Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτισμός

Μένουμε σπίτι, πηγαίνουμε βόλτα στα διασημότερα μουσεία! – Οι καλύτερες προτάσεις για online περιήγηση

Δημοσιεύθηκε

στις

Δυστυχώς η εξάπλωση του κορωνοϊού και η επιβολή των μέτρων προστασίας, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως, έχουν περιορίσει τις επιλογές μας για ψυχαγωγία και πνευματική εξέλιξη.

Από την άλλη όμως, μπορούμε να πούμε ότι ευτυχώς υπάρχει η τεχνολογία για να αναπληρώσει αυτό το κενό. Δεν είναι λίγοι οι πολιτιστικοί χώροι και τα μουσεία που στο πνεύμα της αλληλεγγύης που επικρατεί λόγω αυτών των δύσκολων ημερών, προσφέρουν διαδικτυακά την ευκαιρία στο κοινό να απολαύσει τα εκθέματά τους.

Ο Χ-τύπος κάνοντας τη δική του έρευνα βρήκε τις καλύτερες επιλογές για online περιήγηση σε μουσεία και χώρους τέχνης προκειμένου να ψυχαγωγηθούμε ενώ… μένουμε σπίτι!

  1. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (namuseum.gr)

Σε μια περιήγηση από τους πρώιμους νεολιθικούς οικισμούς της Ελλάδας, μέχρι τις τελευταίες αναλαμπές του αρχαίου κόσμου, η Διευθύντρια του ΕΑΜ, Δρ Μαρία Λαγογιάννη παρουσιάζει 9 θησαυρούς του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, σε ένα μοναδικό βίντεο.

Το βίντεο είναι διαθέσιμο στο κανάλι YouTube καθώς και στα social media του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ πάντα υπάρχει η δυνατότητα «περιήγησης» μέσω του φωτογραφικού υλικού στην ιστοσελίδα του μουσείου.

  1. Μουσείο Ακρόπολης (theacropolismuseum.gr/el/content/ekpaideftiko-yliko)

Το Μουσείο Ακρόπολης διαθέτει τόσο οπτικοακουστικό υλικό με περιεχόμενο τα εκθέματά του, όσο και  διαδικτυακά ψηφιακές εφαρμογές που αναδεικνύουν το περιεχόμενο του μουσείου, και κατ’ επέκταση τις πτυχές του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

Κάποια από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα εφαρμογών είναι τα:

  • «Χρωμάτισε την Πεπλοφόρο»: Ο χρήστης διαλέγει το πινέλο και τα χρώματα που επιθυμεί δημιουργώντας πολλές και απίθανες παραλλαγές στην εικόνα του αγάλματος της Πεπλοφόρου
  • «Πρόγραμμα Γλαύκα». Στο παιχνίδι αυτό που προορίζεται για παιδιά από 12 ετών, πρωταγωνιστής είναι η Γλαύκα, το ιπτάμενο ρομπότ. Στόχος της εφαρμογής είναι να γνωρίσουν τα παιδιά τα έργα αποκατάστασης των μνημείων της Ακρόπολης.

 

  1. Μουσείο Μπενάκη ( benaki.org )

Και το Μουσείο Μπενάκη μπορεί να παραμένει κλειστό, όμως μέσα από τον ιστότοπό του μπορεί κανείς να περιηγηθεί εικονικά τους χώρους του, να ανακαλύψει τις συλλογές του, αλλά και να βρει ενδιαφέρουσες δραστηριότητες για παιδιά, όπως χαρτοκοπτική με κούκλες σε λιθογραφία του Ν. Νείρου ή ακρόαση παραμυθιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρουσιάζονται, επίσης, εκατοντάδες έργα τέχνης με ηχητική ξενάγηση σε έξι γλώσσες: (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, ρωσικά και κινέζικα), όπως επίσης και εκπαιδευτικά βίντεο.

  1. Εθνική Πινακοθήκη ( https://www.nationalgallery.gr/el/sulloges.html )

Την ευκαιρία για ψηφιακή περιήγηση προσφέρει και η Εθνική Πινακοθήκη μέσω της ιστοσελίδας της. Ειδικότερα, υπάρχει η επιλογή να απολαύσει κανείς τόσο την μόνιμη έκθεση ζωγραφικής, όσο και τη μόνιμη έκθεση γλυπτικής.

Επιπροσθέτως, μπορεί κανείς να βρει ψηφιακές παρουσιάσεις των έργων, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα αναζήτησης εκθεμάτων πληκτρολογώντας τους απαραίτητους όρους – κλειδιά.

  1. Και για διεθνείς περιηγήσεις… ART PROJECT από τη Google ( http://www.googleartproject.com/  )

Πρόκειται για την παγκόσμια διαδικτυακή «υπεργκαλερί» της Google, που αποτελεί αποτέλεσμα της συνεργασίας της με 17 από τα διασημότερα μουσεία του κόσμου, που οδηγεί στην ψηφιοποίηση και δωρεάν παροχή των μεγαλύτερων έργων τέχνης του πλανήτη.

Από εκθέματα μουσείων, μέχρι φωτογραφίες και ιστορικά ντοκουμένα, όλα παρουσιάζονται μέσω αυτής της πολυποίκιλης πλατφόρμας σε διάφορες μορφές: φωτογραφία, βίντεο, τρισδιάστατες εικόνες, αλλά και εφαρμογές όπως το «Recreate Art», όπου μπορεί κανείς να μετατρέψει μια φωτογραφία του σε ένα από τα πιο διάσημα έργα τέχνης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ