Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

Κάλεσμα του Δήμου Νέας Ιωνίας σε πολίτες και φορείς

Δημοσιεύθηκε

στις

Κίνημα αντίστασης στα χαράτσια

Tη βούληση της να μπει ο Δήμος Νέας Ιωνίας μπροστά σε μια προσπάθεια αντίδρασης απέναντι στους έκτακτους φόρους που επιβάλλει κατά συρροή αυτό το διάστημα η κυβέρνηση εξέφρασε η Δημοτική Αρχή στη συνάντηση που διοργάνωσε με εκπροσώπους συλλόγων και φορέων της πόλης στο Δημαρχείο την Πέμπτη  29 Σεπτεμβρίου.

Είναι η ώρα να αντιδράσουμε πιο οργανωμένα και μαζικά απέναντι στα χαράτσια και τους φόρους” τόνισε στον χαιρετισμό της η Αντιδήμαρχος, κα Όλγα Κατημερτζή, που πρόσθεσε πως η επιτυχία του κινήματος που πάει να δημιουργηθεί εξαρτάται από τη μαζικότητα του, δηλαδή τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των δημοτών. “Ίσως εμείς στη Νέα Ιωνία γίνουμε η σπίθα για να ανάψει η φλόγα και σε άλλους δήμους και γειτονιές της Αθήνας” τόνισε η Αντιδήμαρχος που διαβεβαίωσε πως ο Δήμος θα είναι κοντά σε κάθε σύλλογο, φορέα ή κίνηση πολιτών που δεν θα δεχθεί να πληρώσει τους έκτακτους φόρους.

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε σε δύο δικηγόρους, το Δημοτικό Σύμβουλο, κ. Χρήστο Αναμουρλόγλου και την κα Όλγα Λίναρη-Κουραντή (υποψήφια στο ψηφοδέλτιο της “Ενότητας”), που ενημέρωσαν αρχικά τους παριστάμενους πολίτες για τις κινήσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών ενάντια στα χαράτσια όπως είναι η προσφυγή στο ΣτΕ κατά του Τέλους Επιτηδεύματος, και ενώ ετοιμάζεται να καταθέσει και προσφυγή ενάντια στο τέλος ακινήτων μόλις μελετήσει το νόμο που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα για λόγους κοινωνικού συμφέροντος και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Οι δύο δικηγόροι και η κα Κατημερτζή πληροφόρησαν τους πολίτες για το νομικό πλαίσιο που υπάρχει και δίνει τη δυνατότητα αντιδράσεων. Όπως ειπώθηκε, ένας τρόπος να μην πληρώσουν οι πολίτες την έκτακτη εισφορά στα ακίνητα που θα υπάρχει στο λογαριασμό της ΔΕΗ είναι να καταβάλλουν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το ποσό που αναλογεί μόνο στην κατανάλωση ρεύματος και τα άλλα τέλη του λογαριασμού και να ενημερώσουν στη συνέχεια εξωδίκως τη ΔΕΗ. Και επειδή η εξώδικη ενημέρωση γίνεται με δικαστικό επιμελητή και είναι δαπανηρή η Αντιδήμαρχος σημείωσε πως μπορεί να γίνει αυτή η ενέργεια ομαδικά και για αυτό έχει σημασία να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες σε αυτήν. Επίσης, οι δικηγόροι τόνισαν πως μπορούν οι πολίτες να καταβάλλουν τον έκτακτο φόρο εισοδήματος στην εφορία δηλώνοντας εγγράφως την επιφύλαξή τους (κάτι που ήδη έχει γίνει από κάποιους φορολογούμενους) με στόχο αφενός να κηρυχθεί παράνομη η εισφορά, και αφετέρου στο να τους επιστραφούν τα χρήματα αν και εφόσον η Δικαιοσύνη την κρίνει αντισυνταγματική. Μετά την ενημέρωση έγιναν ερωτήματα και τοποθετήσεις από τα μέλη του ακροατηρίου με κοινή συνισταμένη των απόψεων να είναι η ανάγκη ευρύτερης ενημέρωσης του κόσμου αλλά και να ανοιχθεί αυτή η προσπάθεια σε διαδημοτικό επίπεδο. Είναι χαρακτηριστική η παρέμβαση που έκανε ο Δήμαρχος, κ. Ηρακλής Γκότσης, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη κινητοποιήσεων σε τοπικό επίπεδο. Επίσης δεν έλειψαν οι τοποθετήσεις πολιτικού περιεχομένου.

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Τάκης Κωστάκης, ζήτησε να δοθεί πολιτικό στίγμα στον αγώνα με τον ίδιο να θέτει ως κεντρικό πολιτικό στόχο την πτώση της κυβέρνησης. Για μια κυβέρνηση που είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία έκανε λόγο ο επικεφαλής της ΠΑΚ, κ. Άρης Χατζησαββίδης ο οποίος ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή να ανακληθεί και η απόφαση για συνεργασία με ΜΚΟ σχετικά με την απασχόληση ανέργων. Πόλεμο κατά των μονοπωλίων και της υπάρχουσας πολιτικής κατάστασης ζήτησε η κα Μαρία Ευαγγελάτου μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζονμένων Δήμου Νέας Ιωνίας. “Να δηλώσουμε πολιτική ανυπακοή σαν άτομα και συλλογικότητες” ήταν το αίτημα του κ. Οδυσσέα Μουτάφη από το Σύλλογο Δασκάλων “Γ. Σεφέρης”. Αυτή η τροπή της συζήτησης οδήγησε τον εκπρόσωπο των κλωστωυφαντουργών της πόλης, κ. Κωνσταντίνο Μελίδη, να ζητήσει από τους εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής να οδηγήσουν το Δήμο σε αυτόν τον αγώνα αντίστασης ενάντια στα χαράτσια  χωρίς να παρεισφρήσουν κόμματα και παρατάξεις. “Εμείς λέμε πως αρνούμαστε να πληρώσουμε τα χαράτσια αλλά θα ακολουθήσουμε και τη νομική οδό. Καλούμε όλους τους Ιωνιώτες να συμμετάσχουν” τόνισε κλείνοντας τη συζήτηση η κα Κατημερτζή που ενημέρωσε πως τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί ανακοίνωση που θα σταλεί σε όλα τα σπίτια της Νέας Ιωνίας, ενώ θα ακολουθήσουν και κινητοποιήσεις. 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ