Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτισμός

Άννα Ψυχογιού: “Με το νέο δίσκο θέλω να ρισκάρω” – Αποκλειστική συνέντευξη

Δημοσιεύθηκε

στις

Με μια μοναδική χροιά και έναν ιδιαίτερο ήχο, η Άννα Ψυχογιού αποτελεί μια ξεχωριστή παρουσία στο χώρο της μουσικής, η οποία συστήθηκε στο κοινό το 2016 και έκτοτε έχει καταφέρει να “μαγέψει” το κοινό με τα τραγούδια της και μεταξύ αυτών και την επιτυχία “Μάγια θα κάνω”.

Η χαρισματική ερμηνεύτρια μιλά αποκλειστικά στον Χ-τύπο και την Ιφιγένεια Μπελή για τις μεγάλες στιγμές της στο τραγούδι, την εκπομπή “Πες τα στην Άννα” και αποκαλύπτει τα πάντα για τον καινούργιο της δίσκο με τίτλο “Τσίρκο”.

Πώς ξεκίνησε για σας το “μουσικό ταξίδι”;
Τα πρώτα επαγγελματικά βήματα έγιναν όταν έβγαλα το πρώτο μου τραγούδι πριν 4 χρόνια το “Έτσι μ’αρέσει να ζω” του Σπύρου Λιβέρη. Μετά ακολούθησε ο πρώτος μου δίσκος με τίτλο “Ρέντα”, που υπογράφει ο Παύλος Συνοδινός. Εκεί κάπου ήταν το κομβικό σημείο το 2018, που μετά με επέλεξε και ο κος Διονύσης Σαββόπουλος για το Άλσος, ως νέα φωνή της γενιάς μου και μετά ο κος Μανώλης Λιδάκης στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο που συνεργαστήκαμε.
Ήμουν από τα παιδιά που κρατούσε την βούρτσα στον καθρέφτη και τραγουδούσα και ήξερα ότι όταν μεγαλώσω αυτό θα κάνω. Μικρή έγραφα μουσική, μελωδία και στίχους. Αυτό τώρα ξαναήρθε μέσα μου, το οποίο το είχα ξεχάσει, και μες την καραντίνα έχω αρχίσει και γράφω τραγούδια. Έχω ήδη γράψει 3 που το ένα – ένα ζεϊμπέκικο – σίγουρα θα κυκλοφορήσει, σε στίχους και μουσική δική μου. Μπορώ να πω ότι μου έχει δώσει δύναμη μες το lockdown αυτό γιατί γράφω μουσική, παίρνω την κιθάρα που μέσα στην προηγούμενη καραντίνα άρχισα να μαθαίνω, οπότε αυτή η κατάσταση εμένα μου έχει δώσει και αυτό, ότι ετοιμάζω το νέο μου δίσκο.

Η δουλειά σας χαρακτηρίζεται από έναν πολύ ιδιαίτερο ήχο. Ποιες είναι οι επιρροές σας και πώς θα χαρακτηρίζατε εσείς το είδος που τραγουδάτε;
Επειδή είμαι φύσει αντιδραστική δεν μπορώ να μπω σε ένα “καλούπι”, να με βάλω εγώ η ίδια σε μια θέση που μπορεί και να μην είμαι σε αυτή και να έχω ψευδαισθήσεις. Οπότε θα προτιμήσω κάθε άνθρωπος που ακούει τη μουσική μου και τη φωνή μου και να με τοποθετεί αυτός όπου θεωρεί. Γιατί το να πω ότι είμαι έντεχνη ή λαϊκή τραγουδίστρια – ροκ δεν είμαι σίγουρα, αλλά σίγουρα αγαπώ πολύ το λαϊκό και ανήκω στην έντεχνη σκηνή. Από εκεί και πέρα αγαπώ πολύ τα ρεμπέτικα, τα σμυρνέικα, την balkan μουσική, αγαπώ πολλά είδη. Μέσα σε αυτό νομίζω τα μπλέκω όλα μαζί κάπως.

Υπάρχει κάποιος καλλιτέχνης που θαυμάζετε και θα θέλατε να συνεργαστείτε;
Θαυμάζω πάρα πολλούς καλλιτέχνες, είναι πηγή έμπνευσης. Δεν υπάρχει πιο όμορφο πράγμα από το να θαυμάζεις άλλους ανθρώπους που και αυτοί κάνουν το ίδιο. Πιστεύω ότι θα έρθουν μόνες τους οι νέες συνεργασίες, δεν έχω στο μυαλό μου κάποιον συγκεκριμένο άνθρωπο αυτή τη στιγμή, γιατί ήμουν πολύ γεμάτη με τις δύο συνεργασίες (Σαββόπουλος – Λιδάκης), όπως επίσης και με την μπάντα από την Ισπανία τους Barcelona Gypsy Balkan Orchestra. Αυτοί ήταν όνειρό μου να τους γνωρίσω για αρχή, και καταλήξαμε να είμαστε φίλοι και φτιάξαμε μια διασκευή την “Τσιγγάνα” που λόγω Covid “κόλλησε” και δεν βγήκε το βίντεο. Οπότε νομίζω ότι μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια έγιναν πράγματα που ούτε εγώ η ίδια συνειδητοποιούσα ότι γίνονται.

Εκτός αυτών, έχετε και τη δική σας εκπομπή στο Youtube. Θα σκεφτόσασταν να το συνεχίσετε επαγγελματικά;
Αυτό ξεκίνησε στην πρώτη καραντίνα, όπου έκανα πολλά live στο Instagram και κατάλαβα ότι μου αρέσει πάρα πολύ η επικοινωνία με τον κόσμο. Όταν τελείωσε το lockdown και δεν μπορούσαμε να κάνουμε live για αρκετό διάστημα, εγώ δεν μπορούσα να μην είμαι δημιουργική σε κάτι. Και σκέφτηκα να κάνω μια καλλιτεχνική εκπομπή, που έτσι και εγώ θα παρουσιάζω ανθρώπους που θέλουν να έρθουν να μιλήσουν και το βασικό συστατικό να είναι ο αυθορμητισμός και η αλήθεια εκείνη τη στιγμή. Δεν ξέρω εάν επαγγελματικά θα με ενδιέφερε, αλλά δεν μπορώ και να το αρνηθώ. Ίσως επειδή η δουλειά μου είναι το τραγούδι, δεν έχω δει μελλοντικά το “Πες τα στην Άννα”. Σίγουρα το αγαπώ πολύ και δεν θέλω να το σταματήσω.

Τι μπορούμε να περιμένουμε από τον καινούργιο δίσκο;
Ο καινούργιος δίκος που ετοιμάζουμε τώρα θέλω να είναι κάτι που θα προκαλέσει εμένα ώστε να είναι και σε κάποια σημεία “ακραίος”, να φοβηθώ να τον βγάλω. Αυτό έχω καταλάβει ότι θέλω να κάνω με το συναίσθημά μου. Να ρισκάρω και να μην πάρω μια πεπατημένη. Παλεύω πάρα πολύ με αυτό, να πάω κάπως “κόντρα” σε κάποια σημεία του χαρακτήρα και του εαυτού μου μέσα από το δίσκο. Τώρα είμαι σε ένα κομβικό σημείο που αναζητώ κάτι διαφορετικό, και αυτό μου έχει δώσει την πηγή δύναμης σε αυτή τη δύσκολη εποχή που περνάμε.
Ο δίσκος θα γίνει με ένα project που θα υπάρχει συνεισφορά από το κοινό – τώρα φτιάχνουμε την πλατφόρμα, όπου θα υπάρχουν δώρα ανάλογα με το τι προσφέρει κάθε φίλος. Είναι ένας τρόπος βοήθειας προς τους καλλιτέχνες να κάνουν νέα μουσική. Ο νέος δίσκος θα λέγεται “Τσίρκο”, περιλαμβάνει και μια συνεργασία με τον Σπύρο Γραμμένο και μέσα από αυτό θέλω να περάσω από όλα τα σημεία της ψυχής μας, από όλα τα συναισθήματα. Κλείνοντας, θέλω να πω στον κόσμο να κρατάνε θετικές τις σκέψεις και κάνουν όνειρα, γιατί δίνουν δύναμη τα όνειρα και οι στόχοι.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ