Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Η Σ. Ζαχαράκη στο Χ-τύπο: «Ο ελληνικός τουρισμός έχει ήδη ξεκινήσει δυναμικά, και μπορεί να φτάσει ακόμα πιο ψηλά»

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Υφυπουργός Τουρισμού σε μία εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη για την βαριά βιομηχανία της χώρας μας

Αποτέλεσμα προσεκτικού σχεδιασμού είναι η ραγδαία άνοδος του τουρισμού στη χώρα μας όπως τόνισε στη συνέντευξη που μας παραχώρησε η Υφυπουργός Τουρισμού, κα Σοφία Ζαχαράκη, δίνοντας και συγκεκριμένα στοιχεία για την ανοδική τάση που καταγράφεται.

Η κα Ζαχαράκη περιέγραψε την στρατηγική που ακολούθησε η χώρα μας στον τομέα του τουρισμού μετά την περίοδο της πανδημίας και ενημέρωσε για το πως συνεχίζει η χώρα μας να “κτίζει” τον στόχο της για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Ακόμη η Υφυπουργός Τουρισμού απάντησε για το κατά πόσο ο τουρισμός μπορεί να βοηθήσει στην δύσκολη οικονομική συγκυρία λόγω του ενεργειακού και αναφέρθηκε συνοπτικά στο προγράμματα που τρέχουν για τον τουρισμό αλλά και στη σημασία που δίνεται στον εσωτερικό τουρισμό.

Φυσικά δεν θα μπορούσε να μην τεθεί και το ζήτημα με την αδυναμία εξεύρεσης προσωπικού στον τομέα του τουρισμού και η αρμόδια Υφυπουργός ενημέρωσε για τις κινήσεις που γίνονται.

 

Αναλυτικά η συνέντευξη της Υφυπουργού Τουρισμού, κας Σοφίας Ζαχαράκη έχει ως εξής:

 

Κυρία Υφυπουργέ, τα πρώτα μηνύματα για τη σεζόν του 2022 μοιάζουν πολύ ικανοποιητικά. Ισχύει; Ποια εικόνα έχετε;

Είναι γεγονός ότι έχουμε ήδη τα πρώτα στοιχεία για το τρέχον τουριστικό έτος, και η τάση που καταγράφεται είναι σαφής. Τον Απρίλιο είχαμε 647 εκ € έσοδα έναντι 58 πέρσι, αλλά και 19% αύξηση σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019- δηλαδή 100 εκ περισσότερα έσοδα από την τελευταία χρονιά πριν την πανδημία. Τον Μάιο οι αφίξεις ήταν τα επίπεδα του 2019 (το 90% του 2019 στο Ελευθέριος Βενιζέλος) ενώ σε άλλα αεροδρόμια τις ξεπέρασαν. Αλλά και τον Ιούνιο, σειρά προορισμών σημείωσε επιδόσεις καλύτερες και από το 2019, με κορυφαίο το Νότιο Αιγαίο, όπου η αύξηση υπολογίζεται στο +13%. Αυτά φυσικά δεν γίνονται τυχαία: είναι προϊόν προσεκτικού σχεδιασμού και προετοιμασίας που έγινε καθ’ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς και φέτος, με επικεφαλής τον Υπουργό Βασίλη Κικίλια. Μάλιστα παρά τις νέες τεράστιες προκλήσεις της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία, τα αποτελέσματα ήδη αρχίζουν να φαίνονται. Όλα όμως αυτά δεν είναι αίτια επανάπαυσης, αλλά ακόμα μεγαλύτερης προσπάθειας ώστε ο τουρισμός μας φέτος να φτάσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του.

 

Ποια είναι η στρατηγική που ακολουθεί η χώρα μας στον τομέα του τουρισμού, μετά από δύο χρόνια πανδημίας;

Κατ’ αρχάς η Ελλάδα μέσα στην πανδημική κρίση απέδειξε ότι ο τουρισμός της μπορεί να υπερβεί και τις πιο αντίξοες δοκιμασίες. Η αντοχή που δείξαμε το ‘20, και κυρίως η ανάκαμψη του ‘21 που κορυφώνεται φέτος, αποτελούν το πιο ισχυρό τεκμήριο της δύναμης του τουρισμού μας. Η Ελλάδα έστειλε το μήνυμα παντού ότι είναι ένας ασφαλής προορισμός όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τις διακοπές του, ακόμα και σε καιρούς κρίσης. Χτίζοντας πάνω σε αυτό, στρατηγικός μας στόχος είναι η βελτίωση της ποιότητας του τουρισμού. Αυτά τα χρόνια έγιναν σημαντικές επενδύσεις στον τουρισμό, ειδικά στην φιλοξενία, ενώ δόθηκε συνειδητά έμφαση στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που αυξάνουν την υπεραξία του τουριστικού μας προϊόντος. Πετύχαμε σχεδόν 30% αύξηση στην μέση δαπάνη ανά επισκέπτη σε σχέση με το 2019, καθώς πλέον οι επισκέπτες μας μένουν στους ελληνικούς προορισμούς περισσότερο, και ξοδεύουν περισσότερο. Για το μέλλον αυτό στο οποίο στοχεύουμε είναι η τουριστική ανάπτυξη να είναι πιο βιώσιμη , αλλά και ισόρροπη, με αξιοποίηση όλων των προορισμών μας, σε όλο το έτος.

 

Είχατε δηλώσει πως η χώρα μας επιδιώκει την όσο το δυνατό μεγαλύτερη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Υλοποιείται αυτός ο στόχος;

Ναι, βήμα – βήμα ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται. Ήδη πέρσι τον Οκτώβριο ξεπεράσαμε τα έσοδα του Οκτωβρίου 2019. Δίνονται πια πολλές επιλογές σε περισσοτέρους μήνες μέσω των θεματικών μορφών τουρισμού. Είχαμε για πρώτη φορά φέτος στοχευμένη καμπάνια από τον ΕΟΤ για χειμερινό τουρισμό και city breaks με το “greekend”. Στα έργα του Ταμείου Ανάπτυξης προτεραιότητα αποτελούν οι εναλλακτικές μορφές. Έχουμε δώσει έμφαση στην γαστρονομία (όπου η Θεσσαλονίκη αναδείχθηκε ως μία από τις Δημιουργικές Πόλεις της της UNESCO) αγροτουρισμό ( οπού Σουφλί και Δυτική Σάμος επιλέχθηκαν στα Best Tourism Villages, και στο Πρόγραμμα Αναβάθμισης αντίστοιχα, ενώ τώρα ξεκίνα νέος κύκλος με υποψηφιότητες από Φισκάρδο, Πέρδικα και Αρναία). Εισάγουμε παράλληλα και 3 νέα σήματα (επισκέψιμου ζυθοποιείου, τυροκομείου, ελαιοτριβείου). Εστιάζουμε και στον οινοτουρισμό με 3 οδοιπορικά ήδη (Σαντορίνη, Δυτ. Μακεδονια, Νεμέα-Μαντινεία) και ένα 4ο που διοργανώνεται στην Αττική, καθώς και με την αναβάθμιση του σήματος επισκέψιμου οινοποιείου και των δυνατοτήτων του. Όλες αυτές οι δράσεις, μεταξύ πολλών άλλων, όπως πχ της επανέναρξης χειμερινής κρουαζιέρας ή της αναβάθμισης υποδομών ορεινού τουρισμού μέσω του RRF, εμπλουτίζουν το προϊόν μας και μας οδηγούν με σχέδιο σε επέκταση της τουριστικής περιόδου πέραν των παραδοσιακών μηνών υψηλής κίνησης.

 

Μπορεί ο τουρισμός να είναι το μαξιλάρι ασφαλείας στην δύσκολη συγκυρία λόγω των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία;

Ήδη αυτό αποδεικνύεται και στην πράξη. Πάρα την επίδραση του πολέμου στις ροών από Ουκρανία και Ρωσία λόγω του πολέμου, αλλά και Κίνα λόγω μέτρων πανδημίας, ο ελληνικός τουρισμός υπεραναπληρώνει τις απώλειες, κατακτώντας την πρωτιά σε αγορές όπως Γαλλία, Ιταλία, Ρουμανία κ.α. Και η υπεραπόδοση του τουρισμού ήδη αναθεωρεί επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη αλλά και τα δημοσιονομικά μας. Αν η τάση αυτή συνεχιστεί, ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει την ασπίδα της χώρας της κοινωνίας και της οικονομίας ενάντια σε κάθε κρίση, δίνοντας μας τα περιθώρια να στηρίξουμε ακόμα περισσότερο τους πολίτες.

 

Και φέτος τρέχουν προγράμματα για τον Τουρισμό των Ελλήνων πολιτών. Πόσο βάρος δίνετε στον εσωτερικό τουρισμό;

Φέτος, πέραν του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού του Υπουργείου Εργασίας, «τρέχει» ήδη και το Βόρεια Εύβοια – Σάμος Pass, που εγκαινιάστηκε στις 29 Ιουνίου για passes που εξαργυρώνονται εντός Ιουλίου. Και σύντομα θα ξεκινήσει και η πλατφόρμα του «Τουρισμός για Όλους Pass» της αναμορφωμένης επιδότησης διακοπών του Υπουργείου Τουρισμού, με αυξημένη ατομική επιδότηση στα 150 €, και ψηφιακό τρόπο πληρωμής, απλοποιώντας την διαδικασία για δικαιούχους και παρόχους. Μάλιστα η εξαργύρωση θα μπορεί να γίνει μέχρι και τον Ιούνιο του 2023, καθώς επιθυμούμε μέσω του pass να υποστηριχθεί και ο τουρισμός και κατά την φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο, ώστε να αμβλυνθεί η εποχικότητα.

 

Θα μπορούσατε να πείτε πότε θα επιστρέψουμε στα μεγέθη του 2019; Τι θα έπρεπε να γίνει και από την πλευρά των ανθρώπων του τουρισμού της χώρας μας;

Ήδη όπως είπαμε, οι αριθμοί δείχνουν ότι είμαστε σε τροχιά να φτάσουμε το ‘19, αν όχι να το ξεπεράσουμε. Αυτό είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών όλων των ανθρώπων και παραγόντων του Τουρισμού στη χώρα, και συνεχούς συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Μαζί άλλωστε, ξεπερνάμε καθημερινά εμπόδια και δυσκολίες, διαμορφώνουμε τις προϋποθέσεις για προσέλκυση περισσοτέρων επισκεπτών, μαζί θα αξιοποιήσουμε τις μεγάλες ευκαιρίες του Ταμείου Ανάκαμψής και του ΕΣΠΑ, και θα υλοποιήσουμε το σχέδιο δράσεων «Ελληνικός Τουρισμός 2030». Το κλειδί είναι οι στοχευμένες και συνεχείς συνέργειες. Μόνο μέσω αυτών και του απαράμιλλου επαγγελματισμού των ανθρώπων του τουρισμού, μπορούμε να αξιοποιήσουμε την φυσική ομορφιά της πατρίδας μας και να φτάσουμε ακόμα πιο ψηλά.

 

Μεγάλη συζήτηση γίνεται για το σοβαρό πρόβλημα εξεύρεσης προσωπικού. Πως μπορεί να βοηθήσει το κράτος σε αυτό το θέμα;

Είναι όντως μείζον ζήτημα, και όχι μόνο στη χώρα μας. Βλέπετε τι συμβαίνει πχ με τις ελλείψεις σε αεροδρόμια του εξωτερικού και τις συνεπακόλουθες ακυρώσεις και ματαιώσεις πτήσεων. Εμείς ευτυχώς ως προς τα αεροδρόμια τέτοια ζητήματα δεν έχουμε. Εκεί που εντοπίζονται (πχ φιλοξενία και εστίαση) είμαστε σε συνεχή συνεργασία με Υπουργείο Εργασίας, ΣΕΤΕ και ΞΕΕ ώστε τα κενά να καλύπτονται το δυνατόν συντομότερα. Η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει μετρά στήριξης των εργαζομένων (πχ. αύξηση κατώτατου μισθού 10% στη διετία) αλλά και διευκόλυνσης εύρεσης εργασίας (π.χ.«πρώτο ένσημο), ενώ διενεργούνται αυξημένοι έλεγχοι για την τήρηση της εργασιακής νομοθεσίας. Ευρύτερα όμως, η λύση βρίσκεται στην περαιτέρω κατάρτιση περισσοτέρων εργαζομένων και ανέργων, γι’ αυτό και εγκαινιάζουμε, με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψής, πρόγραμμα 20.000 θέσεων για να αναβάθμιση δεξιοτήτων στον τουρισμό. Συγχρόνως στηριζόμαστε πάνω στην καλή δουλειά που γίνεται στις σχολές μας, όπως στο ΙΕΚ τουρισμού της Αναβύσσου όπου αποτελεί παράδειγμα λειτουργίας, σύνδεσης με τις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς αλλά και ένα υψηλό επίπεδο ανθρώπινο δυναμικό.

Έχουμε λάβει τεχνική βοήθεια από την ευρωπαΐκή επιτροπή ύψους μισού εκατομμυρίου για να σχεδιάσουμε ξανά την τουριστική εκπαίδευση με στόχο να λειτουργήσει μια τουριστική ακαδημία με ξενόγλωσσο μάλιστα τμήμα και έμφαση στην καινοτομία και την έρευνα. Στις πρωτοβουλίες που έχουμε ήδη λάβει για την βελτίωση της τουριστικής εκπαίδευσης Περιλαμβάνεται εισαγωγή των ΙΕΚ μας στο παράλληλο μηχανογραφικό του υπουργείου παιδείας, η βελτίωση της πρακτικής άσκησης μετά από 11 χρόνια με συμπερίληψη περισσότερων επιχειρήσεων, το επικείμενο επίδομα στέγασης και για σπουδάστριες και σπουδαστές των ΙΕΚ μας, καθώς και ηκαλύτερη οργάνωση για την έναρξη λειτουργίας το επόμενο έτος κατάρτισης! Θεωρούμε πρώτιστο μέλημα μας να παρέχουμε καλύτερη εκπαίδευση και κατάρτιση στα παιδιά που επιλέγουν την τουριστική εκπαίδευση.

 

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σας στην πολιτική;

Αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα μου είναι η πρόοδος του έργου μας στο χαρτοφυλάκιο μου ως Υφυπουργός Τουρισμού. Από εκεί και πέρα, έχει ήδη ανακοινωθεί η υποψηφιότητά μου ώστε να τεθώ στην κρίση των πολιτών της Ανατολικής Αττικής, όταν θα έρθει η ώρα των εκλογών. Μέχρι τότε όμως το βλέμμα μας είναι στραμμένο στον τουρισμό, που έχει ήδη, παρά τις προκλήσεις ξεκινήσει δυναμικά και μπορεί, με επιμονή και σκληρή δουλειά, να φτάσει ακόμα πιο ψηλά

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ