Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτισμός

Πολιτιστικό μνημείο η Βίλα Ιόλα

Δημοσιεύθηκε

στις


Η Βίλα Ιόλα δεν θα μπορούσε να λείπει από τους χώρους πολιτιστικής κληρονομίας* του Δήμου Αγίας Παρασκευής. Βρίσκεται στην οδό Δημοκρατίας 6-8 και ανήκε στον Αλέξανδρο Ιόλα, που υπήρξε ο καταλύτης για την ανάδειξη τεράστιων μορφών της εικαστικής τέχνης. Το 1965, λέγεται ότι αγόρασε την έκταση στην Αγία Παρασκευή (25 στρέμματα αμπέλια) στην οποία ξεκίνησε να κτίζει το διώροφο οίκημα 1700 τ.μ., και διαμορφώθηκε σε τρεις φάσεις από τις οποίες η τελευταία ολοκληρώθηκε το 1972. Συχνά αναφέρεται ότι την αρχιτεκτονική μελέτη είχε αναλάβει ο Πικιώνης με τον Τσαρούχη, ωστόσο άλλες πηγές μιλούν για άλλους αρχιτέκτονες και μηχανικούς, όπως τον Γιώργο Μουσούρη και τον Μ. Καραντινό.

Ο διάκοσμος του σπιτιού αποτελούταν από εκατοντάδες έργα τέχνης και αρχαιότητες. Κηρύχθηκε διατηρητέο κτίριο με υπουργική απόφαση στις 22 Ιουλίου 1998 και με τροποποίηση χαρακτηρίστηκε τόπος πολιτιστικών εγκαταστάσεων. Το 2002 κηρύχθηκε αναγκαστική απαλλοτρίωση της έκτασης από το κράτος η οποία αναιρέθηκε το 2004. Το οίκημα αγοράστηκε από μεγάλο αρχιτέκτονα και κατασκευάστηκε το 1996, στον οποίο ανήκει μέχρι σήμερα.

Διαβάστε επίσης:

Αγία Παρασκευή: Μια πόλη με ιστορία στη σκιά του Υμηττού

Ο ιστορικός ναός της Αγίας Θέκλας

Δημοτική Βιβλιοθήκη και Μουσείο

H «Αμαρυλλίς» της Αγίας Παρασκευής

 

*Πηγή αποτέλεσε‭ ο Σύνδεσμος Βιώσιμης Ανάπτυξης Πόλεων. ‬

** H εν λόγω εργασία-έρευνα έγινε από το Σύνδεσμο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς απασχόλησης στην Β.-Β.Α. Περιφέρεια Αττικής με τίτλο “Καταγραφή των χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς στην περιοχή των Δήμων-μελών του Συνδέσμου”.
Για την ολοκλήρωση του συνεργάστηκαν πληθώρα επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων (ιστορικοί-φιλόλογοι) και απαιτήθηκε πολύωρη εργασία συλλογής και τεκμηρίωσης στοιχείων (βιβλιογραφία, διαδίκτυο, επαφές με δήμους και φορείς). Στόχος ήταν η κατά το δυνατό πληρέστερη και πλέον αξιόπιστη καταγραφή της της πολιτιστικής κληρονομιάς των Δήμων-Μελών του Συνδέσμο

– Πηγή των φωτογραφιών ήταν το www.greekarchitects.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ