Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτισμός

Το θείο δράμα στη μεγάλη οθόνη: Επικές υπερπαραγωγές και εμβληματικές ταινίες

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Σταύρωση και η Ανάσταση του Ιησού Χριστού και όλο το ιστορικό και θρησκευτικό πλαίσιο γύρω από αυτές, έχουν αποτελέσει κατά καιρούς πηγή έμπνευσης για μεγάλες θρησκευτικές παραγωγές, βραβευμένες ταινίες και σπουδαίες σειρές.

Ο Χ-τύπος έχει ξεχωρίσει και σας προτείνει τις εξής:

Βαραββάς (1961) 

 

 

Ο Άντονι Κουίν ενσαρκώνει τον ομώνυμο ρόλο και ο Ρίτσαρντ Φλέτσερ σκηνοθετεί. Η ταινία του 1961 αφηγείται την ζωή του Βαραββά, ενός σημαντικού προσώπου στον Χριστιανισμό που πολλοί αγνοούν την ιστορία του. Ήταν αυτός που ο λαός αποφάσισε να απελευθερώσει από την σταύρωση και στην θέση του να σταυρωθεί ο Χριστός. Αποκαλύπτεται, λοιπόν, η δύσκολη πορεία του Βαραββά προς την τελική ελευθερία και την συνάντηση με τον Χριστιανισμό.

 

O Υιός του Θεού (2014) 

 

Μια από τις πρόσφατες ταινίες για την ζωή του Ιησού Χριστού, τον οποίο ενσαρκώνει ο Ντιόγκο Μοργκάντο και τον ρόλο του σκηνοθέτη αναλαμβάνει ο Κρίστοφερ Σπένσερ. Στην ταινία ξεδιπλώνεται όλη η ζωή Του, από την γέννηση, την διδασκαλεία, την Σταύρωση και την Ανάσταση. Αποτελεί κινηματογραφική διασκευή της μίνι σειράς The Bible. Επίσης, την μουσική υπογράφει ο Χανς Ζίμμερ.

 

Ο Απόστολος Πέτρος και το Τελευταίο Δείπνο (2012)

 

Λίγες μέρες πριν την εκτέλεσή του στη Ρώμη, ο Απόστολος Πέτρος αναπολεί τον πολύτιμο χρόνο που μοιράστηκε με τον Ιησού, περιγράφοντας σε έναν από τους δεσμοφύλακές του τη ζωή, τη διδασκαλία και την απόλυτη θυσία του Δασκάλου του.

 

 

Μαρία Μαγδαληνή (2018)

 

Το αγαπημένο ζευγάρι του Χόλιγουντ, η Ρούνι Μάρα και ο Χοακίν Φίνιξ, πρωταγωνιστούν σε αυτήν την ταινία για τη ζωή της Μαρίας Μαγδαληνής σε σκηνοθεσία του Γκαρθ Ντέιβις. Η Μαρία Μαγδαληνή προσπαθεί να ξεφύγει από τον τρόπο ζωής που έχει επιβληθεί από τους Ρωμαίους κατακτητές της Ιουδαίας. Οι γνωστοί της, την θεωρούν τρελή αλλά εκείνη δεν θέλει να ενταχθεί στις κοινωνικές αξίες και ακολουθεί την ομάδα του Ιησού Χριστού. Η ίδια θα τον υποστηρίξει και θα είναι η πρώτη που θα τον δει να σταυρώνεται και αργότερα θα κηρύξει την διδασκαλία του αλλά αργότερα θα διαστρεβλωθεί ως προσωπικότητα στην χριστιανοσύνη.

 

 

Tα Πάθη του Χριστού (2004) 

 

Μια από τις πιο γνωστές κινηματογραφικές μεταφορές της ζωής του Χριστού. Πρωταγωνιστεί ο Τζιμ Καβίζελ, στον καλύτερο ρόλο της ζωής του, σύμφωνα με τον ίδιο και σκηνοθετεί ο Μελ Γκίμπσον. Η ταινία δεν καταπιάνεται με όλα τα γεγονότα από την Γέννησή Του αλλά επικεντρώνεται στις 12 τελευταίες ώρες της ζωής Του. Ξεκινά με την προσευχή στον κήπο της Γεσθημανή και ακολουθούν τα βασανιστήρια, η πορεία προς τον Γολγοθά, η Σταύρωση και αργότερα η Ανάσταση. Η ταινία επικρίθηκε αρκετά για την βαναυσότητά της και θεωρήθηκε ακατάλληλη για ανηλίκους. Επομένως, να προετοιμαστείτε αναλόγως!

 

Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ (1977) 

 

 

Και για το τέλος… η πιο μεγαλοπρεπής θρησκευτική παραγωγή στην ιστορία της τηλεόρασης, «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ», είναι ένα επιβλητικό έργο, σκηvoθετημέvo με μαεστρία και απλότητα από τov κορυφαίο δημιουργό Φράvκo Τζεφιρέλι. Ο Ιταλός σκηvoθέτης απέδωσε με ευλάβεια και θρησκευτική προσήλωση τα Πάθη του Κυρίου, αναπαριστώντας τα γεγονότα με πίστη στις Γραφές και απόλυτο σεβασμό στην ιερότητα τoυ θέματος. Ο σπουδαίος Ιταλός σκηνοθέτης χρησιμοποίησε ένα εξαιρετικό καστ, όπως τον Σερ Λόρενς Ολίβιε, την Αv Μπάvκρoφτ, την Ολίβια Χάσεϊ, τον Άντονι Κoυίv, τον Μάικλ Γιoρκ και, φυσικά, τον Ρόμπερτ Πάουελ στov ρόλο τoυ Ιησού.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ