Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτισμός

Κοινωνική τέχνη στις φυλακές Κορυδαλλού

Δημοσιεύθηκε

στις

Μια ιδιαίτερη εικαστική δράση λαμβάνει χώρα στις φυλακές Κορυδαλλού την Παρασκευή 30 Μαΐου. Πρόκειται για μια συνεργασία του γραφείου Διασύνδεσης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού με το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας των φυλακών και του Δήμου Κορυδαλλού.

Η πρωτοβουλία ανήκει στον Φώτη Καραγεωργίου ο οποίος εμπνευσμένος από το έργο του BEUYS (Mπόυς) δημιουργεί ένα είδος κοινωνικής γλυπτικής με ιδιαίτερο συμβολισμό. Τοποθετεί πολεμικά κράνη και στο καθένα από αυτά φυτεύει ένα δέντρο ελιάς. Το κράνος και το δέντρο, δύο σύμβολα τόσο διαφορετικά μεταξύ τους συνδιαλέγονται και μας αποκαλύπτουν την αέναη πάλη του ανθρώπου με τη φύση, με τον εαυτό του, με ό,τι τον καταδυναστεύει και τον φυλακίζει. Το κράνος δυσκολεύει το δέντρο στην ανάπτυξή του, εμείς ελπίζουμε και περιμένουμε τις ρίζες να διαπεράσουν το μέταλλο, να ελευθερωθούν.
Ο χώρος που τοποθετείται το έργο αναδεικνύει τις κοινωνικές προεκτάσεις του. Βασικοί πρωταγωνιστές της δράσης είναι οι κρατούμενοι, μαθητές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας των φυλακών, οι οποίοι θα φυτέψουν τα δέντρα, αλλά και θα τα φροντίζουν όσο αυτά θα μεγαλώνουν.
«Είναι ιδιαίτερα σημαντική κάθε πρωτοβουλία που συνδέει τους κρατούμενους των φυλακών με τη δημιουργία, τον πολιτισμό, τη δια βίου μάθηση. Έχω τονίσει πολλές φορές ότι ως δημοτική αρχή, αποσυνδέουμε τα κτίρια από τους ανθρώπους όταν υπερασπιζόμαστε το διαρκές αίτημα της πόλης για την πλήρη απομάκρυνση των φυλακών. Γι αυτό αναλαμβάνουμε και στηρίζουμε πρωτοβουλίες που λειτουργούν ως παράθυρα ελευθερίας για τους κρατούμενους, ενώ παράλληλα έχουν κοινωνικό συμβολισμό», αναφέρει ο Δήμαρχος Κορυδαλλού, κ. Σταύρος Κασιμάτης. 
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί συζήτηση των κρατουμένων με τον καλλιτέχνη, εκπροσώπους και συνεργάτες του επιστημονικού προσωπικού των φυλακών και του ευρύτερου χώρου της μετασωφρονιστικής μέριμνας. Το έργο θα τοποθετηθεί των φυλακών, καθώς και στο χώρο του Δημαρχείου.

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ