Ελάτε στην παρέα μας

Ηρακλείου Αττικής

Γ. Παπαδημητρίου: “Απέναντι μας τα προβλήματα. Σύμμαχός μας οι συνεργασίες”

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνέντευξη του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο δήμο Ηρακλείου Αττικής Γ. Παπαδημητρίου στον Χτύπο

Για εξαπάτηση των πολιτών από την δημοτική αρχή Ηρακλείου Αττικής κάνει λόγο στη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Γιώργος Παπαδημητρίου.

Ο αρχηγός της παράταξης “Ηράκλειο Μαζί” χαρακτηρίζει αυταρχικό τον τρόπο διοίκησης του κ. Μπάμπαλου υπογραμμίζει την ανάγκη δημιουργίας ενός αυτοδιοικητικού μετώπου που “θα ανακόψει αυτήν την κατάσταση και θα επαναφέρει την ομαλή λειτουργία των θεσμών” στο δήμο Ηρακλείου Αττικής.

Παράλληλα, ο κ. Παπαδημητρίου επιρρίπτει σοβαρές ευθύνες στην δημοτική αρχή για το πως αντιμετώπισε τα προβλήματα στην σχολική στέγη και την κατηγορεί ότι δεν έχει επεξεργαστεί κάποιο σχέδιο δράσης για το νέο κύμα της πανδημίας.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του κ. Παπαδημητρίου έχει ως εξής:

Κύριε Παπαδημητρίου, δεν μπορούμε να μην ξεκινήσουμε τη συνέντευξή μας με το θέμα του κορωνοϊού. Είστε ικανοποιημένος από τον τρόπο που το αντιμετώπισε η δημοτική αρχή της πόλης;

“Είναι δεδομένο ότι το κράτος σε όλα τα επίπεδα διοίκησης κλίθηκε να διαχειριστεί μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Η άμεση αντίδραση όμως της κεντρικής διοίκησης στο πρώτο κύμα – όπως συνηθίζουμε να το λέμε – του covid19 έδωσε τον χρόνο και την δυνατότητα να προετοιμαστούμε για το δεύτερο, που όλοι τόνιζαν ότι θα έχει περισσότερη ένταση και προσδιόρισαν με ακρίβεια σχεδόν την έναρξή του.

Θέματα που έχουν να κάνουν με την δημόσια υγεία πρέπει να προσεγγίζονται με ιδιαίτερη προσοχή και ψυχραιμία και ειδικά όταν είναι τέτοιας κλίμακας καλό θα είναι να μην αποτελούν πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά ευκαιρία και ανάγκη συναίνεσης και κοινής δράσης, κάτι που δεν έχουμε δει να κάνει η Δημοτική Αρχή, στο ελάχιστο.

Στα πλαίσια της κριτικής, όμως, μου επιτρέπεται και οφείλω να πω ότι η Δημοτική Αρχή έδειξε να μην αντιλαμβάνεται έγκαιρα την σοβαρότητα και την έκταση της κατάστασης, με αποτέλεσμα να τρέχει, μέχρι τώρα, πίσω από αυτήν και να την αντιμετωπίζει με ευκαιριακές και επικοινωνιακές “επιχειρήσεις”.

Επίσης, για το μέλλον, σε πιθανή – για να μην πω αναμενόμενη – επιδείνωση, δεν μας έχει γνωρίσει να έχει επεξεργαστεί ένα σχέδιο “τοπικής δράσης”. Και για τον λόγο αυτό, δηλώνουμε παρόντες και καλούμε και όλες τις άλλες παρατάξεις να στηρίξουμε την διοίκηση του Δήμου για τον βέλτιστο και οργανωμένο τρόπο αντίδρασης, τους επόμενους δύσκολους μήνες που
έρχονται.

Ευχαριστούμε τους υπαλλήλους του Δήμου για την προσφορά τους σε δύσκολες συνθήκες και τους δημότες για την υπομονή και την ψυχραιμία που έχουν επιδείξει.”

Γενικότερα πως κρίνετε το έργο της δημοτικής αρχής του κ. Μπάμπαλου, σε αυτήν τη νέα δημοτική περίοδο;

“Η δημοτική αρχή κάνει ότι μπορεί για να απογοητεύσει τους δημότες και να τους προσγειώσει ανώμαλα στην πραγματικότητα της διοίκησης του Δημάρχου, μακριά από τις προεκλογικές δεσμεύσεις και υποσχέσεις του, που ανέβασαν τον πήχη των προσδοκιών και διαμόρφωσαν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Η “διοικητική πραγματικότητα” είναι σε πλήρη αντίθεση με την “προεκλογική ουτοπία”, που κατάφερε να διαμορφώσει ο κ. Δήμαρχος, γεγονός που δικαιολογεί όχι την αίσθηση αλλά την βεβαιότητα των δημοτών για εξαπάτησή τους.

Λειτουργεί με τρόπο αυταρχικό, έχοντας σημαία την απαξίωση των θεσμών, με πρώτη την λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου, με διαδικασίες παρωδία και με πολιτικές στενόμυαλες και κοντόφθαλμες, μακριά από την τόνωση της τοπικής αγοράς, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την εξωστρέφεια του δήμου, που θα φέρουν ανάπτυξη για το σύνολο κι όχι εξυπηρετήσεις για λίγους.

Ανακυκλώνει υποσχέσεις για μεγάλα έργα τα οποία θα είχε ολοκληρώσει από την προηγούμενη περίοδο και προσπαθεί με σύμμαχο την φωτογραφική μηχανή να τα επικαιροποιεί, χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι ο χρόνος τρέχει και χωρίς να τον ενδιαφέρει ότι το Ηράκλειο μένει πίσω.”

Στο προσκήνιο ήρθαν πρόσφατα τα προβλήματα που υπάρχουν στο Ηράκλειο με τις σχολικές μονάδες. Έχετε διαπιστώσει κάποιες ολιγωρίες από πλευράς διοίκησης;

“Αρχικά, τα προβλήματα που προκάλεσε ο σεισμός του Ιουλίου του 2019 σε τρεις σχολικές μονάδες του δήμου μας, δεν έχουν αντιμετωπιστεί έως σήμερα. Αντίθετα με όσα ο κ. δήμαρχος δήλωνε τον Σεπτέμβρη του 2019 , ότι «οι ζημιές θα έχουν αποκατασταθεί τα Χριστούγεννα», αναμένουμε ύστερα από 15 μήνες, την ολοκλήρωση των μελετών και την εκκίνηση των εργασιών επισκευής.

Το αποτέλεσμα της ολιγωρίας αυτής είναι οι μαθητές μας να κάνουν μάθημα είτε σε προκάτ αίθουσες ή είτε σε ακατάλληλες για την περίσταση “αίθουσες κλειστού γυμναστηρίου” είτε, όπως παρακολουθήσαμε, δυστυχώς, σε πανελλαδικό δίκτυο, στην αυλή του σχολείου τους.

Σε δεύτερο επίπεδο, η καθαριότητα των σχολείων και παρά την πανδημία, έχει χειροτερέψει σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό οφείλεται στον κακό προγραμματισμό από τη διοίκηση του Δήμου, που δεν φρόντισε για την πλήρη κάλυψη των αναγκών των σχολείων μας με περισσότερες προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας, ικανές να καλύψουν τις ανάγκες των σχολείων μας.

Αλλά και η εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής, θεσμοθετημένη από το 2017, εφαρμόζεται στο δήμο μας με τη λειτουργία παραρτημάτων που βρίσκονται μακριά από τα Νηπιαγωγεία μας, αναγκάζοντας τους γονείς να μετακινούνται σε μεγάλη απόσταση από τα σπίτια τους. Και εφόσον οι χώροι δεν βρέθηκαν, θα τοποθετηθούν προκάτ αίθουσες τον χειμώνα στις αυλές των νηπιαγωγείων.

Από τα παραπάνω προκύπτει με σαφήνεια η ολιγωρία, η έλλειψη προγραμματισμού και η “βλέποντας και κάνοντας”, λογική της δημοτικής αρχής, στη διαχείριση των ζητημάτων που συνδέονται με τις σχολικές μας μονάδες.”

Ως επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας είναι στη σκέψη σας η επιδίωξη συνεργασιών με άλλες δυνάμεις της πόλης με τις οποίες προέρχεστε από τον ίδιο πολιτικό χώρο ή έχετε άλλες κοινές αναφορές;

“Αποτελεί έναν από τους στόχους μου η συσπείρωση δημοκρατικών δυνάμεων και η δημιουργία κοινού τόπου και πορείας. Είναι πλέον παραδοχή πολλών ο εμπαιγμός των πολιτών, η απουσία σύνθεσης απόψεων και η δογματική αντίληψη περί αλάθητου από μεριάς της διοίκησης.

Επίσης, η ανάγκη δημιουργίας ενός αυτοδιοικητικού μετώπου που θα ανακόψει αυτήν την κατάσταση και θα επαναφέρει την ομαλή λειτουργία των θεσμών.

Με αυτά τα δεδομένα, η διάθεση αλλά και η ανάγκη για συνεργασίες τίθενται από μόνες τους κι εκτιμώ ότι όχι μόνο εγώ αλλά και πολλοί συνάδελφοι θα ανταποκριθούμε, πέρα από παραταξιακές προσδοκίες και πρόσκαιρες προσωπικές φιλοδοξίες, με προβολή μόνο στο μέλλον της πόλης και των δημοτών μας, που αξίζουν να είναι καλύτερο!”

Θα θέλαμε να μας πείτε, που θα ρίξετε το βάρος σας στο προσεχές διάστημα, στο πλαίσιο του θεσμικού σας ρόλου στο δήμο Ηρακλείου;

“Πιστεύω βαθιά ότι ο θεσμικός ρόλος της αντιπολίτευσης καθορίζεται από δύο συνιστώσες. Έλεγχος και προτάσεις, μακριά από την άρνηση για την άρνηση και δίπλα στους δημότες με θετικές πρωτοβουλίες. Με την ευθύνη του αρχηγού της μειοψηφίας έτσι υπηρετώ τον ρόλο μου, με κεντρικό στόχο την ενημέρωση των δημοτών για τα τεκταινόμενα στο δήμο και την μεταφορά στη διοίκηση του παλμού της κοινωνίας, τις ανάγκες και τις προτεραιότητές της, που καθημερινά μεταβάλλονται, γιατί αλλάζουν τα δεδομένα και οι προκλήσεις.

Οι συνεργάτες μου κι εγώ θα συνεχίσουμε να είμαστε κοντά στους δημότες, στις γειτονιές της πόλης μας και παρόντες δυναμικά στα θεσμικά όργανα του δήμου βελτιώνοντας και εξελίσσοντας τη συμμετοχή μας στην απαίτηση των Ηρακλειωτών για μια καλύτερη πόλη, χωρίς να υπονομεύουμε το μέλλον της με υστεροβουλίες και μικροπολιτικές!”

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ