Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτισμός

Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς: 5 +1 ελληνικά μνημεία που ξεχωρίζουν στον κατάλογο της UNESCO

Δημοσιεύθηκε

στις

Η UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ΙCOMOS) έχουν ορίσει την 18η Απριλίου που μόλις χθες μας πέρασε, ως Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Στόχος αυτής της επετείου είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού όσον αφορά το θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και με εξαίρεση τη φετινή χρονιά όπου ο κορωνοϊός δεν επιτρέπει τις συναθροίσεις, συνηθίζεται να διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις παγκοσμίως, με σκοπό ο κόσμος να ενημερωθεί για τη σημασία των μνημείων κάθε χώρας και να προωθηθεί η υπόθεση της προστασίας τους, αλλά και η ένταξή τους στην καθημερινότητα.

Ο Κατάλογος Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO περιέχει 1.073 Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, με βάση τα στοιχεία του 2017, ανάμεσα σε αυτά και 18 πολιτιστικά μνημεία που βρίσκονται στη χώρα μας.

Ο Χ-τύπος με αφορμή τη μέρα αυτή σας παρουσιάζει 5 + 1 ελληνικά μνημεία που ξεχωρίζουν από τον κατάλογο:

  1. Μυστράς

Ο Μυστράς ήταν μία οχυρωμένη ελληνική πόλη και πρώην δήμος (Δήμος Μυστρά) στη Λακωνία της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Τοποθετημένος τον Ταΰγετο, κοντά στην αρχαία Σπάρτη, ο Μυστράς υπήρξε πρωτεύουσα του βυζαντινού Δεσποτάτου του Μυστρά τον 14ο και 15ο αιώνα, βιώνοντας μία περίοδο ευημερίας και πολιτιστικής άνθησης.

Στο σύνολο της η περιοχή είναι γεμάτη από ερείπια και λείψανα του ένδοξου παρελθόντος της. Αυτά τα υπολείμματα περιλαμβάνουν ένα φρούριο, μερικές δεξαμενές και πύργους, ένα μικρό παλάτι, μερικοί πετρόχτιστα αρχοντικά, καθώς και υπέροχες βυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια. Οι περισσότερες από αυτές τις εκκλησίες είναι καλά διατηρημένα και έχουν ωραίες τοιχογραφίες, που αντιπροσωπεύουν τις σκηνές από τη Βίβλο όσον αφορά το κυρίαρχο αρχιτεκτονικό ύφος.

Στην πραγματικότητα, ο Μυστράς θεωρείται ένας από τους καλύτερους εκφραστές του βυζαντινού πολιτισμού και τον επισκέπτονται εκατοντάδες τουρίστες όλο το χρόνο.

2. Αρχαιολογικός Χώρος της Επιδαύρου

Η Επίδαυρος είναι ο σημαντικότερος αρχαίος τόπος λατρείας του θεού Ασκληπιού. Βρίσκεται στην περιοχή της σημερινής πόλης του Λυγουριού στην Πελοπόννησο στην περιοχή της Αργολίδας, περίπου 30 χλμ. από την πόλη του Ναυπλίου και περίπου 13 χλμ. Από την Παλαιά Επίδαυρο, ενώ από το 1988 ανήκει στον κατάλογο της UNESCO.

Φυσικά, αξιοσημείωτο είναι το Θέατρο της Επιδαύρου το οποίο είναι κατά κοινή ομολογία, από όλα τα αρχαία θέατρα, το ωραιότερο και το καλύτερα διατηρημένο. Έχει χωρητικότητα 13.000 θεατών και χωρίζεται σε δύο μέρη. Η θαυμάσια ακουστική του, αλλά και η πάρα πολύ καλή κατάσταση στην οποία διατηρείται συντέλεσαν στη δημιουργία του φεστιβάλ Επιδαύρου, θεσμός που έχει ξεκινήσει και κρατάει εδώ και πολλά χρόνια.

3. Αρχαιολογικός Χώρος των Δελφών

Οι Δελφοί ήταν ο ομφαλός της γης, όπου, σύμφωνα με τη μυθολογία, συναντήθηκαν οι δύο αετοί που έστειλε ο Δίας από τα άκρα του σύμπαντος για να βρει το κέντρο του κόσμου, και για πολλούς αιώνες αποτελούσαν το πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο και το σύμβολο της ενότητας του αρχαίου ελληνισμού, ενώ εκεί λειτούργησε το σημαντικότερο μαντείο του αρχαιοελληνικού κόσμου.

Οι Δελφοί είναι μια περιοχή με έντονη τουριστική κίνηση, αφού αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 1987. Εκτός του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου, υπάρχει το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο και στην ευρύτερη περιοχή μια σειρά Ιερών Μονών θρησκευτικού ενδιαφέροντος. Επίσης, οι Δελφοί βρίσκονται σε μικρή απόσταση 10 χλμ από την Αράχωβα, σημαντικό χειμερινό προορισμό της Στερεάς Ελλάδας, και σε κοντινή απόσταση από το θερινό παραθεριστικό κέντρο της Ιτέας.

4. Αρχαιολογικός Χώρος Φιλίππων

Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων είναι το “νεότερο” ελληνικό απόκτημα του καταλόγου της UNESCO, καθώς εισήχθη στη λίστα το 2016.

Οι Φίλιπποι ήταν αρχαία πόλη της Ανατολικής Μακεδονίας με αρχικό όνομα Κρηνίδες και βρίσκεται στον σημερινό Νομό Καβάλας. Ο Απόστολος Παύλος ίδρυσε στους Φιλίππους την πρώτη Χριστιανική Εκκλησία επί Ευρωπαϊκού εδάφους.

Αναστηλωτικές εργασίες έχουν γίνει στα περισσότερα μνημεία του Αρχαιολογικού Χώρου Φιλίππων, ενώ σήμερα η Αρχαιολογική Υπηρεσία, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή συνεχίζουν την αρχαιολογική έρευνα στους Φιλίππους και τα ευρήματα των ανασκαφών φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Φιλίππων.

5. Μετέωρα

Τα Μετέωρα είναι ένα σύμπλεγμα σκοτεινόχρωμων βράχων από ψαμμίτη οι οποίοι υψώνονται έξω από την Καλαμπάκα, κοντά στα πρώτα υψώματα της Πίνδου και των Χασίων. Τα μοναστήρια των Μετεώρων, που είναι χτισμένα στις κορυφές κάποιων από τους βράχους, είναι σήμερα το δεύτερο πλέον σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, μετά το Άγιο Όρος.

Επιπλέον, είναι προστατευόμενος βιότοπος του δικτύου Natura 2000 με κωδικό GR1440003. Το τοπίο περιλαμβάνει δασωμένους λόφους με εντυπωσιακά απόκρημνους βράχους, την παραποτάμια κοιλάδα των ποταμών Ληθαίος και Μούργκας, δάση πλατύφυλλων φυλλοβόλων, δάση πλατάνων και βελανιδιών, θαμνώνες και καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Και για το τέλος φυσικά… Ακρόπολη Αθηνών

Δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να λείψει από τη λίστα ένα από τα σημαντικότερα μνημεία όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και παγκοσμίως.

Στο βραχώδη λόφο της Ακρόπολης, που δεσπόζει στο κέντρο της σύγχρονης Αθήνας, βρισκόταν το σπουδαιότερο ιερό της αρχαίας πόλης, αφιερωμένο, κατά κύριο λόγο, στην προστάτιδα θεά της, την Αθηνά. Με τον ιερό αυτό χώρο σχετίζονται οι σημαντικότεροι μύθοι της αρχαίας Αθήνας, οι μεγάλες θρησκευτικές εορτές, οι παλαιότερες λατρείες της πόλης αλλά και ορισμένα από τα καθοριστικά για την ιστορία της γεγονότα.

Τα μνημεία της Ακρόπολης, αρμονικά συνδυασμένα με το φυσικό περιβάλλον, αποτελούν μοναδικά αριστουργήματα της αρχαίας αρχιτεκτονικής, που εκφράζουν πρωτοποριακούς συσχετισμούς ρυθμών και τάσεων της κλασικής τέχνης και επηρέασαν την πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία για πολλούς αιώνες αργότερα.

 

[Φωτογραφίες: Wikipedia, parnassosdelphi.gr, in.gr, travelstories.gr, MyGreekHeart ]

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ