Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτισμός

Ο Γ. Πλατής στο Χ-τύπο: “Η νέα γενιά αγαπάει το καλό παραδοσιακό και λαϊκό τραγούδι”

Δημοσιεύθηκε

στις

Όταν ο Γιώργος Πλατής συνάντησε τη Σεμέλη, το καλό τραγούδι συνάντησε το μέλλον της νέας ρεμπέτικης σκηνής.

Μετά τις επιτυχημένες κυκλοφορίες του δύο πρώτων προπομπών του νέτου του album με τίτλους «Μαύρη μου θάλασσα», ντουέτο με τον Παντελή Θαλασσινό και «Παράξενο λουλούδι», ντουέτο με τον Θοδωρή Κοτονιά, ο σπουδαίος μουσικός κυκλοφόρησε το ξεχωριστό κομμάτι του “Δεν είχα φράγκο” με τη νεαρή ερμηνεύτρια να το “ντύνει” φωνητικά, ταξιδεύοντάς μας σε μονοπάτια της λαϊκής παράδοσης.

Ο ίδιος ξετυλίγει τόσο την ιστορία πίσω από τη δημιουργία του τραγουδιού, όσο και την προσωπική του μουσική ιστορία, αναπολώντας τις σπουδαίες συνεργασίες του και δίνοντας μια γεύση για όσα θα ακολουθήσουν.

Πριν λίγο διάστημα κυκλοφόρησε η νέα σας επιτυχία «Δεν είχα φράγκο» με τη φωνή της εξαιρετικής Σεμέλη. Πώς προέκυψε η συνεργασία αυτή;

Η αφορμή και η αιτία σε κάθε συνεργασία και σύνδεση, είναι το τραγούδι. Αυτό που σαν αποσκευή θα γεμίσει τις καρδιές και θα μεταφέρει συναισθήματα. Χαμόγελα ή και μελαγχολία. Πάντως θα φέρει ισορροπία πρώτα στις δικές μας ψυχές ως δημιουργοί και κατόπιν στο κοινό που θα το αγαπήσει.

Ποια ήταν η έμπνευση πίσω από το κομμάτι;

H έμπνευση είναι πρώτα στο στίχο στο συγκεκριμένο κομμάτι και όπως τα περισσότερα τραγούδια αποτελούν βιωματική αναδιατύπωση. Πρέπει να αποκαλύψω πάντως πως το τραγούδι μου αυτό γράφτηκε πριν 20 χρόνια και με υπομονή και επιμονή βρήκε το δρόμο του και τη κατάλληλη ερμηνεία να το αποδώσει.

Στο κομμάτι διακρίνουμε τον ήχο παραδοσιακών και λαϊκών οργάνων, κάτι που χαρακτηρίζει τις δουλειές σας γενικά. Ποια βλέπετε να είναι η αποδοχή της νεότερης γενιάς ακροατών σε αυτά τα στοιχεία;

Η παράδοση μας βρίσκεται στις ρίζες μας και στο dna του λαού μας και κάθε γενιάς και μεταδίδεται σαν σκυτάλη. Η νέα γενιά αγαπάει το καλό παραδοσιακό και λαϊκό τραγούδι.

 

Πώς ξεκίνησε για σας το ταξίδι της μουσικής;

Με τη γονεϊκή καθοδήγηση της αείμνηστης μητέρας μου που είχε κλίση τραγουδιστική. Οφείλω πολλά σε αυτήν!

 

Ποιες είναι οι επιρροές σας τόσο μουσικά, όσο και στιχουργικά;

Οι επιρροές μου είναι από την παράδοση και τα δημοτικά τραγούδια που άκουγα μικρός στα μέρη της καταγωγής των γονιών μου, Παρνασσός και Ναύπακτος. Και κατόπιν η μελέτη μου σε μελωδούς, συνθέτες όπως Μ. Λοΐζος, Απ. Καλδάρας, Μ. Χατζιδάκις, Γ. Ζαμπέτας, Α. Πάνου κτλπ.

 

 

 

Έχετε συνεργαστεί με σπουδαία ονόματα του ελληνικού τραγουδιού όπως η Πίτσα Παπαδοπούλου, ο Παντελής Θαλασσινός κ.α. Ποια είναι η πιο ωραία ανάμνηση που έχετε και ποιο το πιο σημαντικό «μάθημα» που πήρατε από κάποια από αυτές;

Έχω αναμνήσεις από συναυλίες με την Πίτσα Παπαδοπούλου σε χώρους γεμάτο κόσμο και δίπλα στη μεγάλη φωνή αλλά και το ήθος μιας μεγάλης κυρίας του Ελληνικού τραγουδιού. Μαθήματα παίρνω κάθε μέρα και πάνω από όλα την επιμονή και την υπομονή, αλλά και το ταλέντο ως παράδειγμα του Π. Θαλασσινού, που πρέπει να χαρακτηρίζει κάποιον σε αυτόν το πολύ ανταγωνιστικό χώρο.

 

Σκεφτήκατε ποτέ να αφήσετε τη μουσική για κάποιο άλλο επάγγελμα ίσως πιο «ασφαλές»;

Τη μουσική δεν τη θεωρώ “επάγγελμα” με τη ψυχρή έννοια του όρου. Άλλωστε στη σημερινή εποχή για να μιλάμε ρεαλιστικά, πράγματι πρέπει να ασχολείσαι με πολλά διαφορετικά πράγματα ώστε να επιβιώνεις. Η μουσική για μένα είναι όλη μου η ζωή. Διότι ξυπνάω και κοιμάμαι με μελωδίες στα αυτιά μου. Και δεύτερον γιατί οι νότες χοροπηδούν μέσα μου κάθε στιγμή, πράγμα που θεωρώ τελείως μεταφυσικό, αφού όταν τα συναισθήματα με κατακλύζουν, λειτουργούν ακαριαία σχεδόν στους νευρώνες του εγκεφάλου και με όχημα μία κιθάρα, αποτυπώνονται στο χαρτί.

 

Τι να περιμένουμε από το πολυαναμενόμενο άλμπουμ σας;

Το άλμπουμ αυτό που θα εκδοθεί επιτέλους κατά τον προσεχή φθινόπωρο από τη δισκογραφική μου το Όγδοο και σε ψηφιακή και σε μορφή CD, αποτελεί μια καλλιτεχνική εργασία 2 ετών με πολύ κόπο και αγάπη. Πρόκειται να είναι μια δυνατή σφραγίδα ως μάλιστα πρώτο βήμα μου στη δισκογραφία ως δημιουργός και τραγουδοποιός κι αυτό διότι θα έχει μέσα τη τιμητική μου σύμπραξη με τον σπουδαίο ποιητή και στιχουργό Δημήτρη Λέντζο και στην ουσία θα είναι μια συλλογή τραγουδιών μου με 10 μεγάλα ονόματα ερμηνευτών της ελληνικής μουσικής σκηνής που με τίμησαν με τις συνεργασίες μας!

 

Έχετε άλλα σχέδια για το καλοκαίρι;

Τα σχέδια είναι πολλά και δεν σταματούν. Βάζω πάντα ψηλά τον πήχη και θέλω να πιστεύω πως η κάθε μου εξέλιξη στους μελλοντικούς δίσκους μου και στις συνεργασίες μου θα είναι ακόμα καλύτερες. Ήδη βρίσκομαι στο στούντιο για καινούργιο τραγούδι που βγαίνει κατά τα τέλη του Ιουνίου με μια σπουδαία φωνή και ένα όμορφο βίντεο κλιπ, που φυσικά θα εκδοθεί από την αγαπημένη μου εταιρεία το Όγδοο που πραγματικά με τιμάει και ανήκω ψυχή τε και σώματι. Το καλοκαίρι θα κάνουμε επίσης κι άλλα live που θα ακολουθήσουν τη χθεσινή σύμπραξη στη σκηνή με τη Στ. Μανωλοπούλου στην Ηλιούπολη. Και έπεται συνέχεια.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ