Ελάτε στην παρέα μας

Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας

Νίκος Ιωαννίδης: “Είναι σημαντικό ο κόσμος να νιώθει ζωντανός και ενεργός” – Αποκλειστική συνέντευξη

Δημοσιεύθηκε

στις

Μετά από μία άκρως επιτυχημένη χρονιά τηλεοπτικά, και δύο εξαιρετικά ενδιαφέροντα project στα σκαριά, τόσο στην τηλεόραση όσο και στο θέατρο, ο αγαπημένος ηθοποιός Νίκος Ιωαννίδης ετοιμάζεται να αναλάβει και έναν διαφορετικό… ρόλο.

Ο ίδιος, γέννημα θρέμμα Φιλαδελφειώτης έχει ενταχθεί ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο ψηφοδέλτιο της παράταξης “Πολιτών Πολιτεία” του Δημάρχου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας Γ. Βούρου.

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη μιλά για την απόφασή του αυτή και την αγάπη του για την πόλη και τους ανθρώπους της, ενώ μας συστήνει το ρόλο του στη νέα σειρά “Ηλέκτρα” αλλά και την πολυαναμενόμενη παράσταση που θα ανεβάσει με τη βοήθεια μιας ξεχωριστής ομάδας.

 

Είχατε μια πολύ πετυχημένη περασμένη σεζόν με τους “Παγιδευμένους”. Τι αποκομίσατε από αυτή την εμπειρία;

Ήταν μια πολύ ωραία, πολύ δυνατή δουλειά. Καταρχάς ένα πολύ καλά γραμμένο σενάριο, όπου νομίζω εκεί κρύβεται ένα μεγάλο κομμάτι της επιτυχίας του, γιατί ήταν ένα σενάριο γεμάτο ανατροπές, όπου πραγματικά σε κρατούσε σε τρομερό ενδιαφέρον. Δηλαδή και εγώ όταν πρώτο είδα τα δύο πρώτα επεισόδια που δεν είχε μπει ακόμα ο ρόλος μου, έμεινα άφωνος. Εγώ ολοκλήρωσα απ’ ό,τι ξέρω μέχρι τώρα τον κύκλο μου εκεί. Τώρα θα είμαι σε ένα άλλο σίριαλ στην ΕΡΤ, την “Ηλέκτρα”, ένα εξίσου υπέροχο σενάριο, το οποίο είναι από βιβλίο. Είναι εποχής, του ’70, διαδραματίζεται σε ένα νησί και είναι εξίσου υπέροχο. Επιτέλους η ΕΡΤ κάνει δουλειά.

 

Ποιος θα είναι ο ρόλος σας;

Είμαι ένας ναυτικός, που γυρίζω πίσω. Έχω μια ιδιόρρυθμη σχέση με τη γυναίκα μου, η οποία είναι μεταξύ αγάπης και έντονης αντιπαράθεσης και συμβαίνουν διάφορα. Είναι ένας πολύ ωραίος ρόλος, ο οποίος για μένα ενώ φαίνεται ένας σκληρός περίεργος τύπος νομίζω ότι θα έχει και κάποια γλυκά και χιουμοριστικά στοιχεία.

 

Ένα έργο εποχής χρειάζεται άλλη μελέτη και προετοιμασία;

Έχω κάνει δύο υπέροχες δουλειές “εποχής”, η μια ήταν η ταινία “Ουζερί Τσιτσάνης”, που είχα κάνει με τον Μανούσο Μανουσάκη και η άλλη ήταν και οι “Άγριες Μέλισσες”. Πρέπει να δεις οι άνθρωποι αυτοί πώς συμπεριφέρονταν, πόσο έντονα ήταν τα συναισθήματά τους είτε καλά είτε κακά, γιατί έχει μεγάλη διαφορά η εποχή μας με τις παλιές και ειδικά όταν πιάνουμε και τις εποχές ’50,’60,’70. Οι άνθρωποι τότε, από την μελέτη που έχω κάνει, ήταν λιγότερο διπλωμάτες, πιο ευθείς σε αυτό που έλεγαν ήταν λίγο πιο ακατέργαστες οι συμπεριφορές τους. Είχε περισσότερη αλήθεια για εμένα. Τώρα με τα χρόνια έχει αλλάξει λίγο, έχουμε γίνει πιο μαζεμένοι, πιο φοβισμένοι, σκεφτόμαστε πολύ. Έχει και τα καλά της η εποχή μας στις συμπεριφορές αλλά νομίζω ότι όσο πιο πίσω πας οι άνθρωποι ήταν πιο αυθόρμητοι. Όταν αγαπούσαν, αγαπούσαν πολύ και στο έδειχναν. Όταν θύμωναν, θύμωναν. Ήταν ξεκάθαρα. Τώρα πολλές φορές προσπαθούμε να αποκρυπτογραφήσουμε τί αισθάνεται ο άλλος, πώς μας βλέπει.

Το θέατρο σας έχει λείψει;

Το θέατρο μου έχει λείψει πολύ γιατί με θεωρώ περισσότερο του θεάτρου, παρ’ όλο που έχω κάνει αρκετές δουλειές στην τηλεόραση. Στο θέατρο και έχω παίξει και έχω γράψει. Είχα κάποιες προτάσεις τώρα που δεν ήταν κάτι που να με “ξεσήκωσε”. Ωστόσο, φέτος θα κάνω κάτι πολύ ωραίο στο θέατρο, θα ανεβάσω μία παράσταση με ηθοποιούς εφήβους, οι οποίοι οι περισσότεροι είναι και επαγγελματίες, σε ένα έργο πολύ δυνατό, το οποίο μιλάει για τη μοναξιά του σήμερα. Είναι ένα σύγχρονο έργο, το οποίο το έχω γράψει εγώ μαζί με τα παιδιά και απευθύνεται σε ενηλίκους αλλά και εφήβους, δεν είναι δηλαδή παιδική παράσταση.

Βρισκόμαστε παραμονή Πρωτοχρονιάς και δέκα άγνωστοι άνθρωποι δηλώνουν συμμετοχή να δειπνήσουν μεταξύ τους. Είναι ένα ρεβεγιόν που ανακάλυψαν μέσω ίντερνετ. Αυτό λέγεται “Blind Dinner”. Θα το δούμε καλώς εχόντων των πραγμάτων τον Νοέμβριο στο Βαφείο, για 10 παραστάσεις. Είναι ένας θίασος 11 παιδιών με τα οποία δουλεύω ήδη ένα χρόνο, καθώς είχαμε κάνει μία άλλη παράσταση σε επίπεδο σχολής, στη σχολή του “Dance on stage” της Άννας Αθανασιάδη, μια σχολή χορού και μιούζικαλ όπου έχω αναλάβει το κομμάτι της υποκριτικής. Παράλληλα με όλα αυτά έχω φτιάξει αυτήν την ομάδα με τα παιδιά, τα οποία πραγματικά είναι επαγγελματίες ηθοποιοί σε όλα τους και στις ικανότητες και στην προσήλωση και στον επαγγελματισμό και σε όλα. Ακόμη, στις 24 Σεπτεμβρίου θα παρουσιάσω τα θεατρικά βραβεία του All4Fun, μια επίσης αγαπημένη διαδικασία.

 

Καταφέρατε να κάνετε πραγματικότητα όσα είχατε ονειρευτεί σε αυτό το χώρο; 

Σε αυτό το χώρο, σου ανοίγει η όρεξη διαρκώς, οπότε κάθε “πίστα” που κατακτάς, και “πίστα” εννοώ συναισθηματική, σε κάνει να θες και κάτι ακόμα. Έχω κάνει πράγματα που δεν φανταζόμουν ότι θα τα κάνω, αλλά τώρα νιώθω ότι υπάρχει κι άλλα πράγματα που θέλω να κάνω. Ό,τι επάγγελμα και να κάνεις, για μένα το σημαντικό είναι να μην φτάσεις σε κορεσμό. Υπάρχουν κάποια επαγγέλματα που έχουν αυτό το άνοιγμα που μπορούν να σου δώσουν κι άλλο, κι άλλο. Να ζητήσεις κι άλλο και να ταξιδέψεις μαζί τους.

 

 

Στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα είστε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του κ. Γ. Βούρου στο Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας. Πώς πήρατε την απόφαση αυτή;

Με το Γιάννη Βούρο γνωριζόμαστε από το θέατρο, με έχει σκηνοθετήσει σε μία υπέροχη παράσταση που είχαμε κάνει πριν κάποια χρόνια, στο Αμιράλ, το “Θάρρος και η Αλήθεια”.  Παρ’ όλα αυτά γνωριζόμαστε χρόνια και έχουμε φιλική σχέση. Εγώ είμαι Φιλαδελφειώτης ακόμα και πριν γεννηθώ. Η ζωή μου όλη είναι στη Νέα Φιλαδέλφεια, εδώ έχω κάνει τα πάντα. Ακόμα και το θέατρο που έκανα, από εδώ ξεκίνησα, από τον Δήμο. Οπότε εδώ ξεκίνησα το θέατρο, εδώ ξεκίνησα και τον αθλητισμό. Εδώ ζω όλη μου τη ζωή. Πολύ δύσκολα μπορώ να με φανταστώ να ζω σε άλλη γειτονιά, σε άλλη συνοικία. Γιατί η Φιλαδέλφεια έχει ένα σπουδαίο χαρακτηριστικό. Μπορεί να μεγαλώνει, μπορεί να έρχεται περισσότερος κόσμος, να πληθαίνει αλλά πάντα έχει μία ζεστασιά, βγαίνεις, μιλάς, χαιρετάς, γνωρίζεις κόσμος, είναι ανθρώπινη. Είναι άλλη συνοικία η Φιλαδέλφεια, δεν την συγκρίνω με άλλες, αλλά αν τη ζήσει κάποιος θα καταλάβει. Οπότε ζώντας εδώ, έχοντας το Γιάννη σε αυτή τη διάθεση, σε αυτή τη δύναμη και με αυτή τη “φόρα” και την όρεξη δεν ήταν δύσκολο να πω ναι γιατί έχω και εγώ δύο τρία “πετραδάκια” που θέλω να βάλω σε διάφορους τομείς.

 

Αυτοί είναι ο πολιτισμός και ο αθλητισμός;

Τα δύο κεφάλαιά μου είναι αυτά. Μακάρι να μπορέσω και στα δύο κάτι να δώσω. Επειδή και έχω επαφή με τον κόσμο και με όλες τις ηλικίες, αφουγκράζομαι τι θα τον ευχαριστούσε, και τι θα μπορούσε να τον κάνει πιο χαρούμενο. Διότι όσο σημαντικό είναι να υπάρχει μία καθαρή και λειτουργική πόλη, είναι επίσης σημαντικό να υπάρχουν δραστηριότητες και να νιώθει ο κόσμος ζωντανός και ενεργός. Και ειδικά οι μεγαλύτερες ηλικίες.

Τι μήνυμα θα στέλνατε στους δημότες; Γιατί να σας ψηφίσουν;

Δεν θα έλεγα γιατί να με ψηφίσουν, αλλά θα πρότεινα σε όλους να ψηφίσουν πρόσωπα και συνδυασμούς που αισθάνονται ότι είναι ενεργοί, ότι είναι δυνατοί, ότι ξέρουν τον τομέα τους. Δηλαδή εμένα αν θα με ψήφιζαν θα ήθελα να με ψηφίσουν γιατί πιστεύουν ότι ξέρω αυτούς τους δύο χώρους. Έτσι θα ψήφιζα και εγώ. Δεν θα ψήφιζα ούτε ιδεολογία, ούτε πολύ διαφημισμένο πρόσωπο. Θα έψαχνα να βρω με τι ασχολείται κάποιος τι δυνατότητες, όρεξη, έχει κι αν είναι σε δημιουργική στιγμή. Δεν το συζητώ ότι ο Γιάννης (Βούρος) και όλη η ομάδα του τα χρόνια έκαναν πράγματα και έκαναν παραπάνω πράγματα από αυτά που τους επιτράπηκαν. Και να μην ξεχνάμε και τι θητεία ήταν, με τι προβλήματα και με έναν τεράστιο κορωνοϊό. Νομίζω ότι η Φιλαδέλφεια έτσι και αλλιώς έχει δυναμώσει, έχει ανέβει και νομίζω η επόμενη 5ετία είναι πάρα πολύ κρίσιμη, οπότε είναι πάρα πολύ κρίσιμη και η ψήφος όλων. Δηλαδή αυτή η 5ετία που έρχεται είναι για εμένα η πιο κρίσιμη, είναι αυτή όπου θα φανούν έργα.

 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ