Ελάτε στην παρέα μας

Αφιερώματα

Αφιέρωμα: Tα Βόρεια Προάστια στη “μεγάλη οθόνη” – 11 χρόνια χωρίς το Γιάννη Δαλιανίδη

Δημοσιεύθηκε

στις

Σαν σήμερα το 2010 “έσβησε” μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες που σημάδεψαν τον ελληνικό κινηματογράφο.

Ο Γιάννης Δαλιανίδης ήταν ένας από τους πυλώνες της “χρυσής εποχής” του σινεμά στη χώρα μας με παραγωγές που δεν έσπασαν μόνο τα εγχώρια ταμεία, αλλά έκλεψαν και τις εντυπώσεις κοινού και κριτικών στο εξωτερικό.

Ζωή Λάσκαρη, Μάρθα Καραγιάννη, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Τζένη Καρέζη ήταν λίγες μόνο από τις “μούσες” του σπουδαίου σκηνοθέτη δεν ήταν όμως οι μοναδικές! Πολλές περιοχές των Βορείων Προαστίων είχαν την ευκαιρία να “πρωταγωνιστήσουν” στις ταινίες του Γιάννη Δαλιανίδη συνθέτοντας το σκηνικό για κάποιες από τις πιο εμβληματικές σκηνές στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου. Ο Χ-τύπος λοιπόν ανέσυρε τα πιο διάσημα “κινηματογραφικά πλατό” των Βορείων Προαστίων και σας τα παρουσιάζει σε ένα απολαυστικό αφιέρωμα.

 

Χριστίνα (1960)

Βρισκόμαστε στην ειδυλλιακή οδό Όθωνος της Κηφισιάς. Ο τότε κατάφυτος χωματόδρος αν και ασφαλτοστρωμένος σήμερα έχει την παραμυθένια εικόνα του χθες. Μια εικόνα που μεταξύ άλλων μας φέρνει στο νου τον Ντίνο Ηλιόπουλο με την Τζένη Καρέζη οι οποίοι κατέστρωναν τα μελλοντικά σχέδιά τους καθήμενοι στις βαλίτσες τους στην ταινία «Χριστίνα».

 

Η Ψεύτρα (1963)

Λίγα χρόνια μετά, στο θρυλικό καφενεδάκι Αλάσκα στην Κηφισιά και την ταινία «Η Ψεύτρα» ο Γιώργος Πάντζας καθόταν σε ένα από τα τραπέζια του μαγαζιού όταν συναντιόταν με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Κώστα Βουτσά.

 

Φωτογραφία: hellenicfilms.gr

 

Κορίτσια για φίλημα (1964) και Μερικοί το προτιμούν κρύο… (1963)

Στο αντίστοιχο Hollywood της Ελλάδας, καθόταν επίσης και η Μάρθα Καραγιάννη με τον Αντρέα Ντούζο στο «Κορίτσια για Φίλημα», όπως και η Χλόη Λιάσκου με τον Κώστα Βουτσά πίνοντας τον καφέ τους στο«Μερικοί το προτιμούν Κρύο» σε τραπεζάκι φτιαγμένο από κορμό πεύκου.

Το ίδιο ζευγάρι βλέπουμε και στη διάσημη γέφυρα του Κεφαλαρίου. Με την γάργαρη πηγή από κάτω αποτέλεσε για χρόνια κάτι σαν την Fontana di Trevi, αφού λέγεται πως όποιος κάτοικος καθόταν εκεί, συνήθιζε να ρίχνει δύο κέρματα κάνοντας μια ευχή. Αν το ένα καπάκωνε το άλλο η ευχή ήταν σίγουρο πως θα πραγματοποιηθεί. Ο Κώστας Βουτσάς με την Χλόη Λιάσκου παλεύουν για ένα φιλί μπροστά στη λίμνη στην οποία εντέλει κατά λάθος βουτούν!

Φωτογραφία: newsbeast.gr

Φωτογραφία: Ατάκες Ελληνικού Κινηματογράφου (facebook)

Και δεν τελειώνουμε εδώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το «Μερικοί το προτιμούν Κρύο» είναι το πρώτο μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη και ότι εκτός από την Κηφισιά, τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν και στην περιοχή του Παπάγου. Συγκεκριμένα μιλάμε για τις σκηνές στο σπίτι της οικογένειας Αγγέλου που γυρίστηκαν στου Παπάγου, στην οδό Αναστάσεως 145.

 

Ραντεβού στον αέρα (1966)

Μιας ομάδα νέων (Κώστας Βουτσάς, Ανδρέας Ντούζος, Γιάννης Βογιατζής) που υπηρετούν στην αεροπορία, μπαίνουν σε μπλεξίματα με τους έρωτές τους (Μάρθα Καραγιάννη, Ελένη Προκοπίου, Χλόη Λιάσκου, Αννίτα Δαλέζιου) και από την ομοιότητα μιας γυναίκας με μια διάσημη καλλιτέχνιδα (Ρένα Βλαχοπούλου). Μια ξεκαρδιστική ταινία με πλάνα της οποίας γυρίστηκαν στην αεροπορική βάση της Αεροπορικής Βάσης Δεκέλειας (Τατόι).

 

Φωτογραφία: ellinikoskinimatografos.gr

 

Μια κυρία στα μπουζούκια (1967)

Ο επιβλητικός Πύργος, ένα από τα παραδοσιακότερα σπίτια των Βορείων Προαστίων φιλοξένησε πολλές από τις σκηνές της ταινίας «Μια κυρία στα Μπουζούκια» με την Ζωή Λάσκαρη, την Μαίρη Χρονοπούλου την Μάρθα Καραγιάννη τον Κώστα Βουτσά και τον Φαίδωνα Γεωργίτση. Στα πολυτελή σαλόνια του η μάγκισσα ιδιοκτήτρια χόρευε γοητεύοντας τα πλήθη, ενώ η υπηρέτρια της Μάρθα Καραγιάννη υποδεχόταν το μνηστήρα της υποδυόμενη την πάμπλουτη κυρία της…

Φωτογραφία: filmy.gr

 

Η Παριζιάνα (1969

Η Πελαγία (Ρένα Βλαχοπούλου) είναι μια συνοικιακή μοδίστρα από τη Νέα Φιλαδέλφεια. Η αδελφή της, η Ελένη (Έρρικα Μπρόγιερ), την προτρέπει να ανοίξει μια μπουτίκ στο Κολωνάκι. Μαζί με δύο φίλους τους, τον γιεγιέ Βαγγέλη (Βαγγέλης Σειληνός) και τον ζωγράφο Λεωνίδα (Χρόνης Εξαρχάκος), που θέλουν να κερδίσουν την καρδιά της Ελένης, φεύγουν για διαφημιστική φωτογράφιση στη Μύκονο, όπου η Πελαγία αυτοπλασάρεται ως διάσημη μοντελίστ από το Παρίσι, και από εκεί ξεκινά μια σειρά από περιπέτειες και παρεξηγήσεις! Το σπίτι που υποτίθεται ότι έμεναν η Πελαγία με την Ελένη βρίσκεται στην οδό Κρήτης 28, στη Νέα Χαλκηδόνα, ενώ τα γυρίσματα του νησιού πραγματοποιήθηκαν πράγματι στη Μύκονο.

Φωτογραφία: exploringgreece.tv

Φωτογραφία: exploringgreece.tv

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ