Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

Γιώργος Θωμάκος: “Η παρούσα δημοτική αρχή έχει συνεχιζόμενο όραμα”

Δημοσιεύθηκε

στις

“Η πανδημία είναι αυτή πλέον που καθορίζει τη λειτουργία του Δήμου” ανέφερε στην πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μας παραχώρησε ο δήμαρχος Κηφισιάς, κ. Γιώργος Θωμάκος δίνοντας ουσιαστικά το στίγμα της εποχής.

Ο κ. Θωμάκος, που ηγείται ενός δήμου που ακούστηκε πολύ σχετικά με τον κορωνοϊό, μας περιγράφει πως κατάφερε να αντιμετωπίσει η δημοτική αρχή την πανδημία σε τοπικό επίπεδο.
Επίσης, αναφέρεται στα επόμενα σημαντικά έργα που πρόκειται να γίνουν στο δήμο τονίζοντας ότι “οι βασικές προτεραιότητές μας καθορίστηκαν από την πρώτη θητεία και υλοποιούνται και στη δεύτερη θητεία μας”.
Ακόμη ο δήμαρχος  εξήγησε πως κατάφερε ο Δήμος Κηφισιάς να κρατήσει ζωντανό το πνεύμα των Χριστουγέννων και των εορτών, παρά τα μέτρα αποστασιοποίησης.

Κύριε Δήμαρχε, πώς αντιμετωπίζει ο Δήμος Κηφισιάς το 2ο κύμα της πανδημίας, τόσο από πλευράς προστασίας των πολιτών, όσο και από πλευράς στήριξης των επαγγελματιών της περιοχής;
Ο Δήμος Κηφισιάς στη μάχη για την αντιμετώπιση του 2ου κύματος της πανδημίας σε τοπικό επίπεδο έδωσε τον λόγο στους ειδικούς. Συγκρότησε Τοπικό Ιατρικό Συμβούλιο υψηλού επιπέδου, όργανο το οποίο εισηγείται και γνωμοδοτεί προς τον Δήμο και την Τοπική Κοινωνία μέτρα πρόληψης υγείας.
Ο Δήμος μας είναι συνεχώς παρών με δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και παροχή ενημερωτικού υλικού για τη χρησιμότητα των υγειονομικών μέτρων και του εμβολιασμού.
Τον Σεπτέμβριο μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, για λόγους πρόληψης της Δημόσιας Υγείας, προχώρησε στην αναβολή για 14 ημέρες της έναρξης των βρεφονηπιακών σταθμών, ενώ παρείχε δωρεάν το μοριακό τεστ σε όλους τους εργαζόμενους του Δήμου.
Ο Δήμος μας λειτουργεί με αυξημένο επίπεδο παροχής υπηρεσιών από απόσταση και με μέτρα προστασίας του προσωπικού του.
Σε εβδομαδιαία βάση συνεχίζονται οι απολυμάνσεις σε κοινόχρηστους χώρους, παγκάκια, στάσεις λεωφορείων κ.α’..
Διαρκείς είναι οι νυχτερινοί και μεταμεσονύκτιοι έλεγχοι και οι συστάσεις από τη Δημοτική Αστυνομία, την Πολιτική Προστασία και την Ιδιωτική εταιρία Ασφάλειας που εργάζεται για τον Δήμο μας.
Έχοντας ως πρώτιστο μέλημα την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών μας, πραγματοποιήσαμε διαγωνισμό για την προμήθεια 1270 διαχωριστικών πλεξιγκλάς για τα θρανία των μαθητών των Δημοτικών Σχολείων μας, με σκοπό την ασφάλειά τους και τη μη μετάδοση του ιού.
Τριπλασιάσαμε το προσωπικό της καθαριότητας στα σχολεία και παρέχουμε συνεχώς τα απαραίτητα αντισηπτικά στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς.
Επίσης, έχει προγραμματιστεί η παραχώρηση tablets και laptops σε μαθητές που οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν πραγματικές και ανυπέρβλητες οικονομικές δυσκολίες.
Μία σειρά από μέτρα ανακούφισης των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού  έθεσε σε ισχύ ο Δήμος μας. Ενδεικτικά αναφέρω την απαλλαγή καταβολής δημοτικών τελών (τέλη καθαριότητας & φωτισμού), για το διάστημα που τα καταστήματα έμειναν κλειστά, τις μειώσεις των δημοτικών τελών κατά 7% για όλες τις επιχειρήσεις καθώς και τις αναβολές στην καταβολή τελών για τα καταστήματα που υπολειτούργησαν.
Δίνουμε μια δύσκολη μάχη με έναν αόρατο εχθρό, αλλά είμαι αισιόδοξος ότι θα βγούμε νικητές από τη μάχη αυτή.

Διανύουμε το δεύτερος έτος, της δεύτερης συνεχόμενης θητείας σας στο δημαρχιακό θώκο της Κηφισιάς. Θα θέλαμε να μας κάνετε έναν συνοπτικό απολογισμό του έργου σας, σε αυτήν την δημοτική περίοδο.
Η πανδημία είναι αυτή πλέον που καθορίζει τη λειτουργία του Δήμου. Λόγω της υγειονομικής κρίσης φυσικό είναι να έχουμε προγραμματίσει μια σειρά δράσεων και δαπανών που αφορούν στην πρόληψη και στην υγειονομική προστασία.
Το Τοπικό Ιατρικό Συμβούλιο εισηγείται, η ειδική Αντιδημαρχία Εποπτείας Μέτρων κατά του κορωνοϊού επεξεργάζεται και όλοι μαζί προχωρούμε δημιουργώντας μια ασπίδα προστασίας κατά του ιού. Επεκτείνουμε τις υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης με τηλεφωνικές γραμμές υποστήριξης, κατ’ οίκον εξυπηρετήσεις και διαρκή στήριξη απόρων οικογενειών.

Η παρούσα δημοτική αρχή έχει συνεχιζόμενο όραμα. Βασικές προτεραιότητές μας καθορίστηκαν από την πρώτη θητεία και υλοποιούνται και στη δεύτερη θητεία μας.

Σημειώνεται πρόοδος σε όλα τα τεχνικά έργα. Μεταξύ αυτών:

  • Ολοκλήρωση και έναρξη λειτουργίας 10ου Νηπιαγωγείου Κηφισιάς
  • Έναρξη λειτουργίας 12ου Δημοτικού Βρεφονηπιακού Σταθμού
  • Μεγάλες εργολαβίες επισκευών σε όλα τα σχολεία
  • Ολοκλήρωση επισκευών και αντικατάστασης οργάνων σε 25 παιδικές χαρές
  • Αντιπλημμυρικά έργα στη Νέα Ερυθραία
  • Επέκταση αποχέτευσης και εκατοντάδες νέες συνδέσεις
  • Κατασκευή πεζογέφυρας με κρέμαση αποχετευτικού αγωγού στην Άνω Κηφισιά
  • 14 νέοι διαγωνισμοί τεχνικών έργων
  • Έναρξη παραλαβής μεγάλης προμήθειας κάδων απορριμμάτων, παρελήφθησαν οι πρώτοι 500.
  • Νέα υπογειοποιημένα συστήματα κάδων απορριμμάτων
  • Στήριξη του πολιτισμού με διατήρηση εκδηλώσεων και φεστιβάλ το καλοκαίρι, τηρώντας αυστηρά τα υγειονομικά μέτρα
  • Επέκταση ψηφιακών υπηρεσιών για τους πολίτες
  • Ολοκλήρωση 3ου ετησίου κύκλου προγράμματος νεανικής επιχειρηματικότητας

Ο Δήμος Κηφισιάς συνεχώς καταθέτει προτάσεις σε προγράμματα ΕΣΠΑ και αξιοποιεί τις δυνατότητες που προσφέρονται από τα προγράμματα «Α. Τρίτσης» και «Φιλόδημος». Διεκδικεί επίσης την απευθείας συμμετοχή του σε ευρωπαϊκά προγράμματα,  όπως το  SPARCs, που υλοποιείται στον Δήμο μας.

Ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητές σας για το προσεχές διάστημα, πέρα από την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας;
Συντονισμένα και μεθοδικά, συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για δήμο σύγχρονο – έντιμο με καινοτομίες και φυσικά, πολλά έργα.

  • Προτεραιότητά μας είναι η σχολική στέγη. Επιδιώκουμε τη διαρκή πρόοδο των εργασιών επέκτασης και αποκαταστάσεων στο 1ο Δημοτικό σχολείο Νέας Ερυθραίας και στο 1ο Δημοτικό σχολείο Κηφισιάς.
  • Η δημοπράτηση για την κατασκευή του Αθλητικού Συγκροτήματος με κολυμβητήριο, στην Κάτω Κηφισιά.
  • Η αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής Μορτερό, με τη δημοπράτηση του μεγάλου έργου στο ρέμα Κοντοχρήστου.
  • Η δημιουργία νέων αθλητικών χώρων. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στα νέα κλειστά προπονητήρια, στην αντικατάσταση του χλοοτάπητα του Ζηρινείου Σταδίου και στη διαμόρφωση αθλητικού χώρου για την εγκατάσταση πίστας skateboard και BΜΧ (έχει ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη).
  • Η ίδρυση Ιστορικού- Λαογραφικού Μουσείου Κηφισιάς, στο κέντρο της πόλης.

Είσαστε από τους πρωτοπόρους δήμους που καθιερώσατε το συμμετοχικό Προϋπολογισμό και Τεχνικό Πρόγραμμα. Με την πάροδο πλέον κάποιων ετών πως εξελίσσεται αυτή η ιδέα; 
Ο Συμμετοχικός Προϋπολογισμός ξεκίνησε στον Δήμο Κηφισιάς το 2016. Μέσα από συναντήσεις με τους πολίτες σε επίπεδο συνοικίας, η Δημοτική Αρχή κατέγραψε τα προβλήματα των πολιτών και συγκέντρωσε τις προτάσεις τους, δίνοντας τους έτσι  τη δυνατότητα να συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Λόγω των υγειονομικών μέτρων δεν πραγματοποιήθηκαν Συνοικιακές Συνελεύσεις το 2020. Τα Συνοικιακά Συμβούλια αποστέλλουν τις προτάσεις τους για το Συμμετοχικό Προϋπολογισμό 2021, οι οποίες αξιολογούνται από την Τεχνική Υπηρεσία.  Οι νέες συνθήκες μάς οδηγούν να προχωρήσουμε σε ψηφιακή εφαρμογή για ηλεκτρονικές διαβουλεύσεις και συνελεύσεις ανά συνοικία, στο πλαίσιο της Τοπικής Δημοκρατίας.
Σημαντικά είναι τα ποσοστά υλοποίησης του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού. Αναφέρω ενδεικτικά πως το 2019 είναι 91%, ενώ το 2020 στο 80%.

Είμαστε πλέον στο τέλος της εορταστικής περιόδου, και πάντα υπό το πρίσμα της πανδημίας, τι ετοίμασε φέτος ο δήμος για να νιώσουν την ατμόσφαιρα των εορτών οι κάτοικοι της περιοχής;
Φροντίσαμε να κρατήσουμε ζωντανό το πνεύμα των Χριστουγέννων και των εορτών, παρά τα μέτρα αποστασιοποίησης, με εντυπωσιακό χριστουγεννιάτικο στολισμό στο κέντρο της Κηφισιάς και επέκταση στολισμού και φωταγωγήσεων σε περισσότερες γειτονιές του Δήμου μας.
Σε απευθείας μετάδοση πραγματοποιήθηκαν τα ανάμματα των χριστουγεννιάτικων δένδρων σε Κηφισιά και Νέα Ερυθραία, από συμβολικά πρόσωπα και με διαδικτυακές συναυλίες.
Επίσης, παρείχαμε τη δυνατότητα στους πολίτες τις ημέρες των εορτών να παρακολουθήσουν διαδικτυακά 7 χριστουγεννιάτικες συναυλίες από τη Μικτή – Παιδική Χορωδία  και τη Φιλαρμονική του Δήμου Κηφισιάς αλλά και με γνωστούς καλλιτέχνες.
Ο Πολιτισμός προσφέρει τις ανάσες εκείνες που τόσο έχει ανάγκη στην παρούσα συγκυρία η ζωή μας.

  1. Εντυπωσιακός ο χριστουγεννιάτικος στολισμός στον Δήμο Κηφισιάς. Ο Δήμαρχος Γιώργος Θωμάκος με τη σύζυγό του Γεωργία Παπαευθυμίου και τα παιδιά Θωμά και Κλειώ, στην πλατεία 28ης Οκτωβρίου Νέας Ερυθραίας.
  2. Παραλαβή αντιπλημμυρικού έργου στη Δημοτική Ενότητα Νέας Ερυθραίας.
  3. Το Δημοτικό Στάδιο Κηφισιάς «Ιωάννης Ζηρίνης»
  4. Παραλαβή μεγάλης προμήθειας νέων κάδων απορριμμάτων για το 2020
Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ