Ελάτε στην παρέα μας

ΚΕΔΕ

Υπόμνημα Πατούλη με τις θέσεις της ΚΕΔΕ στα κόμματα

Δημοσιεύθηκε

στις


Αναλυτικό υπόμνημα με τις θέσεις της Κ.Ε.Δ.Ε. σχετικά με τη μεταρρύθμιση στο μοντέλο κρατικής οργάνωσης της χώρας, απέστειλε ο Πρόεδρος της κ. Γιώργος Πατούλης προς όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.
Ο κ. Πατούλης επισημαίνει στη συνοδευτική επιστολή του υπομνήματος μεταξύ άλλων ότι από την επομένη των εκλογών, όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα κληθούν να συνεργαστούν και να συνεννοηθούν, προκειμένου να εφαρμόσουν ένα εθνικό σχέδιο που θα οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την Κρίση.
Στο σχέδιο αυτό, όπως τονίζει, ανεξάρτητα από τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στη νέα Κυβέρνηση, θα πρέπει να συμπεριληφθεί και ο τρόπος με τον οποίο θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην αναδιοργάνωση του μοντέλου κρατικής οργάνωσης της Πατρίδας, λαμβάνοντας βέβαια υπόψη τις δεσμεύσεις που ως χώρα έχουμε αναλάβει απέναντι στους εταίρους μας.
Η πρόσφατη κρίση άλλωστε είναι αυτή που ανέδειξε μεταξύ άλλων την επιτακτική ανάγκη να υπάρξει μια πλήρης αναδιοργάνωση του μοντέλου κρατικής οργάνωσης της χώρας. Πρόκειται για την περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη αναγκαία μεταρρύθμιση που χρειάζεται να γίνει άμεσα, αν θέλουμε ως χώρα, κοινωνία και οικονομία να απεγκλωβιστούμε από τη σημερινή αδιέξοδη κατάσταση που έχουμε περιέλθει.
Ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. επισημαίνει ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στη χώρα, αν δεν προηγηθεί η μεταρρύθμιση του Κράτους, με την υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου κρατικής οργάνωσης. Ενός νέου μοντέλου Κράτους που θα είναι μικρότερο σε μέγεθος, περισσότερο ευέλικτο, θα δίνει έμφαση στην αποτελεσματικότητα και την εξυπηρέτηση του πολίτη, θα αξιοποιεί στο έπακρο τις νέες τεχνολογίες και τις δυνατότητες του ανθρώπινου δυναμικού που υπηρετεί σε αυτό, θα διαχειρίζεται με διαφάνεια και έλεγχο και τα χρήματα των ελλήνων και ευρωπαίων φορολογουμένων . Σε αυτή τη Μεταρρύθμιση, η Αυτοδιοίκηση οφείλει να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο , γιατί αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του Κράτους.Η Αυτοδιοίκηση είναι το τμήμα του Κράτους που διαθέτει αφενός εγγύτητα με την κοινωνία, μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη κρατική οντότητα. Αφετέρου, άμεση δημοκρατική νομιμοποίηση, σε μεγαλύτερο βαθμό από οποιονδήποτε άλλον κρατικό θεσμό».

Τα ζητήματα
Στο αναλυτικό υπόμνημα περιγράφεται αναλυτικά το σύνολο των θέσεων και διεκδικήσεων της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού για μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, που αφορούν την μεταρρύθμιση στο Κράτος.
– Τα οικονομικά των Δήμων
– Τον λειτουργικό και θεσμικό Εκσυγχρονισμό των Ο.Τ.Α.
– Τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού στο νέο ΕΣΠΑ
– Την Κοινωνική Πολιτική και Απασχόληση
– Το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό Ζήτημα
– Τον Πολεοδομικό – Χωροταξικό Σχεδιασμό της Χώρας
– Τη Διαχείριση των Αστικών και Στερεών Αποβλήτων.

Στόχος της Κ.Ε.Δ.Ε. είναι να ξεκινήσει αμέσως μετά τις εκλογές ένας ουσιαστικός διάλογος με όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, προκειμένου σε σύντομο χρόνο να καταλήξουν με συναινετικό τρόπο  στην υιοθέτηση ενός  μοντέλου κρατικής οργάνωσης, που θα υπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ