Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Φουλ επίθεση: Γιατί ο Τσίπρας «ψάχνεται» με τις πρόωρες εκλογές

Δημοσιεύθηκε

στις

Επιθετική στρατηγική έναντι της κυβέρνησης ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και το ερώτημα που θέτουν οι περισσότεροι, είναι εάν ο Αλέξης Τσίπρας, θα πιέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για πρόωρες εκλογές.

Οι βολές που εξαπολύει καθημερινά η Κουμουνδούρου για τη διαχείριση της πανδημίας, την οικονομία και την αστυνομική βία, καθιστούν σαφές ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περνάει στην αντεπίθεση.
Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις λένε με νόημα ότι ο κ. Τσίπρας έχει πλέον την ευκαιρία να απευθυνθεί με καλύτερους όρους στην κοινωνία και να μαζέψει την ψαλίδα της διαφοράς από τη Ν.Δ.
Οι δημοσκοπήσεις για την ώρα τουλάχιστον δεν τον δικαιώνουν, αλλά όλα συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω στην απόφασή του για επιθετική στρατηγική έναντι του Κ. Μητσοτάκη.
Η πρόσφατη αναφορά του «να φοβάστε τους «νοικοκυραίους» την οποία απηύθυνε από το βήμα της Βουλής στον πρωθυπουργό, δείχνει ότι επιθυμία του είναι να κάνει άνοιγμα στα μεσαία εισοδήματα.
Στο ερώτημα εάν θέλει εκλογές εδώ και τώρα, συνεργάτες του απαντούν με ένα κατηγορηματικό «όχι», με το επιχείρημα ότι είναι ανεύθυνο το αίτημα για πρόωρες εκλογές εν μέσω πανδημίας.
Ωστόσο, οι βαριές κουβέντες «δεν μπορείτε πιά», «αποτύχατε σε όλα» και «στρέφετε τη μισή κοινωνία απέναντι στην άλλη μισή», επιβεβαιώνουν ότι οι μήνες που ακολουθούν είναι καθοριστικοί για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δημοσκοπήσεις
Διάχυτη είναι πλέον η εκτίμηση ότι μόλις τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν, ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει το βήμα προς τα εμπρός ζητώντας πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι πώς μπορεί να πράξει κάτι τέτοιο από τη στιγμή που όλες οι έρευνες κοινής γνώμης δείχνουν ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ χάνουν με διαφορά από τον κ. Μητσοτάκη και τη Ν.Δ.
Εάν προσθέσει μάλιστα κανείς και το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει καν συμπληρώσει δύο χρόνια στο τιμόνι της χώρας, το αίτημα για προσφυγή στις κάλπες, θα μπορούσε να χαρακτηριστικό και λανθασμένο.

Ολέθρια λάθη
Βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πάντως έχουν μια διαφορετική άποψη, σημειώνοντας ότι το πολιτικό περιβάλλον είναι πλέον τελείως διαφορετικό σε σχέση με αυτό που ήταν έως και τα τέλη του 2020.
Όπως υποστηρίζουν τα ολέθρια λάθη που έγιναν στην διαχείριση της κρίσης ανέτρεψαν τα δεδομένα και εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι από το Μάιο και μετά, οι συσχετισμοί δυνάμεων θα είναι διαφορετικοί.
Την άποψή αυτή ενισχύουν με το επιχείρημα ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με το μεγαλύτερο σε διάρκεια lockdown στην Ευρώπη και ότι η ύφεση είναι μεγαλύτερη από το μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Αποδόμηση
Ένα στοιχείο που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει σχέση με το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας βάζει όλο και περισσότερο στο «κάδρο» τον κ. Μητσοτάκη, ώστε να αναδείξει τις προσωπικές του ευθύνες.

Οι φράσεις που χρησιμοποιεί για τον πρωθυπουργό είναι ενδεικτικές:

  • «Απέτυχε παταγωδώς στη διαχείριση της πανδημίας».
  • «Απέτυχε να συγκρατήσει τη βαθιά ύφεση στην οικονομία».

Στο παρασκήνιο, η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παίζει … ρέστα και ότι βασικός του στόχος είναι να κερδίσει τη μάχη της μεσαίας τάξης.

Ακύρωση
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τις κινήσεις που κάνει δείχνει ότι θέλει να προλάβει τον κ. Μητσοτάκη, καθώς έχουν φουντώσει για τα καλά τα σενάρια πρόωρων εκλογών.
Η φημολογία άλλωστε για κάλπες είτε το καλοκαίρι είτε το φθινόπωρο που θα δώσουν στον πρωθυπουργό και τη Ν.Δ. άλλα τέσσερα χρόνια στην εξουσία δίνουν και παίρνουν.
Ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να ακυρώσει την κυρίαρχη άποψη ότι οι κάλπες είναι μια χαμένη υπόθεση για τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ και για τον λόγο αυτό, ανεβάζει στα ύψη τους τόνους της αντιπαράθεσης.

Συσπείρωση
Με τον τρόπο αυτό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κερδίζει και πολύτιμο πολιτικό χρόνο καθώς βάζει κάτω από το χαλί τα εσωκομματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Στην ουσία πετυχαίνει μέσω της απειλής για εκλογές τη συσπείρωση του κόμματός του και δίνει την αίσθηση ενός εν αναμονή πρωθυπουργού και όχι ενός αρχηγού που θα ηττηθεί ξανά σε εκλογές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ