Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

Μύθοι και αλήθειες για τις εκλογές του φθινοπώρου

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη Ν.Δ. για το εάν στις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα, να οδηγήσει εκ νέου τη χώρα στις εκλογές το φθινόπωρο.

Το Μαξίμου διαψεύδει με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να διαμηνύει ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία και τη Συγγρού να ζητάει από τα στελέχη της να βρίσκονται σε διαρκή εκλογική ετοιμότητα.
Η φημολογία το τελευταίο διάστημα έχει ενταθεί, αλλά δύσκολα μπορεί να μιλήσει κανείς με βεβαιότητα για τις αποφάσεις του κ. Τσίπρα, σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία όπως η σημερινή.
Το μόνο βέβαιο για την ώρα, είναι πως η στρατηγική που ακολουθεί το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά για το τι πραγματικά θα συμβεί κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου.

Ας δούμε τις ενδείξεις που υπάρχουν και οι οποίες κάνουν πολλούς να πιστεύουν ότι μύρισαν εκλογές.

1. Εκλογικός νόμος: Η κυβέρνηση έδωσε μια μάχη, ξέροντας ότι το πλέον πιθανό είναι πως θα τη χάσει. Ωστόσο, κατάφερε να δώσει «αριστερό» στίγμα και να απαντήσει σε όσους την κατηγορούν για «δεξιά» και νεοφιλελεύθερη στροφή. Επίσης, πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι απώτερος στόχος του κ. Τσίπρας ήταν να γίνει εκ νέου ελκυστικός στο ακροατήριο που τον στήριξε στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις. Στο παρασκήνιο λέγεται ότι επιδίωξή του ήταν να ταυτίσει το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι με τη Ν.Δ. λόγω της απόρριψης της απλής αναλογικής. Εμφανίστηκε ως ο εκφραστής της νέας Κεντροαριστεράς και συνομίλησε ξανά με έναν κόσμο, ο οποίος στην παρούσα φάση είναι πολιτικά άστεγος.

2. Ψήφος στους 16άρηδες: Στις επόμενες εκλογές θα ψηφίσουν όσοι είναι 16 ετών και μιας ημέρας. Με μετριοπαθείς υπολογισμούς η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα ανέρχεται στις 250.000 και εάν προσθέσει κανείς ότι η αποχή στους νέους φτάνει στο 50%, το συμπέρασμα είναι ότι στις κάλπες θα προσέλθουν περίπου 125.000. Με δεδομένο τώρα ότι στις προηγούμενες εκλογές σχεδόν το 40% της νέας γενιάς στήριξε τον Αλέξη Τσίπρα, εύκολα συμπεραίνει κανείς ότι η ρύθμιση έχει εκλογικές σκοπιμότητες.

3. Σύνδρομο ΕΝΦΙΑ: Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν καλά ότι η κατρακύλα της κυβέρνησης Σαμαρά άρχισε το Σεπτέμβριο του 2014, όταν ήρθαν τα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ. Κάτι ανάλογο φοβούνται ότι θα συμβεί και τώρα και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το σύνδρομο του ΕΝΦΙΑ υποχρεώνει τον πρωθυπουργό να μετρήσει τις επόμενες κινήσεις του. Εάν προσθέσει κανείς και το φορολογικό τσουνάμι που έρχεται και την κοινωνική οργή που θα προκαλέσει, γίνεται σαφές γιατί το ενδεχόμενο των εκλογών είναι ορατό. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο κ. Τσίπρας, ακόμη και εάν ηττηθεί, θα παραμείνει ισχυρός, καθώς και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι και με τη λίστα θα έχει τον έλεγχο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η… Βάρκιζα
Μέσα στο κλίμα αυτό, δεν είναι λίγοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν πρέπει να κάνει τα λάθη του 1944 και οδήγησαν στη Συμφωνία της Βάρκιζας το 1945.
Υποστηρίζουν μάλιστα ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος συνολικής χρεοκοπίας της Αριστεράς όπως συνέβη και με την απόφαση που ελήφθη πριν από 71 χρόνια για αποστράτευση και πλήρη αφοπλισμό του ΕΛΑΣ.
Όπως λένε εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ηττηθεί εκλογικά, η Αριστερά θα φορτωθεί συνολικά τις ευθύνες για τα μνημόνια και καλούν τον πρωθυπουργό να εξαντλήσει την τετραετία και να μην παραδώσει την εξουσία στη δεξιά.

Η… οικονομία
Άλλα στελέχη, διαμηνύουν ότι η χώρα βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη καμπή και ουδείς έχει δικαίωμα να επενδύει σε σενάρια τα οποία θα την επαναφέρουν στον εφιάλτη του περασμένου καλοκαιριού.
Η οικονομία άλλωστε βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη καμπή και το παραμικρό λάθος είναι ικανό να τινάξει τα πάντα στον αέρα, με ότι αυτό σημαίνει για το εισόδημα των Ελλήνων.
Όσα στελέχη τονίζουν ότι ο κ. Τσίπρας δεν πρόκειται να παίξει τη χώρα στα ζάρια των εκλογών, υπενθυμίζουν και τη ρεαλιστική στροφή που έχει κάνει και το άνοιγμα σε επενδυτές από το εξωτερικό.

Εργασιακά-Τουρκία
Στο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι θα υπάρξουν νέες πιέσεις στα εργασιακά όπου οι δανειστές θέλουν πάλι αίμα, εξηγούν όμως ότι τα δύσκολα έχουν περάσει και η χώρα βρίσκεται σε διαδικασία ανάκαμψης.
Όπως γίνεται αντιληπτό, όλα κινούνται επί ξηρού ακμής και ουδείς είναι σε θέση να περιγράψει το πολιτικό περιβάλλον, από τη στιγμή μάλιστα που και η γειτονική Τουρκία βράζει.
Οι εξελίξεις είναι σε κάθε περίπτωση απρόβλεπτες και το βέβαιο είναι ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν με βασικό κριτήριο το πολιτικό περιβάλλον και τις προοπτικές της οικονομίας.

Μην ξεχνάτε την εφημερίδα “ΧΤΥΠΟΣ”. Κυκλοφορεί από το Σάββατο στα περίπτερα της Αθήνας και του Πειραιά. Με αποκλειστικές ειδήσεις ρεπορτάζ και άρθρα. Επίσης, με μεγάλες χρήσιμες προσφορές και δώρα.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ