Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

Πονοκέφαλος η απαλλοτρίωση οικοπέδου στο Δήμο Λυκόβρυσης- Πεύκης

Δημοσιεύθηκε

στις

Δεν πληρώνουν, δεν

πληρώνουν για την πλατεία Πέρρου

Αντιμέτωπος με τους κατοίκους πέριξ του οικοπέδου, όπου προγραμματίζεται να κατασκευαστεί η πλατεία Πέρρου και το υπόγειο γκαράζ, βρέθηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λυκόβρυσης-Πεύκης ο Δήμαρχος, κ. Δημήτρης Φωκιανός.

Βλέπετε η πενταετής περίοδος μέσα στην οποία ο Δήμος πρέπει να απαλλοτριώσει το ακίνητο για να προχωρήσει στην κατασκευή πλατείας και παρκινγκ έληξε, όπερ όμως σημαίνει ότι θα πρέπει να πάρει χρήματα, σύμφωνα με το Νόμο, και από τους κατοίκους πέριξ του ακινήτου. Έλα όμως που κανείς από αυτούς δεν έχει να δώσει τα 60 χιλιάδες ευρώ που, περίπου, αναλογούν ανά ιδιοκτησία! Έτσι, με παράσταση στο Δημοτικό Συμβούλιο οι περίοικοι της Πέρρου δήλωσαν αδυναμία πληρωμής, ζητώντας από τον Δήμαρχο να βρει λύση. Υπάρχει όμως; 

Δεν έχουμε…
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, περίοικος – ιδιοκτήτης ακινήτου που απαλλοτριώνεται για να κατασκευαστεί κοινόχρηστος χώρος, όπως πλατεία, οφείλει να πληρώσει μέρος του ποσού της απαλλοτρίωσης, αφού, σύμφωνα πάντα με το Νόμο, και η δική του ιδιοκτησία ανεβαίνει σε αξία ελέω της αναβάθμισης της περιοχής. Κατά τα ειωθότα του παρελθόντος, ο Νόμος εφαρμόζονταν σπάνια, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις οι δήμοι ήταν αυτοί που επιφορτίζονταν το συνολικό ποσό της απαλλοτρίωσης. Όπου δε πλήρωναν οι πολίτες, γινόταν γιατί ο δήμος ήξερε ότι είχαν να δώσουν. Αυτά όμως γίνονται παλαιότερα, όταν υπήρχαν χρήματα και στους δήμους και στους πολίτες. Τώρα που δεν υπάρχει σάλιο πουθενά, το ποιος θα πληρώσει το «μάρμαρο»  της πλατείας είναι μεγάλος πονοκέφαλος. Οι περίοικοι της Πέρρου δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν έχουν να δώσουν 60 με 70 χιλιάδες που αντιστοιχούν στην κάθε ιδιοκτησία για την απαλλοτρίωση της πλατείας. Αντίθετα, ζητούν ή να πληρώσει ο Δήμος Λυκόβρυσης Πεύκης ή να πάρει πίσω την απαλλοτρίωση. 

Πονοκέφαλος για Φωκιανό
Ούτε το ένα, ούτε το άλλο σενάριο δεν μπορεί να σκέφτεται ο Δήμαρχος, καθώς και το πολυδιαφημισμένο έργο πρέπει να προχωρήσει, αλλά και ο Δήμος δεν έχει χρήματα για να καλύψει το σύνολο της απαλλοτρίωσης. Ο κ. Φωκιανός τα έβαλε με την «άδικη» νομοθεσία, ζητώντας αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος: «Πρόκειται, άλλωστε, για χώρους που ανήκουν σε όλη την πόλη και χρησιμοποιούνται από όλους τους δημότες και, επομένως, είναι καταφανής αδικία να καλούνται να πληρώσουν και οι περίοικοι τέτοια ποσά, με πρόσχημα την υπεραξία των ακινήτων τους λόγω της ύπαρξης των πλατειών». Πρόταση του Δημάρχου ήταν η σύσταση μιας επιτροπής κατοίκων, προκειμένου, όπως ανέφερε, «να εξετάσουμε τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν, με κατάθεση ενστάσεων, για να δούμε πώς μπορεί να λυθεί αυτός ο Γόρδιος Δεσμός που ταλαιπωρεί τους κατοίκους». 

Κλειδί το παρκινγκ
Μέσα από αυτή την υπόθεση, πάντως, ο κ. Φωκιανός ίσως βρήκε ένα σύμμαχο για την διαμάχη του με την αντιπολίτευση του κ. Γιάννη Θεοδωρακόπουλου σχετικά με την κατασκευή υπόγειου γκαράζ κάτω από την Πέρρου. Θυμίζουμε, ότι η διοίκηση επιθυμεί την κατασκευή του παρκιγνκ, ενώ η αντιπολίτευση θέλει μόνο την πλατεία. Σύμφωνα με τον κ. Φωκιανό, «σε περίπτωση κατασκευής υπόγειου πάρκινγκ, ο χώρος αυτομάτως μετατρέπεται από κοινόχρηστος σε κοινωφελής, με αποτέλεσμα να μην υποχρεούνται οι παρόδιοι να καταβάλουν χρήματα διά της πράξεως αναλογισμού».

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ