Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτισμός

Ο Αιμίλιος Ράφτης στο Χ-τύπο: “Η αλήθεια βγαίνει πάντα στο φως”

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι “Γοργόνες και Μάγκες”, ένα από τα πιο κλασικά ελληνικά έργα όλων των εποχών, “έρχεται” για δύο μοναδικές προβολές μέσω live streaming το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Μαρτίου 2021.

Ο Αιμίλιος Ράφτης πρωταγωνίστησε την αξέχαστη θεατρική διασκευή σε σκηνοθεσία Γ. Βάλαρη, κερδίζοντας για μια ακόμη φορά την αγάπη του κοινού.
Ο ίδιος είναι “παλιός γνώριμος” των μιούζικαλ καθώς τον έχουμε απολαύσει και σε άλλα έργα όπως το “80’s The Musical”, αλλά και τη μουσικοθεατρική παράσταση “Όμορφη πόλη”. Μάλιστα, έχει κάνει τη χώρα μας περήφανη μέσα από τη συμμετοχή του σε θεατρικές περιοδείες στο εξωτερικό και σε πόλεις όπως η Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες. Ο Χ-τύπος και η Ιφιγένεια Μπελή ήρθαν σε επαφή μαζί του σε μια απολαυστική συνέντευξη όπου μιλά για την εμπειρία στην παράσταση, τα όνειρά του, αλλά και για όσα συμβαίνουν στο χώρο του θεάτρου αυτή την περίοδο.

Πώς έχει περάσει για σας αυτός ο ένας χρόνος σε καθεστώς πανδημίας;
Σίγουρα διαφορετικά. Όπως για όλους μας. Αλλά δεν παύει να είναι δημιουργικός χρόνος που εκμεταλλεύτηκα για να πραγματοποιήσω όνειρα και στόχους που ήθελα πολλά χρόνια.
Οι «Γοργόνες και Μάγκες» επιστρέφουν στις οθόνες μας αυτή τη φορά με live streaming. Πώς ήταν για σας η εμπειρία «αναβίωσης» ενός τόσο επιτυχημένου έργου του ελληνικού κινηματογράφου;
Ήταν ξεχωριστή και αξέχαστη εμπειρία. Είναι μεγάλη μου τιμή που πρωταγωνιστούσα σε ένα έργο που αγαπήθηκε τόσο πολύ από τόσες γενιές.

Υπάρχει κάποια χαρακτηριστική ανάμνηση που να σας έχει «αποτυπωθεί» από εκείνη την περίοδο;
Έχω πολλές ευχάριστες αναμνήσεις να θυμάμαι από εκείνη την περίοδο. Είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία και ιδιαίτερη χημεία με τους συναδέλφους και αυτό έκανε τις στιγμές που δουλέψαμε μαζί ξεχωριστές.

Δεν είναι το πρώτο μιούζικαλ όπου πρωταγωνιστήσατε, καθώς σας έχουμε ξαναδεί σε παρόμοια δουλειά και στο παρελθόν. Τι το ξεχωριστό έχει για σας αυτό το είδος θεάτρου;
Το μιούζικαλ συνδυάζει δύο τέχνες σε μία. Μουσική και θέατρο μαζί! Τι πιο όμορφο..

Υπάρχει κάποιο έργο ή ρόλος που επιθυμείτε πολύ να υποδυθείτε και δεν είχατε μέχρι στιγμής την ευκαιρία;
Θα με εξέφραζε πολύ να υποδυθώ έναν ρόλο σχετικό με τα βιώματα των παιδικών μου χρόνων. Πέρασα δύσκολα χρόνια και μέσα απ’ την τέχνη θα ήθελα πολύ να εκφράσω όλο αυτό το συναίσθημα.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι έχετε λάβει μέρος σε παγκόσμιες περιοδείες με θεατρικές παραγωγές. Τι ανταπόκριση έχετε λάβει κατά καιρούς από το κοινό στο εξωτερικό;
Στο εξωτερικό η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα αγαπητή και ξεχωρίζει σε πολλές μορφές τέχνης και όχι μόνο. Ο κόσμος μας αγκαλιάζει σε κάθε περιοδεία κυριολεκτικά! Φυσικά οι Έλληνες του εξωτερικού έχουν τόσο έντονη την έκφραση της χαράς και του ενθουσιασμού που μπορούν και απολαμβάνουν παραγωγές από την Ελλάδα που μας συγκινεί το ίδιο κάθε φορά.

Πιστεύετε ότι οι διαδικτυακές παραστάσεις θα έχουν συνέχεια ακόμα κι όταν βγούμε από το lockdown;
Ίσως. Θα ήταν πάντως μια ενδιαφέρουσα οπτική αν λάβουμε υπόψη ομάδες ανθρώπων που αδυνατούν να παρευρεθούν στο θέατρο για διάφορους λόγους, όπως η υγεία ή η απόσταση.

Δυστυχώς το θέατρο βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων αυτή την περίοδο εξαιτίας των καταγγελιών με αφορμή κακοποιητικές συμπεριφορές. Θα θέλατε να μας πείτε την άποψή σας επί του θέματος;
Ξεκάθαρα είμαι μαζί με όσους βρήκαν τη δύναμη και μίλησαν. Όταν ένας άνθρωπος φέρεται ανήθικα, παράνομα, άσχημα ή εγκληματεί όχι από λάθος, αλλά κατ’ εξακολούθηση μπορεί το έκαστο θύμα να μη καταφέρει να πάρει προσωπική δικαίωση, αλλά η ίδια η ζωή θα φροντίσει να του την χαρίσει απλόχερα. Όπως και έγινε. Αργά ή γρήγορα η αλήθεια βγαίνει πάντα στο φως. Λυπάμαι για ότι συμβαίνει, άνθρωποι που δεν έμαθαν να σέβονται τον ίδιο τους τον εαυτό ανταποκρίθηκαν σαν χείμαρρος σε έναν τόσο όμορφο χώρο όπως αυτός της τέχνης. Χαίρομαι ωστόσο, που επιτέλους αυτός ο χείμαρρος αποδυναμώνεται, γιατί μπορεί ένα λιθαράκι να ήταν μικρό και αδύναμο στα μάτια τους, αλλά από πολλά μαζί χτίζεται σιγά σιγά ένα τοίχος και μπαίνει ένα τέλος σε όλο αυτό. Έρχεται επιτέλους η δικαίωση που θα εκφράσει και θα δώσει θάρρος και δύναμη σε πολύ κόσμο, σε όλους τους εργασιακούς  τομείς, όχι μόνο της τέχνης.

Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον; Υπάρχει περίπτωση να σας δούμε και σε κάποια τηλεοπτική δουλειά;
Όπως αναφέρω και στην αρχή πραγματοποιώ κάποια μεγάλα μου όνειρα αυτήν την περίοδο που οργάνωνα χρόνια και επιτέλους είχα την ευκαιρία και τον χρόνο να τα υλοποιήσω. Πρόκειται για κάτι που θα ταυτιστούν πολλοί άνθρωποι ανεξαρτήτως ηλικίας και θα πάρουν δύναμη μέσα απ’ αυτό. Κάτι που αρχικά βγήκε από μέσα μου, απ’ τη ζωή μου και με τα χρόνια το έπλασα ως την τελική του μορφή. Ανυπομονώ να το ζήσουμε όλοι μαζί και να προσφέρω μια ξεχωριστή εμπειρία στον κόσμο που θα τους δώσει δύναμη στην πορεία της ζωής τους.

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση εδώ.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ