Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτισμός

Πρόγραμμα Θερινής Δημιουργικής Απασχόλησης στη δημοτική βιβλιοθληκη Κορυδαλλού

Δημοσιεύθηκε

στις

«Διακοπές στην πόλη μου»

Η μαγεία της ανάγνωσης μέσα από το παιχνίδι και τη δημιουργία είναι από τις κεντρικές δράσεις που υλοποιούνται στο φετινό Πρόγραμμα Δημιουργικής Απασχόλησης του Δήμου Κορυδαλλού «Διακοπές στην πόλη μου».

Με στέκι τους την Βιβλιοθήκη του Δήμου Κορυδαλλού αλλά και τα σχολεία στα οποία υλοποιείται το πρόγραμμα, οι μικροί μαθητές έρχονται σε επαφή με το καλό παιδικό βιβλίο πλουτίζοντας τις γνώσεις και πλαταίνοντας τους νοητικούς τους ορίζοντες.
Οι δράσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Future Library ενός καινοτόμου προγράμματος που έχει ως στόχο να αναπτύξει ένα βιώσιμο δίκτυο δημοτικών και δημόσιων βιβλιοθηκών σε όλη την Ελληνική επικράτεια, ανάμεσα τους και η Βιβλιοθήκη του Κορυδαλλού.
Στο δημιουργικό αυτό παιχνίδι θα έχουν τη βοήθεια των δασκάλων τους στα εικαστικά και στην θεατρική αγωγή, την στήριξη εθελοντών καθώς και του παιδοψυχολόγου της Διεύθυνσης Κοινωνικών Υπηρεσιών.

Στις δράσεις που υλοποιούνται στα σχολεία θα πάρουν μέρος όλα τα παιδιά του προγράμματος θερινής δημιουργικής απασχόλησης, ενώ το πρόγραμμα των δράσεων στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κορυδαλλού (ισόγειο Πνευματικού Κέντρου, Γρ. Λαμπράκη και Καρυταίνης) απευθύνεται σε όλα τα παιδιά ηλικίας 10-12 ετών, ανεξαρτήτως συμμετοχής στο πρόγραμμα «Διακοπές στην πόλη μου». Λόγω του περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων απαιτείται προεγγραφή στο τηλ. 210-49.90.449.

Αναλυτικά οι δράσεις!
28 Ιουνίου 10:00 – 12:00 το πρωί
Πειράματα και χρώματα, με την Τίνα Νάντσου. Ανακαλύπτουμε τα χρώματα του ουράνιου τόξου, φτιάχνουμε ένα ηλιοβασίλεμα στο ποτήρι μας, συνθέτουμε το φως, κάνουμε πειράματα με πολύχρωμα  νερά… Ποιος είπε ότι η επιστήμη δεν είναι διασκεδαστική;
Για παιδιά 10 – 12 ετών.
 
4 Ιουλίου 10:00 – 12:00 το πρωί
Από πού και για πού; με το Εργαστήρι Θεάτρου Πόρτα. Ένα πρόγραμμα θεάτρου και συμμετοχικής δραστηριότητας, με αφετηρία το βιβλίο του Shaun Tan <The arrival>.
 
17 Ιουλίου 10:30 – 11:30 το πρωί  
Δακτυλοαφηγήσεις με χρώμα, με την Βίκυ Παπαϊωάννου. Γινόμαστε συγγραφείς και φτιάχνουμε τις δικές μας, γεμάτες από χρώμα, ιστορίες. Οδηγός μας… τα δάχτυλα του χεριού μας!

Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία του 2013 συνδυάζει τις δυνάμεις 103 Βιβλιοθηκών απ’ όλη την Ελλάδα, οργανώνοντας ένα πολυεπίπεδο πρόγραμμα δραστηριοτήτων με βασικούς αποδέκτες τα παιδιά, κάτω από τον συμβολικό τίτλο «Στις Βιβλιοθήκες ο κόσμος είναι πολύχρωμος».
“Η κεντρική ιδέα δεν είναι απλώς το χρώμα”, επισημαίνει η Ειρήνη Βοκοτοπούλου, υπεύθυνη για το σχεδιασμό της εκστρατείας, “αλλά η πολυχρωμία που παραπέμπει ευθέως στην πολυφωνία, και την ποικιλία των εκδηλώσεων και εργαστηρίων που καλούνται να οργανώσουν οι βιβλιοθήκες, από την Ιστορία και τη Φυσική μέχρι τη λογοτεχνία και τις Τέχνες, με άξονα τα βιβλία και την ανάγνωση, αναδεικνύοντας τη δημιουργικότητα και τη δυναμική τους. Οι δραστηριότητες αυτές θα αποτελέσουν για τα παιδιά αφετηρία για νέους τρόπους έκφρασης, ψυχαγωγίας, πειραματισμού και προσέγγισης της γνώσης”.

Η Αστική Μη-κερδοσκοπική Εταιρεία «Future Library»: Προώθηση Καινοτομίας, Δημιουργικότητας και Κοινωνικών Δικτύων» ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2011 με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και οραματίζεται να φέρει τις Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες της χώρας στη καρδιά των τοπικών κοινοτήτων ως μια νέα πηγή πολιτισμικού ενδιαφέροντος. Το πρόγραμμα υλοποιείται με την αποκλειστική χρηματοδότηση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ