Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Ώρα αποφάσεων για τον Α. Τσίπρα: Ο ΣΥΡΙΖΑ των δύο κομμάτων ψάχνει τη χαμένη του ταυτότητα

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην κόψη του ξυραφιού ακροβατεί ο ΣΥΡΙΖΑ, που εξελίσσεται σε δύο κόμματα από ένα, με τον Αλ. Τσίπρα να καλείται να πάρει αποφάσεις που θα δώσουν πολιτικό στίγμα και ιδεολογική ταυτότητα.

Όσοι γνωρίζουν τα άδυτα της Κουμουνδούρου, τονίζουν ότι η σύγκρουση μεταξύ προεδρικών και κομματικών οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ σε αδράνεια, κάτι που αποτυπώνεται στην αδυναμία αντιπολιτευτικού βηματισμού.
Το ερώτημα που θέτουν πλέον οι περισσότεροι είναι εάν ο κ. Τσίπρας έχει λάβει τις αποφάσεις του για την φυσιογνωμία που θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής, ή εάν θα συνεχίζει να πορεύεται σε συνθήκες δυισμού.
Το δίλημμα που τίθεται πλέον είναι ανάμεσα στην Κεντροαριστερά και την αριστερή εμμονή, που είναι ηλίου φαεινότερο ότι θα οδηγήσει σε οριστικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Τσίπρας καλείται να δώσει απάντηση σε αυτό το δίλημμα, κάτι που σημαίνει ότι δεν αποκλείεται η Κουμουνδούρου να ξαναζήσει καταστάσεις όμοιες με αυτές του 2015.
Στο παρασκήνιο μπορεί να λέγεται ότι «ο κ. Τσακαλώτος -που εκφράζει την τάση των ΄53΄ και εκπροσωπεί την αριστερή συνείδηση του ΣΥΡΙΖΑ-, δεν είναι Λαφαζάνης», αλλά η κατάσταση είναι πλέον σε οριακό σημείο.
Η αλλοπρόσαλλη στάση του κόμματος στις συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιταλία για τον καθορισμό ΑΟΖ, δεν είναι τίποτα περισσότερο από την κορυφή του παγόβουνου. Αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό αυτό τον ιδιόμορφο δυισμό, από τον οποίο για την ώρα  δεν μπορεί να απαλλαγεί ο κ. Τσίπρας, που αντιλαμβάνεται ότι «σκοτώνει» το κόμμα του.

Covid-19
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να αλλάξει τα δεδομένα από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε στην αντιπολίτευση, αλλά οι εξελίξεις με τον covid-19 δεν του έδωσαν τη δυνατότητα να τις κάνει πράξη.
Το συνέδριο έχει αναβληθεί για το φθινόπωρο, αλλά η επιστροφή του ιού, καθιστά αμφίβολη τη διεξαγωγή του από τη στιγμή που οι κομματικοί αρνούνται να γίνει έστω και ψηφιακά.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα οι προεδρικοί κατηγορούν τους κομματικούς για κωλυσιεργία  υποστηρίζοντας ότι:

  • διαιωνίζεται ο δυισμός,
  • δεν εκφράζεται η κεντροαριστερή στροφή,
  • δίνεται η εντύπωση μιας ιδιότυπης αιχμαλωσίας από δυνάμεις που δεν εκπροσωπούν τίποτα στην κοινωνία.

«Ή θα γίνουμε κόμμα εξουσίας με κεντροαριστερή φωνή, ή θα γυρίσουμε στο 3%», έλεγε στον «Χτύπο» στέλεχος του προεδρικού μπλοκ που έχει ταχθεί υπέρ των άμεσων αλλαγών στο κόμμα.
Εξηγούσε επίσης ότι τα περιθώρια έχουν στενέψει και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει μέσα στο φθινόπωρο να δώσει το στίγμα του και να έρθει πιο κοντά με τις κοινωνικές ομάδες που τον έκαναν κυβέρνηση από το 2015 έως το 2019.

Εσωστρέφεια
Σε κάθε περίπτωση, οι αλλαγές αυτές κρίνονται αναγκαίες, εάν σκεφτεί κανείς ότι εδώ και 1,5 χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ αναλώνεται σε έναν ιδιότυπο διχασμό που τον οδηγεί σε εσωστρέφεια.
Το γεγονός αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο κ. Τσίπρας θα αναλάβει πρωτοβουλίες, προκειμένου να δώσει την αίσθηση ότι κάνει ένα νέο ξεκίνημα που θα τον ξαναβάλει γερά στο πολιτικό παιχνίδι.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι η συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας θα βρεθεί αντιμέτωπη στην υγειονομική και οικονομική κρίση και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να εμφανίσει πρόταση εξουσίας.

Δυισμός
Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν ο κ. Τσίπρας θα πορευτεί με όλα τα στελέχη μαζί του ή εάν θα υποχρεωθεί να πάρει «κεφάλια» για να μπει τέλος στον δυισμό και την εσωστρέφεια.
Με δεδομένο ότι σε αριστερά κόμματα δεν υπάρχουν διαγραφές, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει νέα σύνθεση απόψεων ώστε όλοι να προχωρήσουν ενωμένοι.
Ωστόσο, άλλα στελέχη τονίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μέλλον μόνον εάν απευθυνθεί στην Κεντροαριστερά γιατί μόνον εάν κερδίσει τη μάχη του Κέντρου θα επιστρέψει στην εξουσία.
Υπ’ αυτή την έννοια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καλείται να ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο και να  αποφασίσει με ποιους θα πορευτεί και ποιους θα αφήσει οριστικά πίσω του.

Ψηφιακές λύσεις
Μια πρώτη γεύση των προθέσεων του θα φανούν από τις αποφάσεις που θα ληφθούν σχετικά με τη διεξαγωγή ψηφιακού συνεδρίου, καθώς οι συνθήκες είναι απαγορευτικές για φυσική παρουσία 5.000 ατόμων. Εάν προκριθεί η λύση ενός συνεδρίου με περίπου 300 έως 400 άτομα και με ψηφοφορίες που θα γίνονται ψηφιακά, είναι βέβαιο ότι ο κ. Τσίπρας θα μπορέσει να περάσει τις επιλογές του και σε πρόσωπα και ιδέες.
Σε αυτή την περίπτωση το πρόβλημα περνάει στους κομματικούς που θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα δώσουν μια μάχη στην οποία θα ηττηθούν ή να εξετάσουν ακόμη και το ενδεχόμενο να φύγουν. Τα μόνο βέβαιο σύμφωνα με τους προεδρικούς είναι ότι ο σημερινός δυισμός δεν μπορεί να συνεχιστεί, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος ο ΣΥΡΙΖΑ να λαμβάνει ποσοστά 3% που πήρε στις δημοτικές εκλογές του 2019 στη συντριπτική πλειονότητα των δήμων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ