Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτισμός

Η Χ. Γκόλια στο Χ-τύπο: “Ο έρωτας είναι η κινητήριος δύναμη της ζωής”

Δημοσιεύθηκε

στις

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η ζωή της είναι πλήρως αφιερωμένη στην τέχνη, δεδομένου ότι έχει καταφέρει να ξεχωρίσει τόσο στο σανίδι και τη μικρή οθόνη, όσο και στη μουσική σκηνή.

Η Χριστίνα Γκόλια τα τελευταία χρόνια έχει αφοσιωθεί στη μουσική, κυκλοφορώντας μια σειρά από τραγούδια που μας γυρνάνε σε μια άλλη εποχή με έναν μοναδικό τρόπο.

Ο Χ-τύπος και η Ιφιγένεια Μπελή μίλησαν μαζί της σε μια άκρως αποκαλυπτική συνέντευξη, όπου όχι μόνο μοιράζεται τα σχέδια και τις σκέψεις της για την κατάσταση που έχει δημιουργήσει η πανδημία, αλλά εξομολογείται ότι και η ίδια έχει πέσει θύμα παρενοχλήσεων από άτομα του καλλιτεχνικού χώρου, ενώ στέλνει μήνυμά στήριξης στους σεισμοπαθείς της Ελασσόνας.

 

Σας γνωρίσαμε ως ηθοποιό, αλλά τα τελευταία χρόνια σας έχει κερδίσει το τραγούδι. Πότε και πώς αποφασίσατε να αφοσιωθείτε σε αυτό;

Το 2010 το αποφάσισα. Έχω μια δεκαετία γεμάτη στο τραγούδι. Καταρχάς η αγάπη μου για το τραγούδι πάντα υπήρχε καθώς ενώ ήμουν ηθοποιός συμμετείχα σε μουσικές παραστάσεις και κάποια στιγμή άρχισε να με ελκύει πιο πολύ. Ήταν όμως κάτι που πάντοτε είχα επαφή δηλαδή έκανα μουσικές παραστάσεις τραγουδούσα και σε κάποια μπαράκια , δεν ήμουν εκτός τραγουδιού ποτέ απλά το κύριο επάγγελμα μου μέχρι το 2008 ήταν στο θέατρο.

 

Πριν λίγους μήνες κυκλοφόρησε και η επιτυχία σας “Στα παλιά μου τα παπούτσια”. Θέλετε να μας πείτε ποια είναι η ιστορία και η έμπνευση πίσω από το κομμάτι;

Αυτό το τραγούδι γράφτηκε στην καραντίνα την περσινή, την πρώτη καραντίνα του Μαρτίου όπου ξαφνικά μας κλείσανε όλους μέσα στα σπίτια τρομοκρατηθήκαμε, αιφνιδιαστήκαμε και όλο αυτό το διάστημα μαζί με τον Alfonso Nuzzolo, το σύντροφο μου που μένουμε μαζί, αποφασίσαμε να “ξορκίσουμε το κακό” εκείνων των ημερών που νιώθαμε ότι υπάρχει, και γράψαμε αυτό το χαρούμενο τραγούδι με μία διάθεση ακριβώς να κάνουμε κάτι χαρούμενο κόντρα στη θλίψη εκείνης της περιόδου. Βέβαια η θλίψη συνεχίζεται, αλλά εκείνη την περίοδο το βιώναμε σα να ήταν ένας τρόπος αντίστασης. Η ιστορία αυτή καθαυτή είναι μία ιστορία που γεννήθηκε πραγματικά μέσα στο σπίτι, παίζοντας κατά μία έννοια όταν εγώ καθάριζα ένα κουτί με παλιά παπούτσια. Είναι αληθινό δηλαδή και έλεγα στο σύντροφό μου ότι κάθε ζευγάρι από αυτά έχει μία ιστορία που συνδέεται ενίοτε και με μία προηγούμενη σχέση της ζωής μου και τα λοιπά. Και έγραψε τους στίχους που είναι παιχνιδιάρικοι και χαρούμενοι που σχετίζονται με αυτό όλο το γεγονός.

 

Για τι θέματα σας αρέσει να μιλάτε στα τραγούδια σας;

Για πολλά θέματα. Για τον έρωτα, και γενικά νομίζω ότι όλοι οι δημιουργοί υμνούν τον έρωτα πάνω από όλα και πρώτα από όλα. Είναι και η κινητήριος δύναμη άλλωστε της ίδιας της ζωής. Πολλές φορές για την ανθρώπινη μοναξιά που το βιώνουμε πάρα πολύ έντονα το τελευταίο καιρό, όχι μόνο αυτή την περίοδο που είμαστε σε καραντίνα και παλιότερα υπήρχε μία μοναχικότητα λόγω συνθηκών και δυσκολιών της ζωής. Κυρίως για αυτά για τα κοινωνικά θέματα και για τον έρωτα.

 

 

Τα τραγούδια σας έχουν έντονο το στοιχείο του swing. Γενικά θέλετε να πειραματιστείτε με τον ήχο σας;

Ο ήχος μου έχει να κάνει με τζαζ επιρροές. Ως παιδί του θεάτρου έχω αδυναμία σε ήχους που είναι στα μιούζικαλ που έχουν αυτή την θεατρική και λίγο τζαζ κατάθεση οπότε και η μουσική που εκφράζω βρίσκεται εκεί δηλαδή σε τζάζ ή swing, bossa nova, ατμοσφαιρικές μπαλάντες. Εκεί κινούμαι, κυρίως, όπως και στο ρετρό όπου πολλά παλιά κομμάτια τα διασκευάζω και τα φέρνω στο σήμερα με ένα πιο φρέσκο τρόπο.

 

Το θέατρο σας έχει λείψει;

Ναι και ένα απ τα μελλοντικά μου σχέδια είναι να κάνω ένα πάντρεμα θεατρικών και μουσικών παραστάσεων δηλαδή να κάνω project που έχουν μουσικοθεατρικό χαρακτήρα.

 

Πιστεύετε ότι οι παραστάσεις με live streaming έχουν μέλλον;

Είναι ένας καινούργιος τρόπος πλέον έκφρασης. Εξάλλου και πριν την καραντίνα υπήρχαν live αναμεταδόσεις στα κινητά στα live των καλλιτεχνών. Πολλές φορές γίνονταν αναρτήσεις στα social media ή βλέπαμε να είναι αναρτημένο ένα μέρος του live μας από κάποιον φίλο ή ακροατή. Τώρα βέβαια είναι ο μόνος τρόπος. Θεωρώ ότι το ζωντανό δεν μπορεί να το αντικαταστήσει τίποτα. Δηλαδή μία ζωντανή παράσταση δεν μπορεί να αντικατασταθεί με κανένα live streaming ή με κανένα live μέσα από το Facebook. Ωστόσο με κάποιο τρόπο θα συνεχιστεί και αυτό και τα live streaming, ίσως για μία παράσταση που έγινε στο εξωτερικό ή μία παράσταση η οποία είναι μακριά από μας και θέλουμε να την παρακολουθήσουμε. Για την πόλη μας και για εκεί που ζούμε και κάνουμε τις παραστάσεις θεωρώ ότι το ζωντανό δεν θα σταματήσει, γιατί ο άνθρωπος είναι ένα κοινωνικό ον θέλει να πάει έξω θέλει να το δει ζωντανά θέλει να διασκεδάσει και να το ζήσει αυτό με έναν τρόπο αληθινό, γιατί τα live streaming όπως και να χει έχουν μία απόσταση.

 

Πόσο σας έχει επηρεάσει όλος αυτός ο εγκλεισμός εξαιτίας της πανδημίας;

Είναι μεγάλο το χρονικό διάστημα που είμαστε κλεισμένοι και μέσα σε όλη αυτή την περίοδο υπάρχουν στιγμές που απολαμβάνω την ηρεμία, απολαμβάνω τους περιπάτους μου, απολαμβάνω τη δημιουργία, γιατί όταν είσαι κλεισμένος μέσα μία διέξοδος είναι η δημιουργία. Προσπαθώ να δουλέψω με τον εαυτό μου να κάνω μία εσωτερική αναζήτηση προκειμένου να εξελιχθώ και σαν πνεύμα. Αυτά είναι τα όμορφα κομμάτια όλης αυτής της περιόδου που προσπαθώ να εστιάσω προκειμένου να είμαι καλά. Ωστόσο υπάρχουν και κάποιες μέρες που νιώθω θλιμμένη, που αισθάνομαι θυμωμένη γιατί θα ήθελα να είμαι έξω, που αισθάνομαι περιορισμένη ότι δεν έχω την ελευθερία να ζήσω όπως θα ήθελα να ζήσω. Ότι θα θελα πάρα πολύ να αρχίσω να ανεβαίνω στις μουσικές σκηνές για να τραγουδάω και να έρχεται ο κόσμος μαζί μου και να επικοινωνώ άμεσα με το κοινό μου. Άλλα πράγματα είναι ωφέλιμα και άλλα μας θλίβουν.

 

 

Ποια είναι η γνώμη σας για τις πρόσφατες καταγγελίες στον καλλιτεχνικό χώρο;

Ένας από τους λόγους που εγκατέλειψα σταδιακά το θέατρο και ασχολήθηκα με το τραγούδι όπου ουσιαστικά κάνω δικές μου παραγωγές και δικά μου project ήταν και όλα αυτά που καταγγέλλονται τώρα. Πέρασα και εγώ από διαδικασίες όπου δέχτηκα σεξουαλικές παρενοχλήσεις, εκβιασμούς, λεκτική κακοποίηση. Δεν θέλω να κατονομάσω κάποιους δεν έχει σημασία έχουν κατονομαστεί αυτοί οι κύριοι, αλλά ένας από τους λόγους που εγκατέλειψα το θέατρο είχε να κάνει με την απογοήτευση που είχα λόγω όλων αυτών των άσχημων συμπεριφορών μέσα στο χώρο του θεάτρου. Και φυσικά τάσσομαι υπέρ των γυναικών και όλων των συναδέλφων μου και ανδρών και γυναικών που καταγγέλλουν. Μάλιστα πολλές περιπτώσεις είναι πολύ ακραίες όπου και εμένα την ίδια με σόκαραν, γιατί φυσικά δεν γνώριζα για όλα αυτά αλλά για ένα μέρος αυτών.

 

Απ’ όσο γνωρίζουμε κατάγεστε από την Ελασσόνα. Θέλετε να στείλετε ένα μήνυμα σε όσους επλήγησαν από τον σεισμό;

Στέλνω φυσικά την αγάπη μου και την συμπαράστασή μου. Έχω μιλήσει με τους περισσότερους φίλους και συγγενείς μου τηλεφωνικά. Είναι όλοι καλά, είμαστε σε επαφή συνέχεια. Αγωνιώ φυσικά για τον τόπο μου και ομολογώ ότι όλη αυτή την εβδομάδα έχω επηρεαστεί πάρα πολύ ψυχολογικά γιατί αγωνιώ και εγώ μαζί τους. Θέλω να πιστεύω ότι το κακό το μεγάλο πέρασε ότι μεγάλοι σεισμοί τελείωσαν και τώρα είναι απλά μικρές εκτονώσεις κατά μία έννοια μέχρι να αποκατασταθεί όλο αυτό, να ηρεμήσει δηλαδή ο εγκέλαδος. Αλλά με επηρέασε πάρα πολύ και με τάραξε πάρα πολύ και με τρόμαξε πάρα πολύ.

 

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;

Στις 18 του μήνα θα συμμετέχω σε ένα πολύ ωραίο project που διοργανώνει ο Δήμος Ηρακλείου με live streaming, φυσικά γιατί δεν μπορούμε διαφορετικά. Είναι μία συναυλία δική μου μαζί με ένα αφιέρωμα στη γυναίκα. Στη γυναίκα του σήμερα, στη γυναίκα μέσα στην καραντίνα και στη δύναμη με την οποία αντιμετωπίζουν οι γυναίκες όλη αυτή την περίοδο. Επιπλέον ετοιμάζω καινούργια τραγούδια, τα γράφω στο στούντιο και τα ετοιμάζουμε μαζί με τον Alfonso. Όταν με το καλό τελειώσει όλο αυτό το δύσκολο που περνάμε ως ανθρωπότητα και ως έθνος ελπίζουμε να κυκλοφορήσουμε τα καινούργια τραγούδια και να μπορέσουμε να κάνουμε το καλοκαίρι συναυλίες σε φεστιβάλ σε μουσικές σκηνές.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ