Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Ο Γ. Χατζηθεοδοσίου στο Χ-τύπο: “Απαιτούνται επιπλέον μέτρα για τις πυρόπληκτες επιχειρήσεις”

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνέντευξη στο Χ-τύπο του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και νεοεκλεγέντα Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας

Τις πολλές και σημαντικές δράσεις που έχει αναλάβει ως Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ) και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ), για να στηρίξει τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές, περιγράφει ο κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου στην επίκαιρη συνέντευξη που μας παραχώρησε.
Ο δραστήριος Πρόεδρος σχολίασε για την πρόσφατη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό,  ότι οποιαδήποτε κίνηση γίνεται με στόχο την στήριξη των επιχειρήσεων, είναι προς την σωστή κατεύθυνση αλλά συμπλήρωσε πως ειδικά για τις πυρόπληκτες επιχειρήσεις είναι σίγουρο ότι απαιτούνται επιπλέον μέτρα ώστε να ορθοποδήσει ο κόσμος και να μην αναγκαστεί να μετατραπεί σε εσωτερικό μετανάστη για να βρει μία εργασία.
Ακόμη, ο κ. Χατζηθεοδοσίου αναφέρεται και στη στήριξη των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί λόγω της πανδημίας, ενημερώνει για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και στέλνει το μήνυμά του προς τα μέλη του Επιμελητηρίου.

Κύριε Πρόεδρε, με άμεσες κινήσεις το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών στέκεται δίπλα στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Αττική. Παράλληλα, και με τη νέα ιδιότητά σας ως Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας στηρίζετε της επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα. Ενημερώστε μας γι αυτές τις πρωτοβουλίες που αναλάβατε.
Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων κινητοποιήθηκε αμέσως για να στηρίξει τους πυρόπληκτους σε Εύβοια, Ηλεία, Αρκαδία και Λακωνία. Συγκεκριμένα ενέκρινε έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς τις πληγείσες επιχειρήσεις, ύψους 100.000 ευρώ ενώ η πρώτη μου ενέργεια ως νέος Πρόεδρος ήταν να επισκεφθώ τις πυρόπληκτες περιοχές. Σε διευρυμένες συνελεύσεις που έγιναν στα κατά τόπους Επιμελητήρια, με την συμμετοχή βουλευτών, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και παραγωγικών φορέων, συζητήθηκαν αναλυτικά τα προβλήματα που προκάλεσαν οι πυρκαγιές. Και πρέπει να πω ότι δεν επλήγησαν μόνο όσοι είδαν τις περιουσίες τους να παραδίδονται στις φλόγες, αλλά συνολικά η οικονομική και κοινωνική ζωή αυτών των περιοχών. Αν σκεφτούμε ότι πχ κάηκαν τα ελαιόδεντρα ενός παραγωγού στη Μεσσηνία, αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχει πελάτες και το ελαιοτριβείο ή το συσκευαστήριο. Μήπως αύριο το πρωί θα δουλέψουν ξενοδοχεία ή καταστήματα εστίασης, ακόμα και αν δεν έχουν πάθει ζημιά, σε καμένες περιοχές; Ποιος θα επιλέξει για τις διακοπές του έναν τόπο που δεν θα έχει τη φυσική ομορφιά που είχε μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες; Για αυτό λέμε ως ΚΕΕΕ ότι απαιτούνται άμεσα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και στοχευμένο σχέδιο ανασυγκρότησης αυτών των περιοχών. Ειδικά αυτή την περίοδο πρέπει να προτάξει η Πολιτεία την κατασκευή αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων, ώστε ο χειμώνας που θα έρθει να μη βρει αθωράκιστες τις πληγείσες περιοχές. Πρέπει να δοθεί μάχη με το χρόνο καθώς υπάρχει ο σοβαρότατος κίνδυνος να μιλάμε για νέες καταστροφές σε λίγο καιρό, εξαιτίας πλημμυρών.

Μετά την πρόσφατη συνάντησή σας με τον Πρωθυπουργό, είστε ικανοποιημένος από τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την στήριξη των επιχειρήσεων;
Οποιαδήποτε κίνηση γίνεται με στόχο την στήριξη των επιχειρήσεων, είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Το θέμα είναι αν είναι αρκετά κάποια μέτρα. Ειδικά για τις πυρόπληκτες επιχειρήσεις είναι σίγουρο ότι απαιτούνται επιπλέον μέτρα ώστε να ορθοποδήσει ο κόσμος και να μην αναγκαστεί να μετατραπεί σε εσωτερικό μετανάστη για να βρει μία εργασία. Γιατί αυτή την στιγμή υπάρχει και ο κίνδυνος ερημοποίησης αυτών των περιοχών εξαιτίας μαζικής φυγής των κατοίκων τους, ειδικά των πιο νέων σε ηλικία. Από την συζήτηση μου με τον πρωθυπουργό θεωρώ δεδομένο ότι θα ληφθούν κι άλλα μέτρα. Για το θέμα αυτό συναντήθηκα και με τον Σταύρο Μπένο, που είναι αρμόδιος για την ανασυγκρότηση της Εύβοιας και του τόνισα την ανάγκη τα όποια μέτρα ληφθούν για την στήριξη επαγγελματικών κλάδων της συγκεκριμένης περιοχής, να ισχύσουν και για τους αντίστοιχους κλάδους και των άλλων πυρόπληκτων νομών. Αυτά που ζητάει η ΚΕΕΕ για να υπάρξει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα, είναι η χορήγηση έκτακτων οικονομικών ενισχύσεων για την ταχύτερη επαναλειτουργία των πληττόμενων επιχειρήσεων, αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης για την ενίσχυση τους, αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, επιδότηση διατήρησης θέσεων εργασίας για τις υφιστάμενες και νέες επιχειρήσεις που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές, μηδενική επιστροφή Επιστρεπτέας Προκαταβολής, επιδότηση ενοικίου των πυρόπληκτων επιχειρήσεων, παράταση του προγράμματος Γέφυρα ΙΙ τουλάχιστον για ένα χρόνο, μείωση των συντελεστών ΦΠΑ.

Εκτός τις πυρκαγιές, αντιμετωπίζουμε ακόμα τις συνέπειες της πανδημίας. Πως προσπάθησε και προφανώς συνεχίζει να προσπαθεί το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών να σταθεί στο πλευρό των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών για αυτό το πρωτόγνωρο διάστημα της πανδημίας;
Όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας είμασταν δίπλα στις επιχειρήσεις με όποιον τρόπο ήταν εφικτός. Για παράδειγμα, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας και την στήριξη επιχειρήσεων, των εργαζομένων τους αλλά και καταναλωτών, διαθέσαμε δωρεάν χιλιάδες προστατευτικές μάσκες και φιάλες αντισηπτικού. Παράλληλα καταθέσαμε προς την Πολιτεία συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις υιοθετήθηκαν κι έτσι ωφελήθηκαν πολλές επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Είναι δεδομένο ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το επιχειρείν με όλες μας τις δυνάμεις. Χρειάζονται όμως μέτρα και από την Πολιτεία. Ειδικά στο θέμα της διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας αυξήθηκαν κατά πολύ οι οφειλές σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία. Οπότε πρέπει να βρεθεί μία ρεαλιστική λύση, ώστε να υπάρξουν προοπτικές βιωσιμότητας αυτών των επιχειρήσεων. Μία διαγραφή μέρους αυτών των οφειλών, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, είναι σίγουρο ότι θα δώσει σημαντικές «ανάσες» σε όλους αυτούς που αγωνίζονται να επιβιώσουν. Για να μην υπάρξει όμως ο κίνδυνος μίας νέας έξαρσης της πανδημίας, είναι αναγκαίο να αυξηθούν κι άλλο οι εμβολιασμοί των πολιτών. Μόνο αν χτίσουμε τείχος ανοσίας μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα προστατευθεί η δημόσια υγεία και ότι δεν θα επηρεαστεί άλλο η αγορά. Οποιοδήποτε περιοριστικό μέτρο ληφθεί από εδώ και πέρα είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει νέο πλήγμα στην επιχειρηματικότητα. Και βέβαια δεν θέλω με τίποτα να σκέφτομαι για πιθανό lockdown. Θα είναι η απόλυτη καταστροφή για την οικονομία, άρα και για τις επιχειρήσεις.

Παρατηρούμε ότι έχετε αναπτύξει συνεργασίες με τους δήμους του “χώρου ευθύνης σας” για την δημιουργία e-shop των κατά τόπους επιχειρήσεων. Είστε ικανοποιημένος από την ανταπόκριση που υπάρχει;
Μία από τις πρωτοβουλίες που έχουμε λάβει ως ΕΕΑ, είναι να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες να μεταβούν στη νέα ψηφιακή εποχή. Θεωρούμε αναγκαίο αυτό το βήμα, καθώς μόνο έτσι θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και κυρίως των μικρομεσαίων. Σε αυτό το πλαίσιο προτρέπουμε και στηρίζουμε τα μέλη μας να δημιουργήσουν το δικό τους eshop και τη δική τους ιστοσελίδα. Την στροφή προς την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών επιδιώκουμε και από την συνεργασία μας με του Δήμους. Επειδή πρόκειται για κάτι νέο, εκτιμούμε ότι όσο περνά ο χρόνος τόσο θα αυξάνεται η ανταπόκριση από τους ενδιαφερόμενους. Το μέλλον και στην επιχειρηματικότητα περνά μέσα από τη χρήση των νέων τεχνολογικών «εργαλείων».

Όταν, με το καλό, περάσει η πανδημία, που θα πρέπει να δοθεί το βάρος από την κυβέρνηση ώστε να μπορέσει η αγορά να βρει ξανά το βηματισμό της;
Έχει γίνει ολόκληρη συζήτηση για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου που έχει ανάγκη η χώρα. Η αύξηση των συνεργατικών δικτύων θα είναι μία από τις αλλαγές που θα δούμε στο άμεσο μέλλον, κάτι που θεωρώ φυσικό. Εξάλλου θα στηριχθούν και οικονομικά τέτοιες ενέργειες που έχουν ως στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Από εκεί και πέρα εκτιμώ ότι πρέπει να δοθεί βάρος στην καινοτομία, στην ψηφιακή λειτουργία όλο και περισσότερων επιχειρήσεων αλλά και του δημόσιου τομέα, στην πρωτογενή παραγωγή, στην υλοποίηση φιλοεπενδυτικών πολιτικών. Η χώρα μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο, η οικονομία έχει τις δυνατότητες εξέλιξης, αρκεί πρωταγωνιστικό ρόλο να έχουν οι επιχειρήσεις. Μόνο μέσω του επιχειρείν μπορεί να παραχθεί πλούτος, να στηριχθεί η απασχόληση και να ανοίξουν αναπτυξιακοί δρόμοι.

Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στα μέλη του Επιμελητηρίου;
Θα συνεχίσω να εργάζομαι με όλες μου τις δυνάμεις για την πρόοδο της επιχειρηματικότητας. Αυτό είναι δεδομένο. Από τη νέα μου θέση, ως Πρόεδρος της ΚΕΕΕ, θα επιχειρήσω να ενισχύσω περαιτέρω το ρόλο της Κεντρικής Ένωσης και συνολικά του επιμελητηριακού θεσμού, προς όφελος των μελών όλων των επιμελητηρίων της χώρας. Μπορούμε να ξεπεράσουμε τον σκόπελο της ύφεσης που έφερε η πανδημία και των προβλημάτων που προκάλεσαν οι πυρκαγιές. Χρειάζεται σχέδιο και όραμα. Υπάρχουν και τα δύο.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ