Ελάτε στην παρέα μας

Νέας Ιωνίας

Εικόνες από την “Πόλη” στολίζουν τον Ιωνικό Σύνδεσμο

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα εγκαίνια της Έκθεσης, «στην Πόλη» πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες σε ευχάριστο κλίμα από τον Ιωνικό Σύνδεσμο.

Κατά την διάρκεια της Έκθεσης  παρουσία πλήθους κόσμου βραβεύθηκαν από τον Σύνδεσμο,  με «Εύφημο Μνεία», ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Δρ. Γρηγόριος Βλασσάς, η  Πρόεδρος της Ελληνικής  Φωτογραφικής Εταιρείας παράρτημα Πρέβεζας,  Αικατερίνη Κορωναίου, ο διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και υποψήφιος διδάκτορας Βασίλειος Βλασσάς, η υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Μαρκέλλα Μιχαλάκη και ο Ιωάννης Βλασσάς.

Οι πέντε προαναφερόμενοι βραβευθέντες αποτύπωσαν με μια εξαίρετη φωτογραφική προσέγγιση  την ζωή στην Κωνσταντινούπολη ιδωμένη κάτω από το πνεύμα του νόστου αναδεικνύοντας μέσα από την αξιόλογη και ιδιαίτερη φωτογραφική τους ματιά πολλές αλήθειες που συμβαίνουν στην όμορφη και γεμάτη μνήμες «Πόλη».

 

 

Χαρακτηριστικά ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Δρ. Γρηγόριος Βλασσάς τόνισε: «Βλέπουμε τις φωτογραφίες μας  ως ένα τρόπο αφήγησης μιας ιστορίας και όχι ως μία απλή καταγραφή.  Οι φωτογραφίες  αποτελούν τον τρόπο έκφρασης μας μέσα στο χωρόχρονο χωρικά, χρονικά, εννοιακά,  αναδεικνύοντας  ρωγμές, κοινωνικές, οικονομικές, ιδεολογικές που μας κάνουν  να βλέπουμε και να αισθανόμαστε διαφορετικά  τα δρώμενα γύρω μας.  Οι συμμετέχοντες είναι καλλιτέχνες που με τα έργα τους συνομιλούν με το  παρόν του παρελθόντος μας,  μέσα από  μια  χειραγώγηση των αναμνήσεων και ιδωμένη  ως συνέχεια του νήματος της ιστορίας. Η  έκθεση, «στην πόλη» έχει μια γερή δόση ρεαλισμού. Οι φωτογραφίες από τους πέντε  καλλιτέχνες ξυπνούν τον σύγχρονο στοχασμό  πάνω στην φύση της φωτογραφικής εικόνας, πάνω στην σχέση της φωτογραφίας και της μνήμης. Η φωτογραφία ιδωμένη ως φωτογραφική τεκμηρίωση είναι πρωτίστως ένα κατασκεύασμα πολλών διαφορετικών πολιτισμικών παραγόντων. Η αντίδραση του φωτογράφου μπροστά στην προοπτική της συρρίκνωσης της μνήμης με θέμα τις κοινωνικές διαφορές , τους κοινωνικούς προβληματισμούς και τους τρόπους  διαχείρισης της φωτογραφικής εμπειρίας μας ταξιδεύει με το βλέμμα των δημιουργών  Βασίλη Βλασσά, Μαρκέλλα Μιχαλάκη, Ιωάννη Βλασσά, Αικατερίνη Κορωναίου και φυσικά το δικό μου».

Επιμελητής της έκθεσης ήταν ο λογοτέχνης  Γιάννης Βέλλης.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, η Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, Περιβάλλοντος και Δημοτικής Συγκοινωνίας του Δήμου Νέας Ιωνίας, Αγγελική Σακκαλόγλου, η πρόεδρος του ΚΕΒΡΕΦΟ του Δήμου Νέας Ιωνίας, Ελένη Γρίβα, ο πρόεδρος του Κέντρου Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.), και της Ενώσεως Σπάρτης Μικράς Ασίας, Λουκάς Χριστοδούλου και μέλη συλλόγων και φορέων της πόλης μας.

Η διάρκεια της έκθεσης παρατείνεται μέχρι την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ