Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

Στο Αγρίνιο το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. για τα εγκαίνια της έκθεσης «Τεκμήρια Μνήμης»

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Δήμος Αγρινίου και ο Σύλλογος Μικρασιατών Προσφύγων Αιτωλοακαρνανίας, εγκαινίασαν την Φωτογραφική Έκθεση «Τεκμήρια Μνήμης» με αυθεντικό αρχειακό υλικό και Έκθεση Κειμηλίων, στην Παλαιά Δημοτική Αγορά Αγρινίου.

Ήταν μία εκδήλωση στο πλαίσιο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή και όπως τόνισε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου φανερά συγκινημένος «στους προγόνους των Μικρασιατών που εγκατέλειψαν τη γενέθλια γη και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή μας, οφείλουμε διαρκώς να αναδεικνύουμε την ιστορική αλήθεια και να αποδίδουμε τιμή στους Μικρασιάτες που διασώζουν ακέραια τη  μνήμη  και μεταλαμπαδεύουν την παράδοση ενός αξιοθαύμαστου πολιτισμού».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Λάμπρος Δημητρογιάννης στον σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε  ότι «δεν εγκαινιάζουμε απλά μια έκθεση αλλά γνωρίζουμε όλο τον πολιτισμό που κουβαλούν αυτοί οι άνθρωποι».

 

 

Η Πρόεδρος του Συλλόγου  Μικρασιατών προσφύγων Ανδριάννα Γκούρλια τόνισε ότι: «έχουμε συγκεντρώσει ένα θησαυρό φωτογραφιών και κειμηλίων και μέσα από αυτή την έκθεση ο κόσμος θα γνωρίσει τους προγόνους μας και τον πολιτισμό που έφεραν από τη Μικρά Ασία».

Στη συνέχεια με καλεσμένο τον Πρόεδρο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Λουκά Χριστοδούλου ακολούθησε ομιλία με θέμα «ΣΜΥΡΝΗ – Η Πρωτοπολιτεία της Ανατολής», όπου παρατέθηκε φωτογραφικό υλικό για την περιοχή της Σμύρνη πριν την καταστροφή, στατιστικοί πίνακες και χάρτες αναδεικνύοντας τους λόγους γιατί η Σμύρνη ήταν κατ’ εξοχή η πρωτεύουσα της Ανατολίας.

 

 

Ακολούθησε το μουσικό δρώμενο «Πορφύρα και Ανατολή..» σε σκηνοθεσία, κείμενα, διδασκαλία χορωδίας Ευσταθίας Γρέντζελου και μουσικής Γιώργου Αθανασόπουλου.

Την εκδήλωση τίμησαν εκτός των προαναφερθέντων, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου  Νικόλαος Καζαντζής,  η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αγρινίου Μαρία Παπαγεωργίου, οι Αντιδήμαρχοι, Βασίλειος Φωτάκης,  Παναγιώτης Μαρνέζος, Κων/νος Ζώης, Πρόεδροι συλλόγων και φορέων του Αγρινίου και πλήθος κόσμου.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ