Ελάτε στην παρέα μας

Ηρακλείου Αττικής

«Πολύπτυχον»: Τα ανθρώπινα συναισθήματα “ζωντανεύουν” στη Βίλα Στέλλα – Συνέντευξη με την ζωγράφο Χρυσάνθη Μαγγίδη

Δημοσιεύθηκε

στις

Την έκθεση «Πολύπτυχον» της ζωγράφου Χρυσάνθης Μαγγίδη παρουσιάζει και φιλοξενεί ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής έως τις 6 Νοεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Βίλα Στέλλα (Σοφίας και Νεότητος).

Η επιβλητική έκθεση άνοιξε τις πόρτες της στο κοινό το βράδυ της Τρίτης, με πλήθος φίλων της τέχνης να θαυμάζουν τα εντυπωσιακά έργα που μοναδικά δημιούργησε η ζωγράφος με κάρβουνο.

Τα έργα αποτυπώνουν ανώνυμες κι απρόσωπες ανθρώπινες φιγούρες, απογυμνωμένες από ενδύματα, πρόσωπα και φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά, διακριτή ταυτότητα και διαφορετικότητα, χωρίς καν σαφή διάκριση αρσενικού και θηλυκού, κινούνται, αιωρούνται, αναδύονται, ή ταλαντεύονται µμετέωρες σαν σκιές µμέσα στο σκοτάδι σε κατάσταση συναισθηματικής και ψυχολογικής αστάθειας, εκφράζοντας µε την οικουμενική γλώσσα του σώματος ένα ευρύ φάσμα σκοτεινών συναισθημάτων που δεσμεύουν και υποδουλώνουν την ανθρώπινη φύση.

 

 

Ο Χ-τύπος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει στα εγκαίνια με την ταλαντούχα ζωγράφο Χρυσάνθη Μαγγίδη η οποία μας μίλησε αποκλειστικά:

Για την έμπνευση της έκθεσης…

Η έκθεση αυτή δείχνει το ανθρώπινο σώμα σε διάφορα στάδια συναισθημάτων. Πιστεύω ότι κάποιες καταστάσεις είναι δεμένες με συναισθήματα. Δείχνει μόνο το σώμα χωρίς πρόσωπο επίτηδες, γιατί πιστεύω ότι η γλώσσα του σώματος, οι άκρες των χεριών, είναι τόσο εκφραστικά όσο και ένα πορτραίτο, και θέλω ο θεατής να συνδεθεί άμεσα. Πολλές φορές δεν μπορούμε να συνδεθούμε με ένα πορτραίτο γιατί βλέπουμε τα χαρακτηριστικά κάποιου άλλου.

 

Για τη χρήση του κάρβουνου στη δημιουργία…

Γενικά έφτιαχνα αυτό που ένιωθα, γιατί όλα είναι προσωπικά βιώματα, και μετά τα βάφτιζα με το κάθε όνομα. Αλλά πιστεύω ότι είναι και τίτλοι και συναισθήματα που περνάμε όλοι και όλοι μπορούν να συνδεθούν. Και γι’ αυτό τα έκανα με κάρβουνο και ασπρόμαυρα. Το μαύρο δείχνει αυτά που μας βαραίνουν: καταστάσεις, συναισθήματα, σκέψεις και το άσπρο είναι το λευκό του χαρτιού, είναι η ελπίδα για να δείξω ότι αυτά δεν είναι μόνιμα, αλλά πάνε και έρχονται.

 

 

 

 

 

Για το “μέλλον” της έκθεσης…

Εύχομαι να πάει και αλλού. Ξεκίνησε από τη Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας και τώρα έχει έρθει στο Ηράκλειο που είναι και σπίτι μου. Χαίρομαι που μπορώ να δώσω και κάτι “πίσω” στην πόλη μου. Για το επόμενο στάδιο δε γνωρίζω ακόμα, εύχομαι να συνεχίσει να ταξιδεύει.

 

Σημειώνεται ότι μεταξύ άλλων στα εγκαίνια το “παρών” έδωσαν ο Δήμαρχος της πόλης κ. Νίκος Μπάμπαλος, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Γιώργος Πέτρου, αλλά και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα Μαίρη Ιγγλέση.

 

Με ελεύθερη είσοδο, οι φίλοι της Τέχνης μπορούν να επισκέπτονται την έκθεση πρωινές ώρες από τις 11.00 έως τις 14.00 και το απόγευμα από τις 18.00 έως τις 22.00.

 

Το βιογραφικό της Χ. Μαγγίδη

Η Χρυσάνθη Μαγγίδη γεννήθηκε στην Ελλάδα (Αθήνα), έζησε και μεγάλωσε στις ΗΠΑ, ταξίδεψε πολύ και μορφώθηκε τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη, αφομοιώνοντας και συνδυάζοντας επιδράσεις και από τις δύο ηπείρους. Σπούδασε στο Dickinson College, ΗΠΑ από όπου αποφοίτησε το 2016 με αριστείο και τριπλή κατεύθυνση στις Καλές Τέχνες, την Αρχαιολογία και την Ιστορία της Τέχνης. Το 2021 έλαβε με άριστα το Masters στην Αρχαιολογία της Ελλάδας και της Ανατολικής Μεσογείου (ΜΑ) από το Τμήμα Αρχαιολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και στη συνέχεια έγινε αποδεκτή ως υποψήφια διδάκτωρ στο ίδιο πανεπιστήμιο στον τομέα της Κλασικής Αρχαιολογίας. Διδάσκει Καλές Τέχνες, Ιστορία της Τέχνης, και Αρχαιολογία ως συνεργάτιδα-καθηγήτρια στο Αμερικανικό Κέντρο Αρχαιολογίας στις Μυκήνες, ενώ συμμετέχει επίσης για πολλά χρόνια ως αρχαιολόγος σε αρχαιολογικές ανασκαφές στις Μυκήνες και τη Λαμία. Έχει αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία ως επιμελήτρια εκθέσεων σε γκαλερί τέχνης, και εργάζεται ως σύμβουλος δημοσίων σχέσεων και μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε μεγάλη γκαλερί στη Νέα Υόρκη.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ