Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Φουλ επίθεση: Ο Τσίπρας «χτίζει» συμμαχίες με αιχμή την πανδημία

Δημοσιεύθηκε

στις

Τη στρατηγική της φουλ επίθεσης στην κυβέρνηση για τον κορονοϊό, επιλέγει ο Α. Τσίπρας, προκειμένου να χτίσει μια νέα συμμαχία με την κοινωνία και να ανακάμψει εκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μια πρώτη γεύση έδωσε ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την επίκαιρη ερώτησή του στον πρωθυπουργό, για το συνωστισμό που επικρατεί στα Μέσα Μαζικής Μεταφορά στο β’ κύμα της πανδημίας.
Η κριτική που ασκείται είναι ότι ενώ οι πολίτες στοιβάζονται για να πάνε στις δουλειές τους, 270 οχήματα κάθονται στα αμαξοστάσια και υπουργοί έχουν αποσπασμένους οδηγούς λεωφορείων στα υπουργικά τους γραφεία.
Στελέχη της Κουμουνδούρου, υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους ότι η κυβέρνηση εδώ και οκτώ μήνες δεν έπραξε τίποτα το ουσιαστικό για να βάλει φρένο στην επέλαση του ιού.
Η αδράνεια αυτή όπως υποστηρίζουν έχει ως αποτέλεσμα η κοινωνία και οι πολίτες να είναι τελείως απροστάτευτοι και να μην υπάρχει κανένα σχέδιο θωράκισης της δημόσιας υγείας.
«Πρόκειται για μια παταγώδη αποτυχία», τονίζουν και κατηγορούν τόσο τον κ. Μητσοτάκη όσο και συνολικά την κυβέρνηση, ότι οι επιλογές που έκαναν για την πανδημία θα αποδειχτούν ολέθριες για τη χώρα.
Εκφράζουν επίσης φόβους για τις αντοχές του εθνικού συστήματος υγείας, αλλά και τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν συνολικά για την οικονομία, λόγω του μηνιαίου lockdown.

Στελέχη της ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν είναι τίποτα περισσότερο από επιβεβαίωση της αποτυχίας και κατηγορούν την κυβέρνηση, σημειώνοντας τα εξής:

  • «Δεν έκαναν τίποτα προκειμένου να προετοιμάσουν τη χώρα για το β’ κύμα της πανδημίας».
  • «Ανακοινώνουν με καθυστέρηση νέα περιοριστικά μέτρα ενώ η κατάσταση είχε βγει σύμφωνα με τους επιστήμονες εκτός ελέγχου».

Χειρουργεία-προσλήψεις
Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα σύμφωνα με την Κουμουνδούρου για την παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης δεν είναι άλλο από την αναστολή του 80% των χειρουργείων.
«Αποτελεί την πιο κυνική επιβεβαίωση πως η κυβέρνηση επί 8 μήνες δεν έκανε τίποτα για να προετοιμάσει το ΕΣΥ για το β’ κύμα της πανδημίας», λένε χαρακτηριστικά.
Σημειώνουν επίσης, ότι η κυβέρνηση έχει βαρύτατες πολιτικές ευθύνες για το γεγονός ότι δεν έγιναν προσλήψεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών και για το ότι δεν υπήρξε ουσιαστική αύξηση των κλινών ΜΕΘ.

Τα βέλη στρέφονται προσωπικά κατά του κ. Μητσοτάκη με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να χρησιμοποιούν τα εξής επιχειρήματα:

  1. «Αρκέστηκε σε χειροκροτήματα για τους ήρωες με τις λευκές μπλούζες αλλά δεν έκανε τίποτα για την ενίσχυσή τους».
  2. «Στις αρχές του β’ κύματος της πανδημίας το ΕΣΥ βρίσκεται στα όριά του και σε πολλές περιοχές να μην μπορεί να ανταπεξέλθει τόσο σε κρούσματα κορονοϊού όσο και σε άλλα περιστατικά».

Ο μεγάλος κίνδυνος
Εκτίμηση της Κουμουνδούρου είναι ότι ο μεγάλος κίνδυνος έτσι όπως έχει εξελιχθεί η κατάσταση είναι ένα  «εσωτερικό lockdown» στο ΕΣΥ, ιδίως σε τακτικά χειρουργεία και σε τακτικά εξωτερικά ιατρεία. Η εξέλιξη αυτή είναι άκρως ανησυχητική σύμφωνα με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εγκυμονεί ο κίνδυνος να αυξηθούν οι επιπλοκές και η θνησιμότητα από άλλα σοβαρά νοσήματα.

Στο πλαίσιο αυτό τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προτείνουν τα εξής:

  • Άμεση πρόσληψη μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών.
  • Άμεση επίταξη ιδιωτικών ΜΕΘ.
  • Άμεση συνταγογράφηση των διαγνωστικών τεστ.
  • Ουσιαστική εμπλοκή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Εργασιακά
Ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύσει φουλ επίθεση στην κυβέρνηση για την πολιτική της κυβέρνησης στα εργασιακά, τονίζοντας ότι ο πρόγραμμα της κυβέρνησης δεν είναι απάντηση στην πανδημία, «αλλά ακόμη μια πανδημία».
Όπως καταγγέλλουν, νομιμοποιείται η απλήρωτη εργασία και η διάλυση του οκταώρου, καθώς γίνεται κανόνας η αναστολή των συμβάσεων εργασίας και η κατάργηση της Επιθεώρησης Εργασίας.
«Ο πτωχευτικός κώδικας, οδηγεί σε μαζικές εξώσεις γεγονός που καθιστά σαφές ότι το πρόγραμμα της ΝΔ είναι κομμάτι του προβλήματος και όχι της λύσης», υπογραμμίζει η Κουμουνδούρου.

Τα… συγχαρητήρια
Ειδική αναφορά γίνεται για την εξάπλωση του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη, όπου η κυβέρνηση έδινε συγχαρητήρια στα τέλη Σεπτεμβρίου και σχεδόν ένα μήνα αργότερα προχώρησε σε lockdown.
Το γεγονός αυτό όπως υποστηρίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει τις βαριές πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης και το έλλειμμα σχεδίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις
Αναφορικά με την πανδημία, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με ευθύνη του κ. Μητσοτάκη, με αποτέλεσμα  το ΕΣΥ να βρίσκεται στα όρια του. «Ο κ. Μητσοτάκης μιλά για ”πόλεμο”,  αλλά δεν είπε κουβέντα για το αλλοπρόσαλλο άνοιγμα του τουρισμού χωρίς ενιαία πρωτόκολλα», λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Προσθέτουν, επίσης, ότι η κυβέρνηση αποφεύγει συστηματικά να μην κάνει  αναφορές για τους χώρους λατρείας που είναι φορείς υπερμετάδοσης του ιού υπό το φόβο του πολιτικού κόστους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ