Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτισμός

Ο Ησαΐας Ματιάμπα στο Χ-τύπο: “Η μουσική πάντα θα είναι η βάση για όλα”

Δημοσιεύθηκε

στις

Το χιούμορ και το μεγάλο ταλέντο του τον έχουν κάνει αγαπητό στον κόσμο που παρακολουθεί την πορεία του εδώ και σχεδόν 20 χρόνια.  Ο Ησαΐας Ματιάμπα έχει αποδείξει πως είναι καλλιτέχνης με όλη τη σημασία της λέξης, δεδομένου ότι στο βιογραφικό του θα βρει κανείς από μουσικούς δίσκους και εμφανίσεις, μέχρι συμμετοχές σε θεατρικές παραστάσεις και… μιμήσεις!

Ο ίδιος μιλά στο νέο του τραγούδι για “Μια ανάσα για δυο”, μεταφέροντας μας σε μια συγκινητική ιστορία “ντυμένη” με έναν ξεχωριστό ήχο τόσο από μοντέρνα, όσο και από παραδοσιακά στοιχεία.

Με αφορμή την κυκλοφορία του κομματιού, ο ίδιος δίνει μια αποκλειστική συνέντευξη στον Χ-τύπο και την Ιφιγένεια Μπελή όπου μιλά τόσο για την έμπνευση πίσω από αυτό, για τη σχέση του με την υποκριτική, αλλά και για τη συμμετοχή του στο Your Face Sounds Familiar All Star, ενώ στέλνει το δικό του μήνυμα σε όσους έχουν πέσει θύματα συμπεριφορών κακοποίησης.

Αρχικά να σας πούμε συγχαρητήρια για το νέο σας τραγούδι “Μια ανάσα για δυο”. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελεί ένα “προϊόν” της καραντίνας; Ήταν μια περίοδος που λειτούργησε δημιουργικά για σας;
Το τραγούδι πιο πολύ αποτελεί «προϊόν» βιωματικών καταστάσεων κι όχι της καραντίνας. Ευτυχώς η δημιουργία και η έμπνευση δε με έχουν εγκαταλείψει με αποτέλεσμα να βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσω το καινούριο μου τραγούδι και αρκετά άλλα που θα ακολουθήσουν στο μέλλον. Κυκλοφορεί απ την Qubi music, στίχους έγραψε ο Χρίστος Γκίκας, μουσική εγώ, παραγωγή ο Δημήτρης Ράδης και ενορχήστρωση ο Δημήτρης κι εγώ. Κινείται σε παραδοσιακά ηχοχρώματα έχοντας έντονα ποπ ροκ στοιχεία και είμαι πάρα πολύ περήφανος για το ηχητικό του αποτέλεσμα!

Όντως το κομμάτι παρουσιάζει έναν ιδιαίτερο ήχο. Πώς εμπνευστήκατε για τη σύνθεσή του;
Από τότε που ξεκίνησα να γράφω τραγούδια, η γραφή μου δε περιοριζόταν σε ένα είδος αλλά σε πολλά. Ένα απ’ αυτά ήταν και τα στοιχεία που έχει το «Μια ανάσα για δυο». Απλά έχω πάρα πολλά τραγούδια εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους και διαφορετικά απ’ αυτά που με έχετε συνηθίσει να βγάζω κυρίως. που δεν τα έχω δημοσιεύσει ή δεν τα έχω δώσει, γιατί κάτι με τραβάει προς τα πίσω! Είναι σαν να εμποδίζω τον εαυτό μου να ανοιχτεί μουσικά και να μη θέλω να μοιραστώ τα τραγούδια αυτά με τους τραγουδιστές που θέλω να τα δώσω και με τον κόσμο που θέλω να τα ακούσει, αλλά και να θέλω! Με λίγα λόγια… του τρελού!

Ποια είναι η ιστορία πίσω από το βίντεο κλιπ;
Θα παρατηρήσετε μια ιστορία βασισμένη στην απώλεια. Μια ιστορία όπου προσπαθώ να συμφιλιωθώ με την ιδέα της απουσίας. Η γυναίκα μου έχει φύγει απ’ τη ζωή κι εγώ μεταφέρομαι στα ίδια μέρη ζώντας τις στιγμές μας ξανά απ την αρχή. Στο τέλος αποδέχομαι την πραγματικότητα και πορεύομαι με αυτήν έχοντας οδηγό την αγάπη μας που θα μείνει αιώνια. Για πάντα ζωντανή!

Η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα δυστυχώς έχουν πλήξει σε μεγάλο βαθμό τον καλλιτεχνικό χώρο. Πιστεύετε ότι θα υπάρχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες;
Πιστεύω ότι θα πρέπει να ξεχάσουμε τον προηγούμενο τρόπο διασκέδασης γιατί θα αλλάξουν πολλά όταν όλο αυτό καταλαγιάσει. Άρα το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι πρώτον να προσαρμοστούμε στα καινούρια δεδομένα και δεύτερον να κάνουμε όσο καλύτερα αυτό που επιθυμούμε για να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε όλο αυτό! Εκμετάλλευση και “κακές συνθήκες” θα υπάρξουν αλλά αν ο κλάδος είναι ενωμένος μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα πάντα! Στο χέρι μας είναι να μην ενδώσουμε σε εκπτώσεις δουλειάς προκειμένου να έχουμε δουλειά ειδικά μετά από τη μεγάλη παύση που έχει προηγηθεί.

Είναι αναμφισβήτητο ότι είστε ένας πολυδιάστατος καλλιτέχνης, καθώς έχετε ασχοληθεί και με την υποκριτική. Πότε καταλάβατε ότι σας ενδιαφέρει και αυτό το κομμάτι και τι διαφορετικό σας προσφέρει από τη μουσική;
Από μικρός συμμετείχα σε σχολικές θεατρικές παραστάσεις του σχολείου (όπως και στη θεατρική ομάδα και του γυμνασίου αλλά και του λυκείου), σε παιδικές παραστάσεις που διοργανώναμε τα καλοκαίρια στο χωριό μου, στον Πλατανιά Αιτωλοακαρνανίας μαζί με τα αδέρφια μου Μάρθα, Γιώργο και τα ξαδέρφια μου Γιάννη, Ολυμπία και λεγόμασταν «Τα παιδιά του γέλιου». Έτσι λεγόταν η θεατρική μας ομάδα! Άρα θα έλεγα ότι από πολύ μικρός ήθελα να ασχοληθώ με την υποκριτική γιατί εκτός του ότι το βλέπω σαν παιχνίδι, θεωρούσα ενδιαφέρον το να αλλάζεις ρόλους! Όταν τελείωσα το λύκειο ξεκίνησα να δουλεύω επαγγελματικά ως τραγουδιστής κάτι που μου απορρόφησε πολύ χρόνο και το όνειρο του θεάτρου παραμερίστηκε για κάποια χρόνια (εκτός από κάποια guest που έκανα σε κάποιες σειρές), ώσπου το 2009 ήρθε η πρόταση να πρωταγωνιστήσω στο musical Rent που σκηνοθέτις ήταν η Θέμις Μαρσέλου και από τότε άλλαξαν όλα! Συμπλήρωσα 11 χρόνια πλέον στο θέατρο και σίγουρα δεν το αλλάζω με τίποτα! Το να εκτίθεσαι, να τσαλακώνεσαι ψυχικά και σωματικά είναι κάτι που πάντα θα με εξιτάρει. Το θέατρο και η μουσική έχουν πάρα πολλά κοινά στοιχεία. Το θέατρο με έχει βοηθήσει κινησιολογικά και εκφραστικά και αυτό με ακολουθεί παντού πλέον! Αντίστοιχα και η μουσική αντίληψη που έχω, με βοηθά στο να προσαρμόζομαι πολύ πιο εύκολα στις απαιτήσεις του εκάστοτε ρόλου. Όλα είναι μουσική για μένα, όπως για άλλους που λένε ότι όλα είναι μαθηματικά! Η μουσική πάντα θα είναι η βάση για όλα!

Δυστυχώς το θέατρο βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων την περίοδο αυτή λόγω των καταγγελιών που έχουν κατατεθεί για κακοποιητικές συμπεριφορές. Θα θέλατε να κάνετε κάποιο σχόλιο επί του θέματος;
Το μόνο σχόλιο που μπορώ να κάνω είναι ότι είμαι δίπλα σ’ αυτούς που βρίσκουν τη δύναμη να αναφέρουν και να καταγγείλουν τους κακοποιητές τους αλλά και δίπλα σε αυτούς που χρειάζονται χρόνο και τη απαιτούμενη στήριξη για να βρουν το θάρρος να μιλήσουν. Εύχομαι το θάρρος και το βήμα αυτό να δοθεί όχι μόνο στους ανθρώπους της τέχνης αλλά και στους ανθρώπους απ’ όλους τους κλάδους που δεν απορροφούν τόσο έντονα ή και καθόλου τα «έντονα» φώτα της διασημότητας!

Φέτος συμμετέχετε και στην All Star εκδοχή του Your Face Sounds Familiar. Πώς νιώθετε για την επιστροφή αυτή; Τι σας παρακίνησε να το ξανακάνετε;
Νιώθω χαρούμενος που συμμετέχω σε μια τόσο μεγάλη παραγωγή κι έχω συνοδοιπόρους στο ταξίδι αυτό τόσους πολλούς ταλαντούχους και αξιόλογους επαγγελματίες/συναδέλφους! Είπα το ναι γιατί σίγουρα η χρονική συγκυρία βοηθά αρκετά και γιατί αφού το έχω ξανακάνει κι έχω περάσει πολλές όμορφες στιγμές, δεν υπήρχε λόγος να μην το ξανακάνω!

Έχετε κάποια επαγγελματικά σχέδια για το μέλλον είτε μουσικά, είτε σχετικά με την υποκριτική;
Πολλά σχέδια είναι στον αέρα, αλλά θέλω να είμαι αισιόδοξος πως κάποια απ αυτά θα πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι. Αν όχι θα είμαι έτοιμος για να προσαρμοστώ στις συνθήκες που θα έχω να αντιμετωπίσω. Ας φανούμε δυνατοί να αντιμετωπίσουμε αυτά που αποφασίζουν οι λίγοι για μας πλέον! Χρειαζόμαστε απλά γερό στομάχι και να παλέψουμε για τις αξίες στις οποίες πιστεύει ο καθένας από μας. Ο χρόνος περνάει και… στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό!

Ακούστε τη νέα επιτυχία του Η. Ματιάμπα “Μια ανάσα για δυο”:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ