Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

Νέα κινητοποίηση του Δήμου Σαλαμίνας ενάντια στη μεταφορά της τοπικής ΔΟΥ

Δημοσιεύθηκε

στις

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

και διήμερη κατάληψη

O Δήμος Σαλαμίνας σε εφαρμογή της απόφασης  293/  2012 του Δημοτικού Συμβουλίου καλεί όλους τους κατοίκους και φορείς του νησιού σε δυναμική συγκέντρωση  διαμαρτυρίας ενάντια στην κατάργηση της ΔΟΥ Σαλαμίνας και την μεταφορά της στον Πειραιά που σχεδιάζεται  από το Υπουργείο Οικονομικών.  

Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου στις  το πρωί μπροστά από το κτίριο της ΔΟΥ  Σαλαμίνας στην οδό Αγ. Μηνά. Θα ακολουθήσει  διήμερη κατάληψη στις 1 και 2 Νοεμβρίου του κτιρίου της ΔΟΥ.

 

Ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Σαλαμίνας
“Το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από την τοποθέτηση και την πρόταση του Δημάρχου καθώς και των Δημοτικών Συμβούλων και εκπροσώπων των εργαζομένων στη Δ.Ο.Υ Σαλαμίνας εκφράζει   την αγανάκτησή του και την έντονη διαμαρτυρία του για την απαράδεκτη και κοινωνικά ανάλγητη  πρόταση  κατάργησης της Δ.Ο.Υ  Σαλαμίνας αλλά και την απαίτησή του τόσο για την παραμονή της στη Σαλαμίνα , όσο και την αναβάθμιση της λειτουργίας της.
Ειδικότερα το Δημοτικό Συμβούλιο κρίνει  ότι η ενδεχόμενη αποδοχή της πρότασης κατάργησης /μεταστέγασης της Δ.Ο.Υ Σαλαμίνας, αποδεικνύει την παντελή έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας των πολιτικών προσώπων  και των υπηρεσιακών παραγόντων   και προκαλεί  τεράστια προβλήματα  στους συναλλασσομένους δημότες, κατοίκους, ιδιώτες και επαγγελματίες του νησιού γιατί:

1.  Ο Δήμος Σαλαμίνας  είναι ο  τέταρτος σε πληθυσμό νησιωτικός Δήμος
 της χώρας  με 60.000 και πλέον μόνιμους κατοίκους  και πάνω από 200.000 οικιστές το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, οι οποίοι κάνουν χρήση των υπηρεσιών της Δ.Ο.Υ  Σαλαμίνας. Επιπλέον, με κριτήριο τον αριθμό των επιβατών που μετακινούνται ετησίως από και προς αυτήν, η Σαλαμίνα  κατατάσσεται  στην πρώτη θέση των πορθμειακών γραμμών της Ελλάδας και σε μια από τις πρώτες θέσεις παγκόσμια.            

2. Στην Δ.Ο.Υ Σαλαμίνας υποβάλλονται 20.000 τουλάχιστον δηλώσεις σε ετήσια βάση, από τις οποίες 4.000 τουλάχιστον από επιτηδευματίες ή ελεύθερους επαγγελματίες.

3. Η κατάργηση της Δ.Ο.Υ  θα αποτελέσει ένα επιπλέον αντικίνητρο για την  επιχειρηματική ανάπτυξη στο νησί μας με συνέπεια την βαθύτερη αποδυνάμωση  και τον εντονότερο  οικονομικό  μαρασμό της τοπικής αγοράς.

4. Η αύξηση του κόστους παροχής υπηρεσιών θα μετακυληθεί   στους πολίτες  και επιχειρηματίες  του νησιού, που ήδη  δοκιμάζονται από την  παρούσα κρίση και  θα επιβαρυνθούν επιπλέον  με ένα δυσβάσταχτο οικονομικά κόστος από τις συχνές, ίσως και καθημερινές, μετακινήσεις τους εκτός του νησιού  και με σημαντική χρονική καθυστέρηση.
      Σύμφωνα ακόμα και με αυτά τα αντικοινωνικά και οικονομίστικα <<κριτήρια ενοποίησης των Δ.Ο.Υ>>,  που παρατίθενται στο εν λόγω  πόρισμα και θεωρούν τους κατοίκους ενός ιστορικού  νησιού  ως αριθμούς, προκύπτει ότι δεν πρέπει να κλείσει η Δ.Ο.Υ Σαλαμίνας αφού:
α) “Σε περίπτωση που μια Δ.Ο.Υ εξυπηρετεί φορολογούμενους νήσων, τότε προτείνεται η διατήρηση της Δ.Ο.Υ αυτής”( κριτήριο 4.1 περ. c΄ στο πόρισμα).
Είναι παράλογο και άδικο να μην εφαρμοστεί  αυτό το κριτήριο και για τον  νησιωτικό Δήμο Σαλαμίνας, ένα Δήμο με  σημαντική Ιστορικότητα, έδρα  του Πολεμικού  Ναυστάθμου  της χώρας και τέταρτο σε μόνιμο πληθυσμό νησιωτικό Δήμο της πατρίδας μας, που γίνεται   πρώτος  κατά  το  μεγαλύτερο μέρος του  έτους  αφού  ξεπερνά  τις 260.000  κατοίκους.
β)”Στην Αττική και Θεσσαλονίκη όπου ενοποιημένη ΔΟΥ έχει αριθμό συναλλασσομένων άνω των 150.000, τότε προτείνεται η μη ενοποίησή της, ώστε να μην δημιουργηθεί μια ΔΟΥ με πολύ μεγάλο αριθμό εξυπηρετούμενων φορολογουμένων, το οποίο παρεμποδίζει την εύρυθμη λειτουργία της” (κριτήριο 4.1 περ c στο πόρισμα). Το σύνολο των φορολογουμένων μετά από την προτεινόμενη  ενοποίηση  των Δ.Ο.Υ  Ε΄  ΠΕΙΡΑΙΑ  και  ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ θα ανέλθει, έστω και με τα ανακριβή στοιχεία που αναφέρονται στο πόρισμα, τουλάχιστον σε 151.086.
γ) “Σε περίπτωση που μια Δ.Ο.Υ ενός Νομού βρίσκεται σε πόλη εκτός της πρωτεύουσας του Νομού και το πλήθος των συναλλασσομένων της ξεπερνά τους 38.913, τότε προτείνεται η διατήρηση της, προκειμένου να διατηρηθούν και αναπτυχθούν περαιτέρω οι υφιστάμενοι πόλοι τοπικής ανάπτυξης” (κριτήριο 4.1 περ b στο πόρισμα).  Ο νησιωτικός Δήμος  μας  χαρακτηρίζεται από  σημαντικό  ρυθμό  αύξησης του μόνιμου πληθυσμού  του άλλά και των κατοίκων   που μεταφέρονται  φορολογικά  στη Δ.Ο.Υ Σαλαμίνας. Επομένως ο πιο πάνω αριθμός  έχει ήδη ξεπεραστεί  και  τα προσεχή έτη  θα ξεπεραστεί κατά πολύ.
   
Με δεδομένο λοιπόν ότι η κατάργηση της Δ.Ο.Υ προκαλεί μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα στους πολίτες της Σαλαμίνας, το Δημοτικό Συμβούλιο προασπίζοντας τα συμφέροντα των δημοτών :

1. Εκφράζει  την ισχυρή  βούλησή του  να  αποτρέψει αυτήν  και την ουσιαστική  υποβάθμιση  που  αναπότρεπτα θα  επιφέρει στο νησί μας. 

2.Προβαίνει μαζί με τους φορείς και τους πολίτες της Σαλαμίνας  σε κλιμακωτές δυναμικές κινητοποιήσεις που θα ξεκινήσουν με συμβολική κατάληψη του κτιρίου στέγασης της Δ.Ο.Υ.
 
3. Απαιτεί από τον Υπουργό Οικονομικών, αφού εξετάσει με ιδιαίτερη προσοχή όλα τα πιο πάνω, την απόρριψη της κοινωνικά ανάλγητης πρότασης κατάργησης της  Δ.Ο.Υ Σαλαμίνας, την διατήρησή της στο νησί  και την αναβάθμιση των παρεχόμενων από αυτήν υπηρεσιών”.
 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ