Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτισμός

Χρήσιμες συμβουλές από το Δήμο Περιστερίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Ποια σκουπίδια να βάζω

στον κάδο κομποστοποίησης;

Μετά το μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά των δημοτών για συμμετοχή στο πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης απορριμμάτων και τις απορίες που  διατυπώθηκαν σχετικά με τα απορρίμματα που επιτρέπεται να ρίχνονται στον κάδο, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής του Δήμου Περιστερίου θεωρεί σκόπιμο να ενημερώσει με κάποιες επιπλέον πληροφορίες, όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων της κομποστοποίησης.  

Θεωρητικά όλα τα οργανικά απόβλητα του νοικοκυριού μας (δηλαδή ότι δεν είναι πλαστικό, μέταλλο και αλουμίνιο) είναι κατάλληλα για να μπουν στον κάδο. Όμως το ζητούμενο είναι να βοηθήσουμε τον σωρό μας να μετασχηματιστεί σε κομπόστ (δηλαδή σε λίπασμα), όσο το δυνατό συντομότερα, ούτως ώστε να μπορούμε να το αδειάσουμε από τον κάδο μας, να το χρησιμοποιήσουμε στις γλάστρες μας και να έχουμε διαθέσιμο χώρο για νέα σκουπίδια στον κάδο μας.
Ο σωρός μας λοιπόν χρειάζεται καταρχήν να είναι υγρός. Αν δεν βάζουμε σκουπίδια που να του παρέχουν την κατάλληλη υγρασία, καλό είναι να τον βρέχουμε μερικές φορές (μια φορά τη βδομάδα αρκεί). Ένα άλλο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμόμαστε είναι πως οι μικροοργανισμοί που θέλουμε να αναπτυχθούν μέσα στον σωρό, αναπτύσσονται γρηγορότερα όταν υπάρχει η σωστή αναλογία από 2 στοιχεία που τα χρησιμοποιούν για τροφή και που υπάρχουν στα σκουπίδια μας: Τον άνθρακα (C) και το άζωτο (Ν). Η ιδανική αναλογία είναι περίπου 3 μέρη υλικών πλούσιων σε άνθρακα προς 1 μέρος πλούσιο σε άζωτο. Υλικά πλούσια σε άνθρακα  είναι τα ξερά φύλλα, τα άχυρα και τα κομμάτια ξύλου και υλικά πλούσια σε άζωτο είναι το κομμένο χορτάρι και τα φυτικά υπολείμματα από την κουζίνα μας όπως οι φλούδες φρούτων. Αλλάζοντας τις αναλογίες μπορεί να αλλάξει η ταχύτητα της αποσύνθεσης. Το να επιτύχετε το ιδανικότερο μίγμα είναι περισσότερο θέμα εμπειρίας που θα αποκτήσετε με τον καιρό, παρατηρώντας τον σωρό σας. Υπερβολική ποσότητα άνθρακα επιβραδύνει την αποσύνθεση ενώ τα πολλά αζωτούχα μπορεί να προκαλέσουν οσμές. Παρακάτω φαίνεται αναλυτικά μια λίστα με τα είδη απορριμμάτων που υπάρχουν στα νοικοκυριά μας, τα στοιχεία που προσφέρουν στον σωρό μας, καθώς και ποια σκουπίδια πρέπει να αποφεύγουμε να ρίχνουμε στον κάδο.

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ