Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτισμός

Γεννήθηκε ένας πολιτικός θεσμός στην Πεύκη (photos)

Δημοσιεύθηκε

στις


Το ΠΕ.Α.Π. Δήμου Λυκόβρυσης Πεύκης  διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία το 1ο τριήμερο φεστιβαλ Παράδοσης, Λαογραφίας και Πολιτισμού στις 24, 25 & 26 Απριλίου, στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης. Το Φεστιβάλ προσέλκυσε πλήθος κόσμου και έθεσε τα θεμέλια, ώστε τα επόμενα χρόνια να καθιερωθεί ως θεσμός στο Δήμο.  Η Πρόεδρος του ΠΕ.Α.Π., κα Μαρίνα Πατούλη – Σταυράκη τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η διατήρηση και η αναβίωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αποτελεί ιστορική και εθνική αναγκαιότητα στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε. Η ελληνική κουλτούρα, η λαογραφία και η αδιάλειπτη και διηνεκής πολιτιστική μας παρακαταθήκη εξασφάλισαν την επιβίωση του έθνους μας και την ανάδειξή του διαχρονικά στο διεθνές ιστορικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι».

Στο Φεστιβάλ συμμετείχαν:
24 Απριλίου: Ο Προοδευτικός Σύλλογος ΜΑΡΛΑ – ΜΑΜΑΔΟΥ Τήνου παρουσίασε την αναπαράσταση του Τηνιακού Γάμου (επιμέλεια Αργύρης Καγιώργης) καθώς και ήθη και έθιμα της Πατρίδας μας και Σύλλογος Ποντίων «Νίκος Καπετανίδης» παρουσίασε πυρρίχιους χορούς (επιμέλεια Γιώργος Παπαδόπουλος).
25 Απριλίου: Το χορευτικό του ΠΕ.Α.Π. – Εθνομουσικολογικό Ίδρυμα Ζήση συμμετείχε με τις ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ: θρύλοι, παραμύθια και παραδόσεις των ελληνικών νησιών. Η μουσική και ο χορός των νησιών μας ταξίδεψαν τους θεατές σε ένα φανταστικό ταξίδι αφήγησης, διάδρασης και καλλιτεχνικής δημιουργίας (επιμέλεια Μαρία Μπαφαλούκου).
26 Απριλίου: Ο Σύλλογος Κρητών Πεύκης – Λυκόβρυσης “Ο Τάλως” παρουσίασε αναλυτικά τις φορεσιές από διάφορες περιοχές της ΚΡΗΤΗΣ καθώς και χορούς της Μεγαλονήσου σε τρεις κατηγορίες: ΣΙΓΑΝΟΙ ΣΥΡΤΟΙ ΚΑΙ ΠΗΔΗΧΤΟΙ με την σειρά που απαντώνται στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της Κρήτης. Το λαογραφικό μέρος της εκδήλωσης παρουσίασε ο Λαογράφος και Χοροδιδάσκαλος του συλλόγου Γιώργος Φραγκάκης. Το μουσικό συγκρότημα του Γιάννη Μακριδάκη συνόδευσε την καλλιτεχνική βραδιά.

“Η τεράστια ανταπόκριση του κόσμου, η από καρδιάς συμμετοχή των συλλόγων, η ανόθευτη αγάπη για την Παράδοση, οι αξίες και ο σεβασμός που παράγει ο Πολιτισμός μας σε συνδυασμό με τη σύγχρονη αναγκαιότητα διατήρησης και ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς δημιουργούν τα εχέγγυα ώστε το φεστιβαλ να καθιερωθεί ως διαχρονικός θεσμός στο Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης” τονίζεται στην ανακοίνωση του Νομικού προσώπου του Δήμου.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ