Ελάτε στην παρέα μας

Ελεύθερο Βήμα

“Χριστούγεννα Μαζί”, της Μαριάνθης Δ. Καφετζή – Ραυτοπούλου

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο της Μαριάνθης Δ. Καφετζή – Ραυτοπούλου, Αντιπροέδρου Ε.Ο.Κ.–Ζάππειο Μέγαρο, Οικονομολόγου, ΜΒΑ και Πολιτευτή ΝΔ, Βορείου Τομέα Β1 Αθηνών

Μια ανάσα από τα Χριστούγεννα και θέλω να είμαι αισιόδοξη, τονίζοντας ότι εφέτος θα κάνουμε Χριστούγεννα μαζί κι όχι όπως πέρσυ, μόνοι, απομονωμένοι ακόμα και από την οικογένειά μας και τους αγαπημένους μας. Έξαρση της πανδημίας λόγω της μετάλλαξης Ομικρον με επιπρόσθετα μέτρα σε όλο τον κόσμο, αλλά κοιτάμε μπροστά. Τα εμβόλια, τα test, θα τα χρησιμοποιήσουμε υπέρ μας, αποφεύγοντας ένα καθολικό lockdown που στην αρχή της πανδημίας ήταν το μόνο μέτρο αντιμετώπισης που διαθέταμε.

Η χώρα μας κατορθώνει να προχωράει δυναμικά με σκοπό η αλλαγή σελίδας να γίνει πραγματικότητα. Ο νέος κρατικός προϋπολογισμός για το έτος 2022 κυρώθηκε με 158 «ναι», έναντι 142 «όχι». Ισχυρή πλειοψηφία καταγράφηκε στις δαπάνες Εθνικής Άμυνας, αλλά και στα έξοδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Ένας προϋπολογισμός με στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το τσουνάμι ακρίβειας-αυξήσεων τιμών και δημιουργίας ανέχειας. Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε πρόσθετη αύξηση της κρατικής ενίσχυσης στα τιμολόγια ρεύματος για το μήνα Δεκέμβριο και αντίστοιχα στα κοινωνικά τιμολόγια και στα ευάλωτα νοικοκυριά. Αύξηση της έκπτωσης στους λογαριασμούς φυσικού αερίου κατά 40% το μήνα Δεκέμβριο και τέλος για τους αγρότες θα υπάρξει κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια ενέργειας από τον Αύγουστο μέχρι και το μήνα Δεκέμβριο.

Μία κυβέρνηση που αποδεικνύεται ότι γνωρίζει να διαχειρίζεται κρίσεις, που διαχειρίστηκε με επιτυχία την πανδημία σε σημείο να παίρνουμε τα εύσχημα από χώρες της Ευρώπής. Κατορθώσαμε να είμαστε εμείς αυτοί που δεν ακολουθούμε τους άλλους, αλλά προτείνουμε και υιοθετούνται οι προτάσεις μας σε όλη την Ευρώπη, όπως το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Η σημερινή κυβέρνηση λειτουργεί για την κοινωνία και τους πολίτες, ακούει τα προβλήματα, δεν διστάζει να κάνει διορθωτικές κινήσεις, όπου χρειάζεται και αναπροσαρμόζει τα μέτρα, όπου αυτό απαιτείται. Με αυτή τη λογική ο Υπ. Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η πληρωμή της πρώτης εκ των 60 άτοκων δόσεων της επιστρεπτέας προκαταβολής μετατίθεται από την 31/1, στις 30/6, με την δυνατότητα αποπληρωμής του συνόλου του επιστρεπτέου ποσού έως τις 31/3 με έκπτωση 15% επί του ποσού προς επιστροφή. Επέκτεινε το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ με την επιδότηση μέρους του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους για εργαζόμενους έως τις 30/6 και παρατείνεται η αναστολή της υποχρέωσης των Μονάδων Χρόνιας Αιμοκάθαρσης να καταβάλλουν στο Δημόσιο το 5% των νοσηλιών που εισπράττουν, έως τις 30/6.

Τα θέματα της κλιματικής αλλαγής και πράσινης ανάπτυξης δεν αφήνουν κανένα αδιάφορο. Όλο και περισσότερο γίνονται αισθητά τα θέματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή. Σημαντικές είναι οι ενέργειες που ανακοίνωσε ο Υπ. Οικονομικών προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι προκλήσεις που προκύπτουν από αυτή. Έτσι από το 2022 και για 3 έτη θα εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δαπάνες που αφορούν σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση, κατά τον χρόνο της πραγματοποίησής τους, προσαυξημένες κατά ποσοστό έως 100%.

Καλά Χριστούγεννα, με την ευχή να μετατρέψουμε τις παγκόσμιες δυσκολίες που περάσαμε σε σοφία και γνώση για ένα καλύτερο μέλλον.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ