Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Μεγάλη συγκέντρωση καλλιτεχνών στη Βουλή – Ποια τα αιτήματά τους [Βίντεο, εικόνες]

Δημοσιεύθηκε

στις

Μουσικοί, ηθοποιοί, εικαστικοί, χορευτές, λογοτέχνες και άλλοι εργαζόμενοι στον χώρο του πολιτισμού τηρώντας αποστάσεις ασφαλείας ζητούν τη στήριξή τους από την κυβέρνηση.

Από τις 12:00 το μεσημέρι έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία Συντάγματος καλλιτέχνες από όλους τους χώρους του πολιτισμού, ζητώντας να στηριχθεί ο κλάδος για την τεράστια ζημιά που έχει υποστεί από την πανδημία του κορωνοϊού, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση πως δεν έχει λάβει μέτρα για την επιβίωση των ανθρώπων του πολιτισμού.

Οι διαδηλωτές φορούν μάσκες προστασίας και κρατούν απόσταση μεταξύ τους, ενώ στο οδόστρωμα υπάρχουν σημάδια για να υποδεικνύουν τις αποστάσεις ασφαλείας. Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, διατυπώνουν τα αιτήματα του κλάδου, ενώ υπάρχουν και καλλιτεχνικά δρώμενα που πλαισιώνουν τη διαμαρτυρία.

https://www.facebook.com/news247/videos/1065613497157624/

Ανάμεσα τους βρίσκονται πολλοι γνωστοί ηθοποιοί και τραγουδιστές όπως ο Γιώργος Κιμούλης, Πασχάλης Τσαρουχας, Φοίβος Δεληβοριας, Νατάσα Μποφιλιου, Θέμης Καραμουρατίδης, Μιθριδάτης και άλλοι. Παρών είναι και ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα – Ακρόαμα και το Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών, ανέφεραν:

«Η πανδημία χτύπησε το χώρο της Τέχνης και του πολιτισμού αρκετά πριν τη λήψη των αναγκαίων μέτρων περιορισμού, που επέβαλλε η Κυβέρνηση. Από την πρώτη στιγμή καλλιτέχνες και εργαζόμενοι του χώρου συμβάλαμε με την Τέχνη μας και με όλες μας τις δυνάμεις, για να κρατηθεί ψηλά το ηθικό της κοινωνίας. Μείναμε σπίτι, αλλά ΔΕ μείναμε σιωπηλοί!»

Βασικά αιτήματα των καλλιτεχνών είναι:

  • Επίδομα ενίσχυσης ύψους 535 ευρώ μηνιαία για όλους τους μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες καλλιτέχνες και εργαζόμενους στο Θέαμα
  • Ακρόαμα και στο χώρο της τέχνης γενικότερα, με επιπλέον ποσό για κάθε παιδί και για όσο διάστημα δεν θα μπορέσουμε να εργαστούμε λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας.
  • Άμεση και καθολική ενίσχυση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όσων καλλιτεχνών και εργαζομένων δεν έλαβαν τα 800 ευρώ της πρώτης φάσης στήριξης, αναδρομικά.
  • Κατάργηση του φόρου Επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρου για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες στο χώρο της τέχνης.
  • Μέτρα στήριξης, όπως επιδότηση ενοικίου, φοροελαφρύνσεις, αναστολή πληρωμής φόρων και δανείων για όλους τους εργαζόμενους στο χώρο του πολιτισμού, μισθωτούς, με μπλοκάκι, με εργόσημο, ή όσους εισπράττουν με απόδειξη δαπάνης (τίτλο κτήσης).
  • Κατοχύρωση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων για όσο διάστημα αξιοποιούνται διαδικτυακές παραγωγές παλιότερες ή και νέες εν μέσω καραντίνας, αλλά και μετά.
  • Αγορές και αναθέσεις καλλιτεχνικών έργων κάθε είδους τέχνης, καθώς και καλλιτεχνικών υπηρεσιών από το κράτος και τους φορείς του με Ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος ή με Πανελλήνιους Καλλιτεχνικούς Διαγωνισμούς που δεν θα αποκλείουν τους δημιουργούς – φυσικά πρόσωπα.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ