Ελάτε στην παρέα μας

Διονύσου

Ημέρες Κινηματογράφου Δροσιάς: Το πρόγραμμα των προβολών για τον Μάρτιο 2023

Δημοσιεύθηκε

στις

Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ημέρες Κινηματογράφου», η Ομάδα Πολιτισμού Δροσιάς του Δήμου Διονύσου με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Θερβάντες και της Πρεσβείας της Αργεντινής  προβάλλει την ταινία «Η αιχμάλωτη» του Gaston Biraben.

Κάνει, επίσης, αφιέρωμα στο ελληνικό ντοκιμαντέρ προβάλλοντας τα βραβευμένα ντοκιμαντέρ «Μια αγκαλιά για την Τρίτη e-λικία» της Ξένιας Τσιλοχρήστου, «Άλλος δρόμος δεν υπήρχε» του Σταύρου Ψυλλάκη και «Encardia, η πέτρα που χορεύει» του Άγγελου Κοβότσου.

 Οι Σκηνοθέτες θα είναι κοντά μας στις προβολές των ταινιών τους

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κώστας Μαντάς

Επιμέλεια και ανάλυση ταινιών: Καίτη Λεκάκου

Ψηφιακή επιμέλεια: Βάσια Σκυλακάκη

Δευτέρα, 6 Μαρτίου 2023

 «Η αιχμάλωτη» (Cautiva). του Gaston Biraben

Η Κριστίνα, ένα 15χρονο κορίτσι, οδηγείται μια μέρα από το αυστηρό καθολικό της σχολείο στο Μπουένος Άιρες  στο γραφείο ενός δικαστή, ο οποίος της αποκαλύπτει ότι στην πραγματικότητα  είναι κόρη ενός νεαρού ζευγαριού στρατευμένων αρχιτεκτόνων, που εξαφανίστηκαν τη δεκαετία του 70.Η προσαρμογή της Κριστίνα στη νέα πραγματικότητα είναι το κύριο θέμα του σκηνοθέτη και εδώ βρίσκεται και η αλληγορία του για τα βαθιά τραύματα της Αργεντινής.

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Gaston Biraben   –   Αργεντινή  /2003 /115’

Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2023

«Μια αγκαλιά για την Τρίτη e-λικία» της Ξένιας Τσιλοχρήστου

Ένα ντοκιμαντέρ για την ισότιμη πρόσβαση των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας στον ψηφιακό κόσμο, ώστε να μην καταπατάται κανένα ανθρώπινο δικαίωμα στην πορεία της τεχνολογικής εξέλιξης. Το ντοκιμαντέρ είναι μια παραγωγή της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης People behind..

Σκηνοθεσία:  Ξένια Τσιλοχρήστου  –  Παραγωγή: People behind   /2021/ 32’

Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2023

«Άλλος δρόμος δεν υπήρχε» του Σταύρου Ψυλλάκη

Στην ταινία παρακολουθούμε την περιπέτεια των ανθρώπων που δίνουν  ένα παράδειγμα ζωής κάτω από ασύλληπτες συνθήκες διαβίωσης. Ήρωες που πιστεύουν όχι μόνο σε ιδεολογίες, αλλά στον ίδιο τον άνθρωπο και την αξιοπρέπειά του. Η ταινία στηρίζεται στο βιβλίο που έγραψαν ο Νίκος και η Αργυρώ Κοκοβλή για τους αντάρτες, που μετά τον εμφύλιο κρύβονταν για 14 χρόνια στο Ν. Χανίων, φυγαδεύτηκαν στην Ιταλία και από εκεί στην Τασκένδη και επαναπατρίστηκαν πολύ αργότερα.

Βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου το 2010.

Βραβείο στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας το 2009.

Βραβείο Κοινού στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στη Λευκωσία το 2009.

Σενάριο- Σκηνοθεσία: Σταύρος Ψυλλάκης      –   Ελλάδα/ 2009 /87’

Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2023

«Encardia, η πέτρα που χορεύει» του Άγγελου Κοβότσου

Το ντοκιμαντέρ είναι ένα γοητευτικό ταξίδι στην πλούσια μουσική παράδοση, τη γλώσσα και την κουλτούρα των ελληνόφωνων χωριών της Κάτω Ιταλίας. Τα μέλη του μουσικού συγκροτήματος Encardia τριγυρίζοντας τα χωριά του Salento γνωρίζουν τη διάλεκτό τους «γκρίκο» και εμπλουτίζουν τις εμπειρίες και τα βιώματά τους από έναν πολιτισμό που χάνεται.

Η ταινία έχει αποσπάσει το Μεγάλο Βραβείο Κοινού στο Φ.Ν.Θ. το 2012 και Βραβείο και τιμητική διάκριση στο Φ. Cinema del Reale to 2012.

Σενάριο- Σκηνοθεσία: Άγγελος Κοβότσος

Μουσική: Encardia   –   Ελλάδα /2012 / 80’

Οι προβολές γίνονται στις 20.00’ στο Πολιτιστικό Κέντρο Δροσιάς, Γρ. Λαμπράκη 19.

Είσοδος ελεύθερη

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ