Ελάτε στην παρέα μας

Πειραιά

Φορείς του Πειραιά ένωσαν τις φωνές τους υπερ του ΝΑΙ

Δημοσιεύθηκε

στις


Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν ο Βουλευτής ΝΔ Α΄ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος, μέλη επιστημονικών, παραγωγικών και κοινωνικών φορέων του Πειραιά, ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης και η Βουλευτής του Ποταμιού Σταυρούλα Αντωνάκου, για να ενημερώσουν τους πολίτες εν όψει του δημοψηφίσματος.
Η πρώτη συνάντηση των φορέων του Πειραιά έγινε προχθές στον Πειραϊκό Σύνδεσμο μετά από πρωτοβουλία και πρόσκληση του Βουλευτή Α΄ Πειραιώς και Νήσων Κώστα Κατσαφάδου.
Οι ομιλητές ένωσαν τη φωνή τους και φώναξαν «ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ» υποστηρίζοντας ότι με το «ΟΧΙ» οδηγούμαστε στη δημιουργική ασάφεια της χρεοκοπίας και στην έξοδο από την Ευρωζώνη, ενώ τόνισαν ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι ψευδεπίγραφο. Κατά τη συνέντευξη Τύπου, οι ομιλητές έκρουσαν των κώδωνα του κινδύνου σε περίπτωση που η Ελλάδα βγει από την Ευρωζώνη και  ανέπτυξαν τα επιχειρήματά τους  για τις συνέπειες που θα έχει ένα ενδεχόμενο «όχι».
Κατά την έναρξη της ομιλίας του, ο Βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος, εξέφρασε την ικανοποίησή του λέγοντας: «χαίρομαι που η πρωτοβουλία που πήρα αποτελεί πλέον πρωτοβουλία όλης της πόλης του Πειραιά» ενώ στη συνέχεια έκανε σαφές ότι το πραγματικό ερώτημα είναι αν θέλουμε να είμαστε στην Ευρώπη.
«Αυτό για το οποίο θα αποφασίσουμε την Κυριακή δεν είναι αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε στις προτάσεις των δανειστών που ούτως ή άλλως δεν υπάρχουν γιατί η χώρα έχει κηρυχθεί σε κατάσταση χρεοκοπίας. Το πραγματικό ερώτημα είναι αν θέλουμε να είμαστε στην Ευρώπη, αν θέλουμε να έχουμε ρευστότητα, ανοιχτές τράπεζες. Δεν συμμεριζόμαστε την άποψη ότι την Κυριακή ψηφίζουμε αν είμαστε με τους δανειστές ή δεν είμαστε με τους δανειστές. Είμαστε με την Ελλάδα.
Είναι τραγικό και απορίας άξιο,  πώς γίνεται στη Γερμανία η Καγκελάριος της Γερμανίας να συγκαλεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και στην Ελλάδα ο Πρωθυπουργός να μην έχει συνομιλήσει με τους αρχηγούς των κομμάτων της Αντιπολίτευσης;
Θα πρέπει και ο πολιτικός κόσμος και η Κοινωνία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Οφείλουμε να πούμε αλήθειες. Οφείλουμε να πούμε ότι αν ψηφίσουμε ναι θα έχουμε μία σκληρή στάση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά θα είμαστε μέσα στο παιχνίδι για να το παλέψουμε.  Και δε θα είμαστε μόνοι μας απομονωμένοι. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε το στρατηγικό παιχνίδι που παίζεται στη χώρα μας. Κανένας δεν πρέπει να παίζει τη χώρα στα ζάρια.  Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος και περήφανος που είμαι σε μία πόλη που οι φορείς της είχαν την ευθύνη να υψώσουν το ανάστημά τους και να πουν ένα βροντερό «ναι». Ένα «ναι» στην Ελλάδα, ένα «ναι» στην Ευρώπη το οποίο θα διασφαλίσει τις επόμενες γενιές.»
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, κατά την ομιλία του υποστήριξε πως θα είναι καταστροφικές οι συνέπειες από ένα ενδεχόμενο «όχι», ενώ έκανε εκτενή αναφορά στα λουκέτα των επιχειρήσεων και στην ανεργία. «Δεν παίζουμε κορώνα- γράμματα την Πατρίδα μας. Λέμε «Ναι» στην Ευρώπη, «Ναι» στην Ευρωζώνη. Λέμε «ΟΧΙ» στο λόμπι της δραχμής. Τους κόπους γενναίων θυσιών 6 ετών δεν τις χαρίζουμε σε κανέναν. Όποιοι θέλουν να τζογάρουν να το κάνουν στο καζίνο. Τους κηρύττω ιερό πόλεμο γιατί χρεοκόπησαν τη χώρα μου, δε θα τους συγχωρήσω ποτέ. Τους λέμε ξεκάθαρα. Δεν έβαλαν λουκέτα στις επιχειρήσεις. Ένα λουκέτο έβαλαν στην αγορά. Είναι υπεύθυνοι γι αυτό που έκαναν. Κατέστρεψαν την περηφάνεια ενός λαού. Πόσο έντιμο είναι να βλέπεις τους ηλικιωμένους να στέκονται στα ATM  για να πάρουν 120 ευρώ. Φανταστείτε μετά το αρνητικό δημοψήφισμα τι εικόνες θα δούμε. Ας σταματήσουμε αυτή την καταστροφή.»
Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης έκανε σαφές ότι δεν νοείται Ελλάδα χωρίς Ευρώπη, τονίζοντας πως πρέπει να πειστεί ο ελληνικός λαός για τις συνέπειες που θα επιφέρει στην Ελλάδα ένα ενδεχόμενο «όχι»
«Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Θα πρέπει να υπάρξουν σκληρά μέτρα. Συνειδητά οι Έλληνες πρέπει να επιλέξουν την αλήθεια. Σε βάθος χρόνου θα μπορούμε να έχουμε αυτό που θέλουμε. Δεν είμαι υπέρ της τρομοκράτησης του λαού. Όμως δεν νοείται Ελλάδα χωρίς Ευρώπη. Είμαστε σε καθεστώς χρεοκοπίας. Δεν υπάρχουν άλλα σενάρια εκτός Ευρώπης. Δεν υπάρχει plan Β. Πρέπει όλοι μας να πείσουμε τους συμπολίτες μας.»
Η Βουλευτής του Ποταμιού Α΄ Πειραιώς και Νήσων Σταυρούλα Αντωνάκου τόνισε στην ομιλία της:
«Μας διαβεβαίωναν ότι οι τράπεζες δε θα κλείσουν και τώρα οι πολίτες ταλαιπωρούνται. Δε θα πείσω κανέναν αν θα ψηφίσει «ναι» ή « όχι» σε πλαστό δημοψήφισμα. Έχουμε φθάσει στο σημείο να ποινικοποιούμε ανθρώπους που έχουν 5 δραχμές στην άκρη. Και δεν είναι τυχαίο που χρησιμοποιώ τη λέξη «δραχμή». Οι συνέπειες θα είναι άσχημες για τη χώρα μας κι εγώ τη χώρα μου θέλω να τη βλέπω περήφανη.»
Ο Πρόεδρος Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής Ομόρων Νομών και Νήσων Αιγαίου Παύλος Πολιτάκης κατά την ομιλία του έκανε σαφές ότι το μοναδικό «όχι» είναι το «όχι» στο διχασμό και στα διλήμματα. « Λέμε ‘’ναι’’ στο δημοψήφισμα, και ας είναι και το ερώτημα ανύπαρκτο. Οποιος δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση να μας αφήσει ήσυχους και να πάει στο σπίτι του..»
Την έντονη ανησυχία τους εξέφρασαν και οι Πρόεδροι του Ιατρικού και Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά Νίκος Πλατανησιώτης και Κωνσταντίνος Κούβαρης που επισήμαναν πως το «ναι» σημαίνει ελπίδα και το «όχι» χάος, ξεκαθαρίζοντας ότι οι ελλείψεις σε νοσοκομεία και φαρμακεία θα είναι τραγικές.
Ο γενικός γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Παναγιώτης Πετρόπουλος έκανε σαφές ότι το ερώτημα που τίθεται είναι «ναι» ή « όχι» στην Ευρώπη, ενώ οι Πρόεδροι των Συλλόγων Εκτελωνιστών και Εφοδιαστών Πλοίων Ανδρέας Βροντάκης και Νίκος Μαυρίκος αναφέρθηκαν στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από το κλείσιμο των τραπεζών εκφράζοντας την πεποίθησή τους ότι δεν πρόκειται να ανοίξουν άμεσα.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς Νίκος Μανεσιώτης αφού χαιρέτισε την πρωτοβουλία του κ. Κατσαφάδου για την συνάντηση όλων των φορέων του Πειραιά, επισήμανε κι εκείνος με τη σειρά του τις συνέπειες που θα έχει στην Ελλάδα ένα αρνητικό δημοψήφισμα, ενώ ο τέως Υπουργός Παιδείας και Βουλευτής Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος πρότεινε ενότητα για να παραμείνουμε στην Ευρώπη.
Από την πλευρά τους, οι Πρόεδροι του Συλλόγου Φοιτητών Πανεπιστημίου Πειραιά «Ο Πλάτων» και φοιτητών ΤΕΙ Πειραιά, Γιάννης Ζαχαρός και Γιώργος Παπαδόπουλος μίλησαν για τη θέληση των νέων να παραμείνουν στην Ευρώπη.
 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ