Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

Πολιτικό Ρεπορτάζ: 43 ημέρες φωτιά για «Σκοπιανό» και 4η αξιολόγηση – Μετωπική σύγκρουση Τσίπρα – Μητσοτάκη

Δημοσιεύθηκε

στις

Για πόλεμο μέχρι τελικής πτώσης ετοιμάζονται Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς δρομολογούνται εξελίξεις που θα αλλάξουν άρδην το πολιτικό σκηνικό.

Πεδίο της μετωπικής αντιπαράθεσης αναμένεται να είναι η Βουλή στην οποία θα έρθουν προς ψήφιση κρίσιμες συμφωνίες που αφορούν από το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης έως το Σκοπιανό.

Σε Μαξίμου και Πειραιώς έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός, καθώς έως τις 15 Ιουλίου, υπάρχουν 43 μέρες- φωτιά που θα σφραγίσουν τις εξελίξεις  και τη δημοσκοπική διαφορά ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ.

Κυβερνητικοί βουλευτές εξηγούν ότι το διάστημα έως τα τέλη Ιουλίου θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τους συσχετισμούς δυνάμεων, ενόψει της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια στις 21 Αυγούστου.

Στη Ν.Δ. τονίζουν ότι οι μάχες στη Βουλή θα αναδείξουν την υπεροχή της Ν.Δ. σε επίπεδο προτάσεων προκειμένου να επιστρέψει η χώρα στην κανονικότητα και την ανάπτυξη.

Οι μάχες θα αρχίσουν να εκδηλώνονται από την επόμενη εβδομάδα, όταν θα κατατεθεί το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα και θα κορυφωθούν τον Ιούλιο εάν επιτευχθεί συμφωνία για την ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κυβερνητικός προγραμματισμός περιλαμβάνει σε πρώτη φάση την κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στήριξης 2018-2022.

Οι ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου θα αφορούν σε ρυθμίσεις από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και το νόμο Κατσέλη έως το νέο πλαίσιο για τον ΕΝΦΙΑ και τις ανώνυμες εταιρίες.

Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι τα μέτρα αυτά θα ψηφιστούν από τη Βουλή έως τις 14 Ιουνίου, ώστε να μην υπάρχουν εκκρεμότητες έως το Eurogroup της 21ης του επόμενου μήνα.

Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι ανοίγει ο δρόμος για την έξοδο από την επιτροπεία και ότι η αλλαγή κλίματος, θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα στην οικονομία από το φθινόπωρο.

Στη Ν.Δ. κάνουν λόγο για τέταρτο μνημόνιο και σημειώνουν ότι από τη συζήτηση στη Βουλή θα γίνει σαφές σε όλους ότι η κυβέρνηση έχει την απόλυτη ευθύνη για την τραγική κατάσταση στην οικονομία.

«Κλεισθένης»

Στο διάστημα έως τις 21 Ιουνίου αναμένεται να έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή, το νομοσχέδιο για τον «Κλεισθένη», που καθιερώνει την απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αναμένεται να ανεβάσει στα ύψη τους τόνους της αντιπαράθεσης, καθώς υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις από ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν ότι το νομοσχέδιο θα ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με το ΚΙΝ.ΑΛ. και υποστηρίζουν ότι θα αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί και οι συμμαχίες.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση διαμηνύουν ότι το νομοσχέδιο, οδηγεί σε ακυβερνησία τους δήμους και τις περιφέρειες και ξεκαθαρίζουν ότι ως κυβέρνηση θα το καταργήσουν.

Ονοματολογικό

Ζητούμενο για το Μέγαρο Μαξίμου είναι και το Σκοπιανό για το οποίο όλα δείχνουν ότι υπάρχει διάθεση για εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης με τη γειτονικής χώρας.

Η δήλωση του Νίκου Κοτζιά ότι «ο λόγος τώρα στους πρωθυπουργούς των δύο χωρών», δείχνει ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος και ότι η λύση ίσως να μην είναι και τόσο μακριά.

Σε κάθε περίπτωση, χρονικός στόχος φαίνεται να είναι μια συμφωνία μέχρι τις 28 Ιουνίου, που είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής  της Ε.Ε.

Κυβερνητικές πηγές πάντως εξηγούν ότι «εάν δεν συμφωνηθούν όλα δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα», αφήνουν όμως να εννοηθεί ότι τα βήματα που έχουν γίνει είναι πολύ σημαντικά.

Στην Ολομέλεια

Στην περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία, αυτή θα επικυρωθεί από τους κ.κ. Τσίπρα και Ζάεφ στις Πρέσπες και αμέσως μετά θα έρθει προς κύρωση από τη Βουλή.

Η συμφωνία από την Ολομέλεια θα πρέπει να επικυρωθεί έως και τις 15 Ιουλίου,  καθώς από την επομένη αρχίζουν τα θερινά τμήματα και δεν μπορεί να γίνει τέτοια συζήτηση.

Το αγκάθι

Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση αναμένεται να δοκιμάσεις τις αντοχές του κυβερνητικού μπλοκ, καθώς οι ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου, δεν έχουν τις ίδιες θέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ για το Σκοπιανό.

Πηγές του Μαξίμου ξεκαθαρίζουν ότι δεν τίθεται θέμα συνοχής του κυβερνητικού μπλοκ στην περίπτωση που έρθει προς ψήφιση η συμφωνία στην Ολομέλεια.

«Εφόσον έρθει η συμφωνία θα δημιουργηθούν ευρύτερες πολιτικές συμμαχίες, δεν θα είναι εύκολο να την αρνηθεί κάποιος ή να την απορρίψει», είπε την Τρίτη ο Δ. Τζανακόπουλος.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι θα υπάρξουν τριγμοί στην περίπτωση που η συμφωνία καταψηφιστεί από τους ΑΝΕΛ και υπερψηφιστεί από το Κίνημα Αλλαγής.

Εθνικό θέμα

Ζητούμενο είναι επίσης, τι στάση θα τηρήσει η Ν.Δ. η οποία πάντως ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι προέχει το εθνικό και όχι το κομματικό συμφέρον.

 Η Πειραιώς τονίζει επίσης ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να συναινέσει προκαταβολικά σε συμφωνία που θα δίνει στα Σκόπια ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων για ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

 Οι εξελίξεις στο όνομα θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και το μέγεθος της πολιτικής αντιπαράθεσης για ένα ακανθώδες εθνικό θέμα, που ταλανίζει τη χώρα εδώ και δεκαετίες.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ