Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

“Χίλια μύρια…έπονται”, της Μαριάνθης Δ. Καφετζή – Ραυτοπούλου

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο της Αντιπροέδρου Ε.Ο.Κ.–Ζάππειο Μέγαρο, Οικονομολόγου, ΜΒΑ και Πολιτευτή ΝΔ, Βορείου Τομέα Β1 Αθηνών

Οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ μέσα σε μία εβδομάδα και πιο συγκεκριμένα μετά την εισαγωγή της Φώφης Γεννηματά στο νοσοκομείο είναι καταιγιστικές. Αρχικά εμφανίστηκαν αρκετοί νέοι υποψήφιοι με αποκορύφωμα την επίσημη δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου ότι θα είναι κι αυτός υποψήφιος. Με μήνυμά του έδωσε τέλος στα σενάρια ανακοινώνοντας και επισήμως την υποψηφιότητά του για την κούρσα ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής. Μετά την «Αλλαγή» ο Γιώργος Παπανδρέου επισήμανε ότι «χρειαζόμαστε μια Νέα Αλλαγή».

Στη δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός επισημαίνει ότι «η Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη χρειάζεται να ξαναγίνει μεγάλη και να συμπορευτεί με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη και τον κόσμο, που επανέρχονται δυναμικά». Τώρα αυτές οι δηλώσεις αν είναι προϊόν θράσους ή αμνησίας, κανείς δεν γνωρίζει. Πώς ο άνθρωπος που εξαφάνισε το ΠΑΣΟΚ τώρα επανέρχεται για να το ξανακάνει μεγάλο; Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου. Αλλά ας θυμηθούμε πέραν του κωμικού του θέματος ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος είναι αυτός που μετέτρεψε το ιδιωτικό χρέος σε κρατικό και ήταν πρωταίτιος των χιλίων μυρίων που περασε η χώρα, αλλά και οι πολίτες της. Κι όμως «επανέρχεται δυναμικά». Κι αυτός καλά κάνει, οι πολίτες όμως που θα τον ψηφίσουν ξέχασαν ή μήπως αδιαφορούν; Υποκλίνονται ακόμα μπροστά στο «ιστορικό όνομα»;

Την ίδια στιγμή στην άλλη άκρη του Ατλαντικού υπογράφηκε Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, από τον υπουργό εξωτερικών, Νίκο Δένδια και τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν. Η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία έκανε έξαλλους τους Τούρκους γείτονές μας, με τον τουρκικό τύπο να οργιάζει με δηλώσεις, όπως: «απειλή πολέμου από την Ελλάδα», «οι ΗΠΑ και η ευνοούμενή τους Ελλάδα». Λογικό να αναστατώνονται αφού η ανωτέρω εξέλιξη θωρακίζει την Ελλάδα και προωθεί τα ελληνικά συμφέροντα. Για πρώτη φορά οι ΗΠΑ ουσιαστικά καταδικάζουν το casus belli  σε συμβατικό κείμενο. Με την επιβεβαίωση της απόφασης για αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας κατά ενεργειών που απειλούν την ειρήνη, συμπεριλαμβανομένης της ένοπλης επίθεσης, καθώς και με τη δέσμευση των δυο πλευρών να αποτρέψουν τέτοιες ενέργειες, αλλά και να αντιταχθούν σε αυτές. Είναι η πρώτη φορά που αποτυπώνεται σε συμβατικό κείμενο με τις ΗΠΑ η ουσιαστική απόρριψη της τουρκικής επεκτατικής πολιτικής.

Πολύπλευρες οι δηλώσεις κατά της τουρκικής προκλητικότητας. Με ικανοποίηση ακούσαμε τις δηλώσεις της Κομισιόν, στην έκθεσή της για τη διεύρυνση, όπου προειδοποιεί την Τουρκία να μην προχωρά σε μονομερείς ενέργειες, καλώντας την να απέχει από κάθε είδους δραστηριότητα που σχετίζεται με έρευνες για υδρογονάνθρακες στις θαλάσσιες ζώνες άλλων χωρών, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος. Επιπλέον, στην Κοινή Διακήρυξη Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου αναφέρεται, «Επαναλάβαμε την καταδίκη μας για τις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο Πέλαγος και όλες τις άλλες παράνομες δραστηριότητες σε περιοχές που βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας της Ελλάδας». Συσπειρώνονται οι ισχυροί του πλανήτη γύρω μας σε μια νέα πολιτική αμυντικής θωράκισης του Αιγαίου με μόνη επιδίωξη την ειρήνη στην περιοχή.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ