Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

Δανεισμό 55 εκατομμυρίων ευρώ εγγράφει στον προϋπολογισμό του 2011 προκειμένου να ισοσκελίσει έσοδα και δαπάνες ο Δήμος Αμαρουσίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Δάνειο με το στανιό…

Αναγκαστικό δάνειο ύψους 55 εκατομμυρίων ευρώ εντάσσει στον Προϋπολογισμό του 2011 ο Δήμος Αμαρουσίου προκειμένου να ισοσκελίσει τα έσοδα με τα έξοδα του φετινού οικονομικού προγραμματισμού.

Την παραπάνω εξέλιξη επέβαλλε η επιστροφή πίσω στις υπηρεσίες του Δήμου του αρχικού σχεδίου του προϋπολογισμού από την Γραμματεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, και έπειτα από σχετική ένσταση του επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, κ. Δορύλαου Κλαπάκη, καθώς η αρχική κατάρτιση παρέλειπε 55 εκατομμύρια ευρώ δαπανών από χρέη παρελθόντων ετών. Η ένσταση Κλαπάκη ανέδειξε την παράλειψη του εν λόγω χρέους, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση διέταξε την υποχρεωτική του εγγραφή και ο τρόπος για να “μπαλώσει” η τρύπα ένας: όπως ορίζει το Υπουργείο Εσωτερικών, για να ισοσκελιστούν οι προϋπολογισμοί των δήμων σε τέτοιες περιπτώσεις μονόδρομος είναι ο δανεισμός. Στην περίπτωση, βέβαια, του Αμαρουσίου είναι κάπως μεγάλος, 55 εκατομμύρια ευρώ, εκτινάσσοντας τον συνολικό δημοτικό προϋπολογισμό του 2011 στα 175 εκατ.! 

• Μόνη λύση το δάνειο

Η λήψη του παραπάνω δανείου αποφασίστηκε, κατά πλειοψηφία, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, το οποίο κλήθηκε να διορθώσει τον αρχικό προϋπολογισμό των 115 εκατομμυρίων ευρώ που έστειλε πίσω στον Δήμο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Από την οικονομική υπηρεσία του Δήμου, που κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις γιατί εξαρχής δεν ενέγραφε στις δαπάνες το ποσό των παρελθόντων χρεών, υποστηρίχθηκε ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε επειδή δεν υπήρχαν τα αντίστοιχα έσοδα για να ισοσκελίσουν τον Προϋπολογισμό, σύμφωνα με τις επιταγές του Καλλικράτη. Πλέον όμως, με την ειδική ρύθμιση του Υπουργείου Εσωτερικών, που έγινε γνωστή μετά την προ μήνα πρώτη έγκριση του Προϋπολογισμού από το Δημοτικό Συμβούλιο, ο ισοσκελισμός μπορεί να γίνει μέσω της λήψης δανείου, για να φανούν και έσοδα, εισήγηση την οποία έκανε τόσο η υπηρεσία όσο και η Δημοτική Αρχή. 

• Αλχημεία ή πραγματικότητα;

Βέβαια, το μεγάλο ερώτημα είναι εάν η παραπάνω ένταξη του δανείου των 55 εκατομμυρίων ευρώ είναι απλά ένα λογιστικό τερτίπι για να μπορέσει να πάρει την σφραγίδα της πολιτείας ο δημοτικός προϋπολογισμός ή αν όντως ο Δήμος σκοπεύει να προχωρήσει σε δανεισμό, και αν ναι πώς, τώρα που μπήκε και στο πρόγραμμα εξυγίανσης των χρεωμένων δήμων; Από την πλευρά του ο Δήμαρχος, κ. Γιώργος Πατούλης, μίλησε, για αλχημεία χάριν του τυπικού, όμως ο Αντιδήμαρχος οικονομικών, κ. Σπύρος Σταθούλης, σε ερώτηση της αντιπολίτευσης, δεν απέκλεισε τίποτα… Το παραπάνω ζήτημα αλλά και η οικονομική εικόνα του Δήμου αποτέλεσαν και το πεδίο της κριτικής των παρατάξεων της μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο. Ο επικεφαλής της μείζονος κ. Ηλίας Γιαννακάκος  εγκάλεσε τη Δημοτική Αρχή για το γεγονός ότι “έκρυψε κάτω από το χαλί 55 εκατ. ευρώ, σφυρίζοντας αμέριμνη στον δρόμο για την καταστροφή”, προσθέτοντας: “Κάποτε μπορούσαμε να αγοράζουμε χρόνο και χρήμα, σήμερα δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε από τα δύο. Περιμένουμε τις προτάσεις της διοίκησης για το πώς θα βγούμε από το αδιέξοδο, αλλά μέχρι στιγμής δεν ακούμε κάτι συγκεκριμένο, όταν επανειλημμένα την καλούσαμε να καθίσουμε στο τραπέζι όλοι μαζί για να δούμε πώς θα βγούμε, όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα, από αυτή την άσχημη κατάσταση ενός Δήμου υπερχρεωμένου”. Αντίστοιχα, ο κ. Κλαπάκης, ο οποίος με την ένστασή του ανακίνησε το όλο θέμα, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ως “απαράδεκτο και μη νόμιμο”, εκφράζοντας την απορία “ποιος θα μπορέσει να δανείσει τον υπερχρεωμένο και με υποθηκευμένη όλη την περιουσία του Δήμο Αμαρουσίου” και καταγγέλλοντας ότι “κυκλοφορούν ήδη ακάλυπτες επιταγές του Δήμου προς οφειλέτες του”.

• Επίθεση του Γιώργου Πατούλη στον Υπουργό Εσωτερικών 

Ως υποχρεωτική ρύθμιση χαρακτήρισε την έγκριση του δανείου των 55 εκατ. ο δήμαρχος Γιώργος Πατούλης: “δεν μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά, καθώς πρόκειται για λογιστική καταγραφή”.  Ο δήμαρχος επιτέθηκε στον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, κατηγορώντας τον για “προχειρότητα, καθώς εκ των υστέρων έστειλε έγγραφο για την κάλυψη του ισοσκελισμού των προϋπολογισμών των δήμων, για να καλύψει τη δική του αμέλεια”. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι τάσσεται εναντίον κάθε ενδεχομένου επιτήρησης του Δήμου, τονίζοντας: “Αυτοί που τα λένε αυτά, είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν απολύσεις, κλείσιμο των Βρεφονηπιακών, των ΚΑΠΗ, των αθλητικών και κοινωνικών υποδομών του Δήμου; Εμείς δεν θα μπούμε σε αυτή τη διαδικασία. Πόσο μάλλον όταν ο μεγαλύτερος μπαταχτσής είναι το ίδιο το κράτος, το οποίο αν απέδιδε όσα οφείλει στο Μαρούσι, δεν θα είχαμε χρέη”.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ