Ελάτε στην παρέα μας

Ηρακλείου Αττικής

Διείσδυση στο “Κιβώτιο” από τη Λέσχη Ανάγνωσης

Δημοσιεύθηκε

στις


Η 36η συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης Ενηλίκων της Βιβλιοθήκης Δήμου Ηρακλείου Αττικής πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες στο Αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης. Το βιβλίο που συζητήθηκε ήταν Το Κιβώτιο του Άρη Αλεξάνδρου (1922-1978), έργο σταθμός στη νεοελληνική πεζογραφία και σπουδαίο δείγμα μοντερνισμού χάρη στη γραφή και την αφηγηματική τεχνική του.
Ποιητής και μεταφραστής των Ντοστογιέφσκη, Μαγιακόφσκι, Μπαλζάκ κ.ά., ο Αλεξάνδρου υπήρξε ο «συγγραφέας του ενός βιβλίου, αλλά τι βιβλίου», όπως σημειώνεται στον πρόλογο της γαλλικής μεταφοράς του Κιβωτίου από τις εκδόσεις Le Passeur (2003). Γραμμένο στην Αθήνα και στο Παρίσι, μεταξύ του 1966 και 1972, Το Κιβώτιο, εκδίδεται το 1974, δίνοντας το δικό του στίγμα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο της ελληνικής ιστορίας, αυτή της Εθνικής Αντίστασης και του Εμφυλίου Πολέμου, μέσα από μια καθόλα κριτική και σκεπτικιστική ματιά στην στρατηγική και πολιτική του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Κατάθεση Ψυχής
Πέρα από ένα πολιτικό μυθιστόρημα, το Κιβώτιο είναι κατάθεση ψυχής, η εκ των βαθέων εξομολόγηση ενός ανθρώπου, που ανακινεί μνήμες, συνθέτει, αποσυνθέτει και ανασυνθέτει βιώματα και γεγονότα, αλήθειες και ψέματα, στην προσπάθειά του να φτάσει στην ιστορική αλήθεια και πιο πέρα από αυτήν, στην αλήθεια τη δική του, στην Αλήθεια της ανθρώπινης ύπαρξης. Στοχασμός πάνω στο Λόγο και τη γραφή, πάνω στη μνήμη, πάνω στο αυθαίρετο και παράλογο της εξουσίας, πάνω στον ανθρωπισμό και στην ανθρώπινη μοίρα, το Κιβώτιο εκφράζει την αγωνία ενός ανθρώπου που μάχεται για τα ιδανικά του, που αμφισβητεί, που διεκδικεί την προσωπική του ταυτότητα και ελευθερία. Έτσι, το έργο του Αλεξάνδρου, μέσα από το συμβολισμό ενός άδειου κιβωτίου, καταλήγει να είναι έργο πανανθρώπινο και ως εκ τούτου διαχρονικό.
Στη συνάντηση, εκτός από τη θεματική, το συμβολικό, αλληγορικό και βιωματικό χαρακτήρα του βιβλίου, συζητήθηκε η ζωή του συγγραφέα, προσεγγίστηκε η γλώσσα και το ύφος της γραφής, η δομή και η τεχνική της αφήγησης, διαβάστηκαν αποσπάσματα. Ο Λευτέρης Λαγόπουλος, εκπαιδευτικός και υπεύθυνος συντήρησης των βιβλίων στη Βιβλιοθήκη Ηρακλείου, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για την καίρια και πάλι συνεισφορά του, παρουσίασε και ανάλυσε το ιστορικό πλαίσιο της περιόδου που πραγματεύεται το βιβλίο, δίνοντας συνοπτικά και περιεκτικά τη σφαιρική εικόνα μιας ολόκληρης εποχής, μέσα κι έξω από την χώρα μας.

Φινάλε
Με τη συνάντηση αυτή κλείνει η φετινή σεζόν της Λέσχης με τους ανθρώπους της να φωνάζουν “Ένα μεγάλο μπράβο σε όλα τα μέλη, που με το συνεχές ενδιαφέρον τους, τη συνεργασία τους και την αγάπη τους, έκαναν τις συζητήσεις πραγματικά ουσιαστικές και εποικοδομητικές”.
Το επόμενο ραντεβού της Λέσχης θα είναι στις 14 Οκτωβρίου με την τριλογία του Μίλαν Κούντερα «Η βραδύτητα», «Η ταυτότητα», «Η άγνοια».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ