμφανίσεις ή κάποια άλλη δουλειά για το επόμενο διάστημα;

Έχουμε αρκετές νέες εμφανίσεις το επόμενο χρονικό διάστημα κι έπονται κι άλλες, αρχής γενομένης της 1ης Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με μια μουσικοποιητική παράσταση στην οποία συμμετέχουν οι, Τάσος Σωτηράκης στην απόδοση των κειμένων, ο Ηλίας Παπακωνσταντίνου στη συγγραφή των ποιημάτων, και η Αρετή Κοκκίνου στη κιθάρα και στην ενορχήστρωση των τραγουδιών. Συνοδοιπόρος μας επίσης μουσικά σ’ αυτό το εγχείρημα είναι ο Δημήτρης Κουφογιώργος. Στις 6 Φεβρουαρίου έχουμε την παρουσίαση της νέας μου δισκογραφικής δουλειάς με τα 11 ζεϊμπέκικα του Μίκη Θεοδωράκη στο Συνεδριακό Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης, «Μίκης Θεοδωράκης». Η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Στις 12 Φεβρουαρίου θα παρουσιάσουμε «Τα λαϊκά του Μίκη», στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Κερατσινίου «Αντώνης Σαμαράκης». Στις 16 Μαρτίου, και για μια μονάχα βραδιά, θα είμαι στο Ίλιον plus. Σας ευχαριστώ για τη κουβέντα μας.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ