Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτισμός

Η Δέσποινα Ολυμπίου στο Χ-τύπο: “Κατάφερα να αντεπεξέλθω τα δυσάρεστα με δύναμη ψυχής”

Δημοσιεύθηκε

στις

Με μια πολυετή πορεία στο ελληνικό τραγούδι που περιλαμβάνει σημαντικές διακρίσεις και συνεργασίες, η αλήθεια είναι πως οι συστάσεις για τη Δέσποινα Ολυμπίου είναι περιττές.

Η αγαπημένη ερμηνεύτρια από την Κύπρο έχει καταφέρει να εδραιωθεί ως μια από τις πιο επιτυχημένες καλλιτέχνιδες της γενιάς της και απ’ ότι φαίνεται δεν σταματά εδώ!

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο της τραγούδι “Απουσία” παρουσιάζοντας έναν ιδιαίτερο ήχο και μεταφέροντας μια άκρως καλοκαιρινή διάθεση. Η ίδια μιλά σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Χ-τύπο και την Ιφιγένεια Μπελή για το παρασκήνιο της δουλειάς αυτής, ενώ μεταξύ άλλων αποκαλύπτει πώς την έχει επηρεάσει η πανδημία και ποιο θεωρεί το μεγαλύτερο επίτευγμα της καριέρας της. Τέλος, με αφορμή τη δική της προσωπική ιστορία στέλνει ένα δυνατό μήνυμα στήριξης σε όσους έχουν πέσει θύματα κακοποιητικών συμπεριφορών.

 

Πριν λίγες ημέρες κυκλοφόρησε το καινούργιο σας τραγούδι με τίτλο “Απουσία” σε μουσική Χ. Αηδόνη και στίχους της πρωτοεμφανιζόμενης Σ. Δαναβασίλη. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;

Μέσα στα χρόνια πορείας μου γνωρίζω κόσμο αρκετό και τυγχάνει να είμαι παλιά συνεργάτιδα και φίλη με τον ενορχηστρωτή του τραγουδιού, το Γιώργο Χατζή. Ο Γιώργος με τη σειρά του είναι συνεργάτης με τον συνθέτη Χρήστο Αηδόνη που μαζί συνεργάζονται σε μια ραδιοφωνική εκπομπή και δημιούργησαν αυτό το όμορφο project ανάδειξης καινούριων στιχουργών το οποίο επικροτώ και υποστηρίζω όχι μόνο εμπράκτως, αλλά και με ενθουσιασμό. Όταν οι ίδιοι λοιπόν δημιούργησαν το συγκεκριμένο τραγούδι, σκέφτηκαν πως μου ταιριάζει και επικοινώνησαν μαζί μου. Δέχτηκα με χαρά να συμμετέχω στη δουλειά αυτή, επειδή μου άρεσε το concept και είχα εμπιστοσύνη στους συνεργάτες μου σε σχέση με το τελικό αποτέλεσμα.

 

Πώς είναι για σας να δουλεύετε με νέους ανθρώπους του χώρου;

Θέλω πολύ να είμαι υποστηρικτής νέων παιδιών που ξεκινούν γεμάτοι όνειρα και στόχους. Εάν μπορέσω να βοηθήσω με όποιο δυνατό τρόπο γίνεται, θα είναι μεγάλη μου χαρά και ικανοποίηση, να προσφέρω τη φωνή μου, την αισθητική μου, τις γνώσεις μου και να με τιμήσουν με την εμπιστοσύνη τους.

 

Το κομμάτι διακρίνεται για την τζαζ – λάτιν διάθεσή του. Θα επιχειρούσατε να κάνετε έναν δικό σας δίσκο με τέτοιο ήχο;

Έχω κυκλοφορήσει παρόμοιες ή ιδιαίτερου ύφους δουλειές στο παρελθόν. Θα σας πω ορισμένους τίτλους για να καταλάβετε… «Ανθοδέσμη», «Κοίτα με», «Όπου μας πάει η καρδιά», «Αν βουληθώ», «Σταθερά», «Χάρισμα σου»… τραγούδια που δεν είναι ποπ ούτε λαϊκά. Θα ήθελα πολύ να διασκευάσω στο μέλλον αγαπημένα μου τραγούδια σε αυτή τη τζαζ – μπλουζ διάθεση.

 

Το lockdown σας δυσκόλεψε στην παραγωγή όχι μόνο του τραγουδιού αυτού; Γενικότερα τι εμπόδια έχει επιφέρει στη δουλειά σας;

Δυστυχώς κάτω υπό τις υπάρχουσες συνθήκες δε μπορούμε να δουλέψουμε. Κάνουμε υπομονή και όνειρα για το μέλλον. Διψάμε όλοι για συνεργασίες, για δημιουργία, για ανάσα. Η μουσική και το τραγούδι είναι το οξυγόνο μας και για πολλούς αν όχι τους περισσότερους είναι η επιβίωσή μας. Χρειάζεται καλή διαχείριση των αποθεμάτων μας και να σκεφτόμαστε ρεαλιστικά και αισιόδοξα μαζί. Να λέμε συνέχεια «θα περάσει» και θα το ξεπεράσουμε κι αυτό.

 

 

Σε προσωπικό επίπεδο πώς σας έχει επηρεάσει αυτή η κατάσταση;

Πέραν της φοβίας μην κολλήσουμε έναν θανατηφόρο ιό εμείς και οι αγαπημένοι μας, της κούρασης που επέρχεται με τη συνεχή σύσταση προσοχής, των περιοριστικών μέτρων, της απαγόρευσης και της στέρησης της ελευθερίας μας, έχουμε εντούτοις πολλά θετικά για να εστιάσουμε σε αυτά για να μη μας πιάσει κατάθλιψη. Είμαι από αυτούς που προσέχουν πολύ και τηρώ τα μέτρα με ευλάβεια. Δε σας κρύβω πως τον πρώτο καιρό είχα αγχωθεί πολύ. Είμαι όμως και από τις τυχερές που έχω ένα παιδάκι να μεγαλώσω , που αυτό από μόνο του είναι η προσωποποίηση της χαράς και μια μόνιμη και συνεχή εργασία και απασχόληση. Έπειτα έχω την οικογένεια μου, τις φίλες και φίλους μου που δεν σταματώ να επικοινωνώ και να νοιάζομαι.

 

Κάνοντας μια ανασκόπηση της καριέρας σας, αλλά και της ζωής σας γενικότερα, ποιο θα λέγατε ότι είναι το μεγαλύτερο επίτευγμά σας;

Στην καριέρα μου, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο το μεγαλύτερο επίτευγμα είναι η εκτίμηση που λαμβάνω από συνεργάτες και αγνώστους. Οι πολλές συγκινήσεις, οι αναμνήσεις, τα ταξίδια και όλα όσα με δίδαξαν και με έκαναν αυτό που είμαι σήμερα. Έχω ένα υγιές καθημερινό περιβάλλον και εισπράττω αγάπη, επομένως είμαι ευγνώμων για ό,τι έχω καταφέρει και ό,τι ζω επί της παρούσης.

 

Έχετε αναφέρει στο παρελθόν ότι θα ξαναπηγαίνατε στη Eurovision αλλά με αγγλικό στίχο. Είστε πρόθυμη γενικά στο να κάνετε κάποια ξενόγλωσση δουλειά μελλοντικά;

Ζώντας και δουλεύοντας στην Ελλάδα δεν είχα σκεφτεί ποτέ να ηχογραφήσω ένα τραγούδι στα αγγλικά. Δε χρειάστηκε. Στη Eurovision όμως είναι διαφορετικό. Εκεί απευθύνεσαι σε ένα τεράστιο κοινό, σε παγκόσμιο επίπεδο, που για να συνεννοηθείς πρέπει να μιλήσεις στα αγγλικά. Τουλάχιστον σε αυτή τη γλώσσα μπορείς να επικοινωνήσεις και να σε καταλάβουν. Ναι μεν η μουσική είναι μια παγκόσμια γλώσσα θα μπορούσε να πει κανείς, αλλά καλό θα ήταν να τραγουδήσεις και κάτι το οποίο είναι κατανοητό ή τουλάχιστον παγκοσμίως οικείο στο αυτί του κάθε ακροατή.

 

 

Πρόσφατα σας παρακολουθήσαμε και στο Just the 2 of Us σαν “coach”. Πώς ήταν αυτή την εμπειρία; Θα ξανακάνατε κάτι παρόμοιο στο μέλλον (π.χ. κριτής σε κάποιο show τραγουδιού);

Ήταν μια πολύ ευχάριστη και διδακτική εμπειρία και αν σε κάποια ανάλογη περίοδο στη ζωή μου είχα χρόνο, θα το ξαναέκανα. Ιδιαίτερα τώρα που έχω και γνώση της διαδικασίας και ξέρω τι να προσέξω και πως να διαχειριστώ καλύτερα την τηλεόραση, προς όφελος όλων.

 

Με αφορμή τις καταγγελίες για παρενοχλήσεις και κακοποιητικές συμπεριφορές στον καλλιτεχνικό χώρο βγήκε στην επιφάνεια και η δική σας εξομολόγηση ότι έχετε πέσει 2 φορές θύμα. Πώς σας έχουν επηρεάσει αυτά τα βιώματα; Θα θέλατε να στείλετε κάποιο μήνυμα σε όσους έχουν υποστεί παρόμοιες συμπεριφορές;

Παρόλο το νεαρό της ηλικίας μου και την απειρία μου κατάφερα να αντεπεξέλθω τα δυσάρεστα με δύναμη ψυχής και σοβαρότητα. Δυστυχώς έχασα τον αυθορμητισμό μου και «κλείδωσα» κατά κάποιο τρόπο. Δεν θεοποιούσα κανέναν για το ταλέντο του, αλλά τον θαύμαζα όταν τον γνώριζα από κοντά και διαπίστωνα πως άξιζε τον θαυμασμό και την εκτίμησή μου, πρώτα ως άνθρωπος και μετά ως καλλιτέχνης. Έπειτα κατάφερα να διαχωρίζω το ένα από το άλλο, να χειροκροτώ δηλαδή το χάρισμα και να θαυμάζω μόνο τους ακέραιους χαρακτήρες. Δεν χαρίστηκα για κανέναν και στο όνομα της καριέρας δε θυσίασα τις αξίες μου. Είμαι πολύ περήφανος και καθαρός άνθρωπος. Συμβουλεύω όσα παιδιά πέσουν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης, εκβιασμών, λεκτικής βίας ή βιώσουν κάποιου είδους επίθεσης, να μιλήσουν, να φωνάξουν, να αντιδράσουν και να μη φοβηθούν κανέναν και τίποτα. Ζούμε πλέον σε μια εποχή που όλα αυτά έχουν γίνει γνωστά και υπάρχει κατανόηση και υποστήριξη.

 

Ποια είναι τα σχέδιά σας (είτε επαγγελματικά είτε προσωπικά) για το μέλλον;

Έχω έτοιμα δύο τραγούδια για κυκλοφορία. Το ένα έφερε το άλλο μέσα σε καιρούς δύσκολους, αλλά η δίψα και η όρεξη για δημιουργία δε στερεύει. Αφήνω τα πράγματα να κυλήσουν όπως τα φέρνει η ζωή και οι συνθήκες, χωρίς μιζέρια και όλα θα γίνουν όταν πρέπει να γίνουν. Η «Απουσία» πρέπει να κάνει τον κύκλο της, να ταξιδέψει και να κάνει αυτούς που θα την ακούσουν να χαμογελάσουν και να ξεχαστούν έστω και για λίγο και έπειτα θα κυκλοφορήσω το επόμενο. Όταν με το καλό τελειώσει ο εγκλεισμός και η απαγόρευση, εύχομαι να τραγουδήσω ξανά σε κοινό σε μια όμορφη συνεργασία.

 

Μπορείτε να ακούσετε την “Απουσία” παρακάτω:

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ