Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτισμός

Ταινιοθήκη της Ελλάδος: Ο μεταπολεμικός κινηματογράφος «ζωντανεύει» στις οθόνες μας

Δημοσιεύθηκε

στις

Στο πνεύμα της «ψηφιακής αλληλεγγύης» που κυριαρχεί εν μέσω της καραντίνας που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορωνοϊού, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος προβάλει ψηφιοποιημένες τις ταινίες-ορόσημα του ελληνικού μεταπολεμικού σινεμά.

Στο πλαίσιο αυτό θα προβληθούν ταινίες μυθοπλασίας που απλώνονται από τη δεκαετία του ’40 και φτάνουν μέχρι τα χρόνια της δικτατορίας, τη μεταπολίτευση, και τα τέλη του ’80, περιλαμβανομένων μερικών από τις γνωστότερες ταινίες του Νίκου Κούνδουρου, αλλά και σημαντικές δουλειές της Λίλας Κουρκουλάκου, ενώ θα προβληθούν και τρία ντοκιμαντέρ που υπογράφουν ο Λάμπρος Λιαρόπουλος και ο Κώστας Βρεττάκος.

Οι ταινίες που θα προβληθούν το διάστημα 2-14 Μαϊου είναι οι εξής:

Σάββατο 2/5: «Γράμμα από τη Σαρλεούα» (Λάμπρος Λιαρόπουλος, 1965) και «Ο Δράκος» (Νίκος Κούνδουρος, 1956)

Τρίτη 5/5: «Το στρώμα της καταστροφής» (Kώστας Βρεττάκος, 1980) και «Η διάσωση του μνημείου» (Κώστας Βρεττάκος, 1987)

Παρασκευή 8/5: «Το νησί της σιωπής» (Λίλα Κουρκουλάκου, 1958)

Δευτέρα 11/5: «Μαγική πόλη» (Νίκος Κούνδουρος, 1954)

Οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες online για τρία 24ώρα, με ώρα έναρξης 8.00 μ.μ.

Υπενθυμίζεται ότι στην ιστοσελίδα της Ταινιοθήκης υπάρχει ήδη ανεβασμένη (και θα είναι όλον τον μήνα προσβάσιμη) η μικρού μήκους ταινία «Η Ρόδα» (1964) του Θόδωρου Αδαμόπουλου, μια ταινία-περίπατος στην Αθήνα που θα απολαύσει οποιοσδήποτε ιδιαίτερα σήμερα, στις δύσκολες αυτές μέρες εγκλεισμού. Πρόκειται για τις περιπέτειες μιας ρόδας αυτοκινήτου στην αττική γη. Η ρόδα τέθηκε απροσδόκητα εκτός μηχανής, περιπλανώμενη σε όλη την πόλη. Πρωταγωνιστούν οι Βαγγέλης Καζάν, Χρήστος Τσάγκας, Δημήτρης Παπανικολάου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ