Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

EUMED: Στο φόρουμ για τα Δ. Βαλκάνια και τις Βρυξέλλες ο Μ. Βαρβιτσιώτης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αξιοσημείωτη ήταν η δράση του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών και βουλευτή του Δυτικού Τομέα Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, στη Σύνοδο Κορυφής των 9 χωρών του Νότου της ΕΕ (EUMED) που έλαβε χώρα την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βαρβιτσιώτης συνόδευσε τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και υποδέχθηκε τους αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων στην πρόσφατη Σύνοδο, μεταξύ των οποίων τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν και τον Ιταλό Πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι. Η Σύνοδος έγινε σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία για το διεθνές περιβάλλον, μετά τις εξελίξεις με τη συμφωνία AUKUS και το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, κατά τη διάρκεια της οποίας υιοθετήθηκαν δύο διαφορετικές Διακηρύξεις για τα ζητήματα αυτά. Υπενθυμίζεται, ότι ο κ. Βαρβιτσιώτης, από τη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού, είχε αναλάβει τη διεξαγωγή της προπαρασκευαστικής Συνόδου των Υπουργών του EUMED, τον περασμένο Ιούνιο.

 

 

Νωρίτερα, κατόπιν πρωτοβουλίας του Αναπληρωτή Υπουργού και στο πλαίσιο του Διαλόγου για το Μέλλον της Ευρώπης που διεξάγεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, έλαβε χώρα το ειδικό φόρουμ για τα Δυτικά Βαλκάνια στη Θεσσαλονίκη με τίτλο «Τα Δυτικά Βαλκάνια συμμετέχουν στο Διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης», με καλεσμένους όλους τους ομολόγους Υπουργούς Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Υπουργούς Εξωτερικών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

 

Τέλος, διαδοχικές συναντήσεις είχε ο κ. Βαρβιτσιώτης στις Βρυξέλλες με τους Αντιπροέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά και Maroš Šefčovic, καθώς και με τον Επίτροπο για τη Γειτονία και την Διεύρυνση Oliver Vàrhelyi και τον Επίτροπο Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας Virginijus Sinkevicius. Την ατζέντα των θεμάτων τους απασχόλησαν η πορεία της Διεύρυνσης της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια, η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, το μεταναστευτικό αλλά και τα συμπεράσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής των μεσογειακών χωρών EUMED.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ