Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Τσίπρας-ΣΥΡΙΖΑ: Προσωρινή εκεχειρία και… ξεκαθάρισμα στο συνέδριο

Δημοσιεύθηκε

στις

Την εκεχειρία επιλέγουν τα στρατόπεδα στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Α. Τσίπρας είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στο εσωτερικό μέτωπο και ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει την ηγεμονία του.

Η  ιδιότυπη αυτή παύση των εχθροπραξιών όμως έχει ημερομηνία λήξης, με δεδομένο ότι ο πρώην πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε γενναίο άνοιγμα προς τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς.
Όλα πλέον δείχνουν ότι το μεγάλο ξεκαθάρισμα λογαριασμών θα γίνει στο συνέδριο που αναμένεται στις αρχές του νέου έτους και θα αποτελέσει την αφετηρία για τη δημιουργία του νέου κόμματος.
Έως τότε οι τόνοι θα παραμείνουν χαμηλοί, κάτι που έγινε σαφές και στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όπου τα μαχαίρια μπήκαν προσωρινά τουλάχιστον στα…θηκάρια.
Στην παρούσα φάση, ουδείς επιδιώκει μια εσωκομματική σύγκρουση, με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται άγρια επίθεση από την κυβέρνηση για τους χειρισμούς στην πολύκροτη υπόθεση Novartis.
Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η παραπομπή αφορά μόνο στο πρόσωπο του Δ. Παπαγγελόπουλου, η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι η Ν.Δ. έχει ως βασική επιδίωξη την πολιτική απομόνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
Στελέχη της Κουμουνδούρου επισημαίνουν ότι η Ν.Δ.:

  • Αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της και προσπαθεί να μεταθέσει στον ΣΥΡΙΖΑ τις ευθύνες για ένα υπαρκτό σκάνδαλο.
  • Επιχειρεί να κρατήσει αιχμάλωτο με ψιθύρους τόσο τον κ. Τσίπρα όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ συνολικά.

Αντεπίθεση
«Στην επίθεση που δεχόμαστε, θα αμυνθούμε και θα αντεπιτεθούμε για να δείξουμε ποιοι είναι οι πραγματικοί ένοχοι του σκανδάλου», έλεγε με νόημα στον «Χτύπο» βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Εξηγούσε επίσης ότι στη συζήτηση στη Βουλή θα αναδείξει τις ευθύνες της ΝΔ. και σημείωνε, ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν θα πετύχει το στόχο του που είναι να ανακόψει τη σχέση με του ΣΥΡΙΖΑ τις προοδευτικές δυνάμεις».
Στο πλαίσιο αυτό μπορούν να ερμηνευτούν και οι χαμηλοί τόνοι που έχει επιλέξει ο βασικός εκφραστής της ομάδας των 53+ Ευκλείδης Τσακαλώτος που αντιτάσσεται στην πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν φοβάμαι πασοκοποίηση» είπε αυτή τη φορά ο πρώην υπουργός, με τον νυν γραμματέα Πάνο Σκουρλέτη να μιλάει για αριστερό προοδευτικό πόλο που θα είναι ανταγωνιστικός προς τη Ν.Δ.

Σύγκρουση
Όπως γίνεται αντιληπτό ο δρόμος για τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά από αγκάθια, κάτι που σημαίνει ότι η σύγκρουση σε ιδεολογικό επίπεδο θα είναι οξύτατη.
Ο κ. Τσίπρας σίγουρα θα επιχειρήσει να συνθέσει διαφορετικές απόψεις, καθώς ξέρει ότι για να επιστρέψει στο Μαξίμου, πρέπει να κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα.
Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι εάν χρειαστεί, θα συγκρουστεί με όλους όσοι βάλουν εμπόδια στη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι «η εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός για την Αριστερά».
Το καλοκαίρι του 2015 δεν δίστασε να συγκρουστεί με την πανίσχυρη έως τότε ομάδα του Παναγιώτη Λαφαζάνη που εκπροσωπούσε το 40% του ΣΥΡΙΖΑ και να τους θέσει εκτός κόμματος με τις επιλογές που έκανε.
Τα δεδομένα σήμερα μπορεί να είναι διαφορετικά, αλλά όλα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο κ. Τσίπρας θα πάει σε ρήξη με όσους αμφισβητήσουν το σχέδιο του για έναν νέο και πιο σύγχρονο ΣΥΡΙΖΑ.

Διακήρυξη
Προϊόν αυτού του συμβιβασμού είναι και η διακήρυξη που είδε το φως της δημοσιότητας και έχει ως στόχο να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή διεύρυνση και η προσέλκυση νέου κόσμου στο κόμμα.
Σε αυτή κυριαρχούν οι αναφορές από το ΕΑΜ, την Εθνική Αντίσταση και τον αντιδικτατορικό αγώνα, έως την εξέγερση του Πολυτεχνείου και τη μεγάλη δημοκρατική έκρηξη του 1981.
Μόνο τυχαία δεν ήταν άλλωστε η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στους «μη προνομιούχους Έλληνες», φράση που συνήθιζε να χρησιμοποιεί ο ιστορικός ηγέτης του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου.

Λόγια- πράξεις
Ο πρώην πρωθυπουργός θα συνεχίσει τις επιθέσεις του στον Κ. Μητσοτάκη και με επισκέψεις όπως αυτή στη Βόρεια Μακεδονία θα συνεχίσει να περνάει το μήνυμα ότι είναι υπολογίσιμος στο διεθνές στερέωμα.
Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι εάν οι διακηρύξεις είναι αρκετές για να κάνουν πράξη και το μεγάλο άνοιγμα προς την Κεντροαριστερά, την οποία ο κ. Τσίπρας θέλει να προσεταιριστεί.
Καθαρή απάντηση για την ώρα δεν υπάρχει, με δεδομένο ότι προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ στην παρούσα φάση είναι να απαντήσει στην επίθεση που δέχεται με αιχμή την υπόθεση Novartis.
Το αμέσως προσεχές διάστημα τα ανοίγματα θα συνεχιστούν, αλλά όλα θα κριθούν στο συνέδριο του κόμματος, που θα σφραγίσει τις εξελίξεις και θα αναδείξει το νέο ιδεολογικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα ερωτήματα που τίθενται είναι δεδομένα:

  • Θα αφήσουν οι σκληροπυρηνικοί τις ιδεολογικές τους εμμονές και θα ανοίξουν τις πόρτες σε στελέχη της Κεντροαριστεράς, τα οποία έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο ΚΙΝΑΛ;
  • Τι θα κάνει ο Α. Τσίπρας στην περίπτωση που διαπιστώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ένα κλειστό κόμμα, αφού άλλα αποφασίζονται και άλλα γίνονται στην πράξη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ